Misterul privind modul în care trebuie adăugat laptele în ceai este, în sfârşit, elucidat
„Care este cea mai bună modalitate de a face acest lucru este obiectul unor dispute violente„, scria George Orwell într-un eseu din 1946 făcând referire la controversele privind modul corect în care se face un ceai britanic. Căci, oricât v-ar mira, britanicii au fost într-o permanentă controversă privind ordinea în care se adaugă ceaiul şi laptele, unii susţinând că laptele se pune la început, alţii pretinzând că se adaugă la final.
Şi dacă astăzi laptele este adăugat în ceai pentru a-i spori acestuia aroma, în trecut laptele era adăugat din cu totul alte raţiuni: pentru a evita spargerea recipientelor în care era pus ceaiul fierbinte, englezii gândindu-se să adauge întâi laptele rece, iar apoi să toarne ceaiul fierbinte.
Ei, dar acum, un sondaj creat de YouGov (companie internationala de cercetare de piaţă) pretinde că a rezolvat această dezbatere o dată pentru totdeauna. Sondajul confirmă poziţia definitivă a britanicilor cu privire la această problemă, aproape 80% insistând că protocolul corect este acela conform căruia apa se toarnă deasupra plicului de ceai, urmată de un pic de lapte.
Sondajul realizat pe aproximativ 1.600 de persoane sugerează că 80% din persoanele din clasa mijlocie, cât şi cele din clasa muncitoare preferă să-şi adauge laptele la final.
Conform aceluiaşi sondaj, pe o scară de opt puncte colorate, variind de la un brun întunecat până la un bej palid, aproape 50% au ales cea de-a cincea culoare, un brun relativ închis, în timp ce 14% au optat pentru o nuanţă mai blândă. La capitolul branduri, 25% au consierat că Yorkshire este cel mai bun brand de ceai.
Ca să fie lucru clar, britanicii beau 165 milioane de ceşti de ceai în fiecare zi, mai mult de 60 de miliarde pe an, ceea ce înseamnă că aproape 60% dintre britanici beau ceai în fiecare zi, 11% optează pentru mai mult de cinci ceşti pe zi. Un sfert adaugă zahăr la băutură şi 80% îl servesc cu lapte.
Aşa că ceea ce a spus Orwell la vremea lui, cum că „ceaiul este unul dintre pilonii civilizaţiei din această ţară„, rămâne extrem de valabil şi astăzi.