Notre-Dame, doamna în alb din "inima Parisului": istoria unei catedrale care a impresionat o lume întreagă
Vizitată anual de peste 13 milioane de turiști, Catedrala Notre-Dame este unul dintre cele mai importante obiective turistice din capitala Franței. Recunoscută astăzi pentru ferestrele sale impozante și pentru orga sa minunată, catedralei i-a luat 182 de ani să fie construită. Iar aseară, milioane de oameni din întreaga lume au putut vedea cum arde o parte din istoria Franței. Parizienii stăteau pe malul Seinei și cântau Ave Maria cu lacrimi în ochi. În timp ce, după nouă ore, mai mult de 400 de pompieri încercau să stingă și ultimele focurile.
„It’s not just about the church, it’s a monument, the identity of people here. It’s the heart and soul of Paris. It’s very hard to see it (burn down) / Nu este vorba doar despre o biserică, este un monument, este identitatea unor oameni. Este inima și sufletul Parisului. Și ne este incredibil de greu să o vedem acum arde”, declara pentru CNN Cathy Widawska
Widawska, care trăiește în Paris de 15 ani, se plimba prin centrul orașului, atunci când a văzut că iese fum din turnul catedralei. Atunci și-a dat seama că urmează să se întâmple o nenorocire și a pornit-o într-un suflet către catedrală.
Când a fost construită Catedrala Notre-Dame
Notre-Dame este considerată de mulți „inima Parisului”, un „simbol al păcii” și o parte extrem de importantă din „toată istoria și cultura Franței”. Construcția catedralei de pe micuța insulă Île de la Cité din mijlocul Seinei a început în 1163, în timpul Regelui Louis al VII-lea. În prezenta Papei Alexandre al III-lea s-a pus prima piatră. Iar construcția sa a fost terminată în 1345, servind la început drept lăcaș de cult dedicat sfântului diacon Ștefan.
Intrarea se făcea prin trei porți bogat ornamentate. Fațada dantelată avea două turnuri patrulatere de câte 69 de metri fiecare. Interiorul se înalță pe trei rânduri de coloane: 130 de metri lungime, 45 metri lățime și 35 de metri înălțime. Statui, picturi și obiecte de cult. Catedrala Notre-Dame făcea parte încă din 1991 din Patrimoniul UNESCO.
Considerată drept o capodoperă a arhitecturii gotice, aceasta a fost distrusă și aproape uitată în timpul Revoluției Franceze din anii 1790. De altfel, Victor Hugo i-a dedicat în 1831 romanul “Notre-Dame de Paris”, tocmai pentru a atrage atenția asupra condiției precare în care a fost lăsată minunăția de catedrală. Iar această inițiativă a adus repede atenția dorită. Astfel că, între 1844 și 1864, arhitecții Jean-Baptiste-Antoine Lassus și Eugène-Emmanuel Viollet-le-Duc au refăcut turnul și contraforturile.
De la Regele Henry al VI-lea, la Napoleon Bonaparte, aici s-a scris istoria Franței
Aseară imaginile impresionante ale turlei în formă de săgeată prăbușite, au făcut înconjurul lumii. Toate rețelele de socializare au fost pline de mesaje de susținere pentru parizienii care au ieșit aseară pe malul Seinei pentru a privi, cu lacrimi în ochi, cum arde o parte din istoria lor. Turla, care avea 93 de metri, a fost construită din 500 de tone de lemn și 250 de tone de plumb, era încă în curs de restaurare.
„Doamna noastră în alb”, așa cum o mai numesc francezii era sediu al Arhiepiscopiei Parisului. Însă, de-a lungul istoriei Franței a fost locul în care Regele Henry al VI-lea al Angliei a fost încoronat. A fost locul în care Napoleon Bonaparte a fost numit conducător al țării în 1804. A fost locul care, în 1909, Ioana Arc a fost beatificată de către Papa Pius al X-lea. Iar cele două Războaie Mondiale nu au afectat monumentul.
A mai fost catedrala Notre-Dame implicată și în alte incendii?
Ei bine, da. De altfel, clădirea pe care am putut s-o vizităm până de curând a înlocuit o altă biserică, victimă a unui incendiu. Apoi, focul a mai fost aprins odată în secolul al XIII-lea, atunci când au fost nevoie de lucrările de reconstrucție masive dintre 1230 și 1240 pentru a mai avea catedrala de astăzi.
De asemenea, catedrala a avut parte și de o amplă campanie de curățare a fațadei de vest care a durat mai mult de 10 ani. Astfel că, din anul 2000, această bijuterie arhitecturală medieval a putut fi admirată în toată splendoarea sa. Vizitată anual de nu mai puțin de 13 milioane de oameni, în interiorul catedralei încăpeau până la 10.000 de persoane.
Notre Dame is one of the world’s great treasures, and we’re thinking of the people of France in your time of grief. It’s in our nature to mourn when we see history lost – but it’s also in our nature to rebuild for tomorrow, as strong as we can. pic.twitter.com/SpMEvv1BzB
— Barack Obama (@BarackObama) April 15, 2019
Ce se întâmpla în prezent la Catedrala Notre-Dame?
Deși astăzi, Slujba de Duminică avea loc în fiecare săptămână, catedrala încă se afla într-o renovare complexă care ar fi trebuit să ajungă la peste 180 de milioane de dolari.
I’d like to say words of comfort and solidarity with the French nation, also as citizen of Gdańsk, 90% destroyed and burnt, later rebuilt. You will also rebuild your cathedral!
From Strasbourg, French capital of the EU, I call on all 28 States to take part in this task.#NotreDame— Donald Tusk (@eucopresident) April 16, 2019
După momentul tragic de aseară, Președintele Emmanuel Macron a declarat că „inima Parisului” va fi repornită. Simbolul Franței de peste 850 de ani nu are voie să fie lăsat să piară. De aceea, francezii au anunțat o mare campanie de strângere de fonduri care să ajute la restaurarea ei.
De altfel, soțul actriței Salma Hayek, miliardarul francez François-Henri Pinault (CEO al companiei de lux Kering care include, printre altele, Gucci și Saint Laurent), a anunțat deja o donație de 100 de milioane de euro. Iar Bernard Arnault, care deține un alt grup de branduri de lux, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, a anunțat o donație de 200 de milioane de euro.