Ghid de iniţiere în jocul de golf - life.ro
Mergi la conținut

Ghid de iniţiere în jocul de golf

Share this article

Deşi este foarte iubit de jucători din întreaga lume, jocul de golf este uneori foarte greu de înţeles pentru necunoscători. Unii dintre cei care depăşit bariera conform căreia golful este un sport burghez s-au lovit de următoarea barieră, şi anume complexitatea jocului: „un limbaj de neînţeles, crose multe, iarbă de diferite feluri şi mărimi, nisip, lacuri, reguli peste reguli şi etichetă?! În plus, implică multe costuri, ţinute speciale şi multe ore departe de familie.”

Am povestit în trecut despre beneficiile jocului de golf, despre etichetă, despre faptul că golful înseamnă business, despre cât de minunat este golful pentru copii, dar şi pentru femei. Acest articol îşi propune să facă puţină lumină cu privire la jocul efectiv şi oferă câteva sfaturi pentru un start bun în golf.

Golful este un sport de exterior care se poate practica de la vârstele cele mai fragede până la adânci bătrâneţi, aproape tot timpul anului (exceptând perioadele cu zăpadă sau ploi abundente, furtuni etc.). Asta înseamnă că poţi juca golf în familie, cu prietenii sau cu partenerii de business. O rundă standard de golf implică parcurgerea, unei distanţe de circa 8-10 km sau poate chiar mai mult, pe jos sau cu o maşinuţă de golf (buggy). Formatul jocului poate fi individual, sau in echipa, dar întotdeauna jucătorii sunt organizaţi în grupuri (flight-uri) de cel mult 4 persoane. O partidă de golf într-un flight de 4 jucători poate dura aproximativ 4 ore, ore pe care le petreci făcând mişcare în mijlocul naturii.

Măiestria în golf începe la driving range, loc dedicat antrenamentului, unde un profesor profesionist de golf te poate învăţa pe particularităţile mişcării de golf (mişcare numită swing). Poţi ajunge să joci pe teren, doar după obţinerea certificatului „green card”, care presupune cunoaşterea regulilor de bază, a normelor de siguranţă, a tipurilor de lovituri şi, bineînţeles, a croselor. Desigur, experienţa se căpăta pe teren, fiindcă ai ocazia să loveşti de pe diverse suprafeţe (din diverse tipuri de iarbă, din nisip etc.) şi din diverse poziţii.

Lecţie de golf la Stejarii Driving Range. Foto: Romanian Golf Association

Regulamentul acestui sport nu impune un teren de joc standardizat. Dimpotrivă, jocul se desfăşoară pe diverse terenuri de golf (golf courses), fiecare având specificul său, conform designului şi zonei în care se află. Un teren complet are 18 cupe sau găuri (holes). Există, totuşi, şi terenuri mai mici, de 9 cupe, dar acestea sunt potrivite pentru amatori, nu pentru competiţii la nivel internaţional.

 

Teren de golf văzut de sus. Foto: iStock

Fiecare rundă de golf presupune parcurgea celor 18 cupe (găuri, în engleză: holes) ale unui teren de golf (golf course). Jocul începe în zona de start (tee box, care este special marcată pentru domni şi doamne, în funcţie de nivelul lor de experienţă), cu lovirea unei mingi cu o crosă. Când prima lovitură trebuie să aibă o distanţă mare, de obicei se foloseşte crosa „driver”, iar mingea este aşezată pe un suport (tee), care o ridică câţiva centimetri deasupra solului. Jucătorul loveşte apoi mingea din locul în care aceasta se opreşte (excepţie făcând doar situaţiile în care mingea este considerată „unplayable” sau aterizează în lac ), de câte ori este necesar, cu diferite crose până o introduce în cupa de pe green cu ajutorul crosei care se numeşte putter.

Ghid de inițiere în jocul de golf – capcanele

Lovitură de putter pe green. Foto: Romanian Golf Association

Jucătorii încearcă să joace mingea pe cât posibil pe fairway, culoarul cu iarbă tunsă scurt, de unde este cel mai uşor de efectuat următoarea lovitură. Dar terenul are diverse capcane, precum gropi de nisip (bunkers), lacuri (water hazard), denivelări, iarbă deasă şi înaltă (rough) care sunt greu de evitat. Cupa este marcată cu un steag (flag) pentru a putea fi văzută de la distanţă. Fiecare gaură, de la zona de tee box şi până la cupă, are un anumit număr de metri şi implicit un „par”.

Parul este marcat pe teren si poate fi: par 3, par 4, par 5 şi, rareori, par 6. Asta presupune parcurgerea unei găuri, de la tee box şi până ajunge mingea în cupă, din 3 lovituri, respectiv 4,5 sau 6, în funcţie de numărul de metri, care este, de asemenea, menţionat la începutul fiecărei găuri. Parul total al unui teren, adică toate cele 18 paruri adunate, este de obicei de 72 lovituri. Asta înseamnă că un jucător bun poate parcurge un teren din 72 de lovituri – sau chiar mai puţin în cazul jucătorilor profesionişti. Orice lovitură efectuată peste parul terenului este considerată „handicap”. Spre exemplu, dacă un jucător parcurge terenul de obicei din 100 de lovituri, înseamnă că are handicap 28. Un jucător începător poate avea handicap 54, limita de handicap acceptată în Austria, de exemplu, sau 36, limită acceptată pe terenurile de golf din Bulgaria. Astfel jucătorii de nivel diferit pot juca cu şanse egale într-o competiţie, fiindcă sunt punctaţi în funcţie de handicap. Fiecare club de golf păstrează evidenţa handicapului fiecărui membru şi îl ajustează conform rezultatelor jucătorului şi cerinţelor EGA (European Golf Association în cazul Europei).

