Locuri în care să petreci o vară răcoroasă
Dacă pentru tine vara ideală ar trebui să fie un pic mai răcoroasă decât la noi, poţi încerca locuri în care te poţi bucura din plin de acest lucru. Există chiar neaşteptat de multe astfel de destinaţii, unele nu foarte îndepărtate, care au un farmec aparte, graţie dispunerii geografice, a florei şi faunei, a plajelor cu nisip negru, a porturilor fermecătoare sau a satelor pitoreşti. Multe dintre acestea sunt nemaipomenite pentru practicarea unor sporturi, pentru drumeţii sau pentru descoperirea unor culturi interesante. Noi am ales câteva locuri numai bune de petrecut în ele o vară răcoroasă. Toate sunt ademenitoare aşa că te vom crede dacă nu şti cu care din ele ai vrea să începi experienţa locurilor binecuvântatee de răcoare.
Lofoten Islands, Norvegia
„Frumuseţea acestui loc este pur şi simplu uimitoare”, scrie Lonely Planet (editură de cărţi de călătorie) despre Insulele Lofoten, din Norvegia care, deşi se situează în Cercul Arctic, au în timpul verii temperaturi de până la 20 de grade celsius. Atins de apele turbulente ale Mării Norvegiene, acest loc de o furmuseţe rară oferă un peisaj incredibil de munţi maiestuoşi, fiorduri adânci, colonii de păsări marine şi plaje lungi, numai bune pentru surf. Lofoten este cunoscut pentru atracţii naturale, cum ar fi luminile nordice şi soarele din miezul nopţii, pentru satele mici aşezate departe de cale bătătorită, pentru activităţi precum caiac sau pescuit, drumeţii, schi, rafting sau scufundări. Lofoten este, de asemenea, unul dintre locurile cele mai nordice de surfing din lume şi unul dintre cele mai bune din Norvegia. Aici există nenumărate porturi frumoase, cum ar fi Nusfjord, Henningsvaer şi Kabelvag (ce datează din secolul al IX-lea, făcându-l cel mai vechi sat de deasupra Cercului Arctic), în fiecare dintre acestea vizitatorii putând descoperi nu doar frumuseţi naturale şi arhitecturale, ci şi cutume deosebite precum uscarea codului pe rafturi de lemn.
Outer Hebrides, Scoţia
Situate pe marginea Atlanticului european, insulele scoţiene Outer Hebrides sunt un lanţ divers de insule interconectate, cu un mod de viaţă unic. De la cele mai nordice sectoare ale insulei Lewis până la vârful sudic al Vatersay, Outer Hebrides oferă o gamă incitantă de distracţii şi atracţii. Uimitoarele privelişti ale mării şi peisajele nesfârşite fac din acest loc unul cu totul special în care vei descoperi o cultură galeză bine păstrată într-o regiune unde crofting (formă de exploatare şi de producţie alimentară la scară mică), evenimente comunitare şi ceilidhs (eveniment social cu muzică populară scoţiană sau irlandeză, unde se cântă, se dansează şi se spun poveşti) adună oamenii ca nicăieri altundeva. În luna august, aici sunt aproximativ 16 grade celsius.
Koster Islands, Suedia
Cel care ajunge aici este întâmpinat de un arhipelag uimitor, cu sate pitoreşti, cu privelişti uluitoare şi multe altele. Partea mare a insulelor a fost declarată rezervaţie naturală, iar apele înconjurătoare fac parte din Parcul Naţional Maritim Kosterhavet. Una din regiunile cele mai atrăgătoare este Skane, la est de Malmö, numită uneori Riviera Suedeză, ce se poate lăuda cu nişte întinderi extraordinare de nisip (Ystad este una dintre cele mai populare staţiuni). Întrucât Koster Islands (ce cunoaşte temperaturi de până la 22 de grade celsius în timpul verii) este un mediu în care nu se folosesc autovehicule, o mare parte din activităţile de aici sunt legate de natură: există mai multe trasee pentru drumeţii şi ciclism, şi nenumărate locuri pentru activităţi precum înot, snorkelling şi caiac.
Lake Bled, Slovenia
”Europa centrală rareori arată mai frumoasă decât pe malurile lacului Bled – un castron glacial de apă din Alpii Julien, aflat la 55 de km de capitala slovenă Ljubljana”, scrie The Telegraph despre acest lac din Alpii Julieni, care este cireaşa de pe tort a unei zone definite de o insulă mică, în formă de lacrimă. Izvoarele termale încălzesc apa acestui lac de un cobalt-albastru spectaculos la 26 de grade celsius, făcându-l un loc minunat pentru o baie chiar şi în miezul toamnei. Pe malurile de nord şi vest se poate înota iar pe insulă se poate vizita un muzeu mic şi o minunată biserică a Adormirii Maicii Domnului ce păstrează fragmente de frescă din secolul al XIV-lea şi un altar de aur baroc. La Lake Bled, temperaturile urcă până la aproximativ 27 de grade celsius pe timp de vară.
Meck-Pomm, Germania
Cel de-al treilea cel mai puţin populat land german, Meck-Pomm este unul dintre secretele bine ascunse ale Europei. Cu un peisaj marin incredibil, Mecklenburg-Vorpommern, cum i se mai spune acestui land de pe pe coasta de sud a Mării Baltice, are plaje cu nisip alb, oraşe fermecătoare pe litoral (incluse în patrimoniul UNESCO), peisaje naturale magnifice, sate mici, palate, parcuri, case impunătoare, muzee atrăgătoare precum Phantechnikum (ce adună o colecţie impresionantă de curiozităţi şi gadgeturi) şi Ozeaneum (un acvariu cu o familie de pinguini pe acoperiş). Schwerin este capitala landului, iar Rostock este cel mai mare dintre oraşe (Neubrandenburg, Stralsund, Greifswald, Wismar şi Güstrow).
Islanda
Ţară insulară nordică din Atlanticul de Nord, cu o populaţie de 348.580 şi o suprafaţă de 103.000 km2, Isanda este destinaţia perfectă pentru cei care visează la vacanţe de vară răcoroase. Aici, în luna august vei găsi maximum 14 grade celsius, ceea ce nu te va împiedica să faci o sumedenie de lucruri specifice sezonului. Dacă nu te deranjează nisipul negru, poţi opta pentru Vík í Mýrdal, pe coasta sudică a Islandei, o plajă specială, adesea numită una dintre cele mai frumoase plaje din lume şi asta pentru stâncile ei semeţe şi stivele de bazalt ieşind din mare. Totuşi, principalele atracţii ale insulei le găseşti mai departe de coastă: câmpii de lavă singuratice, gheizere şi vulcani, peşteri ciudate şi izvoare termale. Pe toate le vei admira sub binecuvântarea unui cer mai mereu strălucitor căci, mai ales în lunile iunie şi august, soarele abia dacă merge la culcare.
Madeira
Madeira este un arhipelag portughez situat în Oceanul Atlantic de Nord care, graţie climei blânde din tot timpul anului, a mai fost botezat şi Insulele Eternei Primăveri. Format din două insule principale (Madeira şi Porto Santo) şi alte câteva insule mai mici, nelocuite, grupate sub denumirile Ilhas Deserta şi De Selvagens, arhipelagul (care formează alături de Insulele Azore şi de Insulele Canare regiunea Macaronesia) are o vegetaţie luxuriantă şi o faună unică în lume (pe insulele nelocuite ale arhipelagului trăiesc câteva dintre puţinele foci călugăriţă ce mai supravieţuiesc astăzi). Şi mai are ceva unic, o pădure de dafini înscrisă în 1999 pe lista UNESCO, care, acoperind 20% din suprafaţa insulei, este cea mai mare pădure de dafin din lume (însuşi cuvântul madeira înseamnă „lemn” în limba portugheză, nume dat pentru că pe vremuri toată suprafaţa insulei era acoperită de o pădure de dafin). În insula Madeira se găseşte şi cea mai rară pasăre marină, petrelul lui Zino (petrelul de Madeira). Aşa că înţelegeţi de ce World Travel Awards a desemnat Madeira de două ori consecutiv cea mai frumoasă insulă din Europa. Vara poţi descoperi toate frumuseţile acestui arhipelag la temperaturi de până la 19 grade celsius.