 

Lovitură efectuată din bunker. Jucătorii trebuie să niveleze nisipul cu ajutorul greblei după ce au efectuat lovitura din bunker. Foto: Romanian Golf Association

Arta jocului de golf constă în constanţă si precizie, elemente care sunt foarte greu de atins. Chiar şi cei mai buni jucători pot avea zile în care jocul pur şi simplu nu merge bine. Golful este un sport al minţii, mintea îţi poate fi cel mai bun aliat sau, din contră, cel mai mare duşman pe teren. Deci o atitudine pozitivă poate face minuni.

Pentru lovirea mingii se folosesc crosele de golf (golf clubs). Crosele pot fi mai „lungi” sau mai „scurte”, cu faţa (club face) mai deschisă sau mai închisă pentru a propulsa mingea la diferite unghiuri, în funcţie de distanţa şi traiectoria la care se doreşte să ajungă mingea. Driver-ul este crosa cea mai lungă şi cu capul cel mai mare. Urmează crosele tip wood, puţin mai scurte, însă care au, de asemenea, un cap destul de voluminos, se folosesc pentru lovituri de distanţă mare. Următoarele sunt crosele de tip iron, care sunt destul de numeroase şi folosite pentru diferite tipuri de lovituri. Wedges sunt asemănătoare cu irons, dar cu faţa mai deschisă, fiind utile în jocul scurt (approach) din jurul green-ului. Crosele de tipul hibrid îmbină caracteristicile wood şi iron şi tind să fie folosite din ce în ce mai frecvent, întrucât sunt mai uşor de folosit, în special de către amatori. Crosele de tip putter sunt folosite de jucători pe green şi oferă precizia necesară pentru a trimite mingea spre cupă. Pe parcursul unei runde, un jucător are voie să aibă în sacul de golf (golf bag) cel mult 14 crose, alegerea acestora fiind la discreţia jucătorului. De asemenea, jucătorul este liber să joace mingea cu orice crosă crede de cuviinţă, luând în calcul locul în care se află mingea (lie) şi de distanţa pe care trebuie să o parcurgă.

Crose de golf pe buggy. Foto: Romanian Golf Association

Ca în orice sport, echipamentele sunt variate, mai ieftine sau mai scumpe, pentru începători sau avansaţi. Echipamentele care pot fi folosite în golf, precum şi regulile jocului sunt supuse reglementărilor R&A şi USGA şi sunt atent monitorizate.

Ghid de inițiere în jocul de golf – Investiția inițială

Pentru un începător nu trebuie să conteze brandul crosei, ci să înveţe gripul corect (cum să ţină corect crosa în mâini) şi swingul corect, iar pentru asta are nevoie de antrenament constant. Profesorii de golf pun la dispoziţia elevilor săi crose pentru învăţare, deci nu este necesară o investiţie de la început. Tot la primele lecţii, pantofii de golf pot fi înlocuiţi de pantofi sport comozi, iar ţinuta de golf poate fi un tricou polo şi pantaloni comozi de stradă. De asemenea, terenurile de golf oferă jucătorilor crose spre închiriere. Am scris aici despre locurile unde se poate învăţa şi juca golf în România, iar aici câteva detalii legate de preţuri.

 

Water hazard. Foto: Romanian Golf Association

Vestimentaţia golferilor reprezintă o parte importantă din decorul jocului, probabil mai importantă decât în oricare alt sport. Ţinutele vestimentare sunt special concepute pentru ca jucătorii să menţină tradiţia jocului, dar în acelaşi timp să se simtă confortabil pe teren. Pe terenul de golf jucătorii trebuie să poarte tricouri cu guler, polo, pantofi speciali cu crampoane şi în general haine decente.

Scoţian la origini, golful este un sport foarte popular în lume şi a devenit o atracţie turistică. În SUA, Marea Britanie, Irlanda, Austria, Australia, Africa de Sud, Coreea şi Japonia procente semnificative ale populaţiei practică golful. Golf la nivel de amatori se practică din ce în ce mai mult în Europa inclusiv cea de Sud-Est şi sperăm că acest lucru se va întâmpla şi în România.

Dacă ți-a plăcut acest ghid de inițiere în jocul de golf şi vrei să afli mai multe detalii despre jocul de golf dar nu ştii de unde să începi, trimite-ne un mail la office [at] romaniangolf.ro şi te vom ajuta. 

Acest articol face parte din campania Golf Team for Life iniţiată de life.ro cu sprijinul Friedrich Wilhelm RaiffeisenJLL şi Romanian Golf Association, o campanie de informare asupra beneficiilor jocului de golf, atât cele fizice, cât şi cele economice. Campania va culmina cu evenimentul Golf for Life, care va avea loc pe data de 29 septembrie 2016 la Stejarii Driving Range. Parteneri ai evenimentului sunt Aqua CarpaticaLeonidasNespresso, CanahRollsServe, A.R.C Bakery şi Niran Co. Products.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora