Plaje sălbatice din Bulgaria şi România - LIFE.ro
Sari la conținut

Plaje sălbatice din Bulgaria şi România

Pentru unii, plaja trebuie să fie animată de oameni, umbreluţe, prosoape colorate. Pentru alţii, trebuie să fie doar un petic de pământ mângâiat de valurile mării.
Share this article

Pentru unii, plaja trebuie să fie animată de oameni, umbreluţe, prosoape colorate. Pentru alţii, trebuie să fie doar un petic de pământ mângâiat de valurile mării. Pentru aceştia din urmă, există destule alternative la plajele comerciale, unde natura încă mai este stăpână, liniştea este supremă iar aventurile nu se lasă aşteptate. Haideţi să descoperim împreună câteva plaje sălbatice, unde timpul stă în loc, natura are cele mai frumoase culori iar mirosul de apă, nisip şi cer te face să-ţi imaginezi mai uşor Raiul.

 

Plaje sălbatice din Bulgaria

Foto: Istock

Una dintre cele mai cunoscute plaje sălbatice din Bulgaria este Capul Kaliakra, cel mai estic punct al ţării şi un adevărat monument al naturii din Dobrogea bulgărească (Cadrilaterul), vestit pentru cetatea medievală şi rezervaţia naturală. Aflată la o distanţă de circa 60 km de Vama Veche, plaja este străjuită de maluri abrupte şi stâncoase, de aici putând vedea uneori delfinii sărind în apă. Locul este plin de legende, aşa că de la plajă poţi merge să vezi “Poarta celor 40 de fecioare” şi să admiri peisaje unul şi unul.

Foto: Istock

Situat în apropiere de graniţa cu România, la 60 km de Vama Veche şi la 3 km de capul Kaliakra, Golful Bolata din Bulgararia este unul din locurile în care cei care caută liniştea şi frumuseţea sălbatică a naturii se vor simţi nemaipomenit. Plaja micuţă şi retrasă a acestui golf este înconjurată de pereţi înalţi stâncoşi de culoare roşie, peisajele fiind năucitoare graţie contratului cromatic dintre roşul stâncilor, albastrul mării şi spuma apei.

Foto: Istock

Aflată la 44 de kilometri de graniţa cu România, în inima rezervaţiei naturale Limanul Păsărilor, într-o superbă pădure de stejari, cu mici golfuri adăpostite de stânci, Russalka este o plajă minunată, care are drep vecini, ca şi surorile ei de mai sus, stâncile şi valurile mării. I s-a mai spus şi Paradisul Verde, ţărmul stâncos, grotele marine, peisajele care-şi taie respiraţia făcând din acest loc unul special pentru cei care caută aventura.

Foto: Istock

Situată la 37 km de Vama Veche, Tyulenovo se numără şi ea printre cele mai sălbatice plaje bulgăreşti. Din păcate, plajă se face mai greu aici, locul fiind foarte pietros, în schimb iarba care mărgineşte plaja sau platforma situată la câţiva zeci de metri deasupra apei pot fi alternativele perfecte. Aventurieii vor găsi aici locul perfect pentru a face sărituri de pe stânci şi scuba diving. Peisajele sunt memorabile, grotele săpate de apa sărată a mării în rocile calcaroase fiind cu adevărat speciale.

Foto: Istock

Plaja de la Durankulak, aflată la numai  5 km de Vama Veche, e renumită pentru apa curată şi nisipul fin, aceasta fiind un potrivit loc de campare. Toţi cei care ajung aici se minunează de faptul că prezenţa umană este aproape insesizabilă, foarte puţini fiind cei care vin să facă plajă în acest loc. Culoarea apei este incredibilă, fineţea nisipului poate cuceri pe oricine iar liniştea naturii este de nedescris.

 

Plaje sălbatice din România

Foto: Istock

Plaja de la Sulina este una dintre puţinele bucăţi de litoral care şi-au păstrat frumuseţea sălbatică. Pare, într-un fel, în afara timpului, aşa cum este şi oraşul Sulina, cu căsuţe şi străduţe vechi. Ca să ajungi pe acest tărâm minunat cu apă cristalină şi nisip mătăsos trebuie să mergi vreo 71 de km cu vaporul de la Tulcea, o ocazie perfectă de a admira fauna şi flora care sunt spectaculoase în acestă zonă.

Foto: Istock

Unii spun că este cea mai boemă plajă din România, alţii că este un adevărat colţ de rai (graţie faptului că face parte din Rezervaţia Biosferei Deltei Dunării). Nisipul fin, multele scoici, liniştea deplină, apa curată care face ca acest loc să fie perfect pentru scufundări – sunt câteva din atuu-rile Plajei Vadu. Drumul până acolo nu este tocmai uşor (motiv pentru care nu mulţi se aventurează aici), trebuind să ajungi mai întâi în Năvodari iar de acolo să mergi vreo 10-15 km pe un drum spre rezervaţie. O dată ajuns aici, e musai să mănânci la cherhanaua Vadu Pescarilor (singurul loc de altfel în care poţi mânca), unde preparatele din peşte sunt absolut delicioase.   

Foto: Istock

Plaja Corbu este şi ea un loc idilic, numai bun pentru cei care vor să stea departe de agitaţia plajelor super populate. Aşezată la 35 de km de Constanţa, plaja se află la doar 10 minute distanţă de staţiunea Mamaia (trebuie să ajungi mai întâi la Năvodari, unde vei descoperi indicatoare spre Corbu). Aşa că dacă vrei să fii înconjurat doar de mare, nisip şi plante, Plaja Corbu – care se întinde pe 20 de km –  este locul perfect. Iar dacă nu eşti încă convins, află că această plajă este inclusă în unele topuri cu cele mai frumoase plaje din lume. Mai mult, de aici poţi ajunge uşor la Cetatea Histria, construită de greci, şi la cetatea Enisala, construită de bizantini.

Foto: Istock

O altă plajă situată în rezervaţia Deltei Dunării este cea de la Gura Portitei, ceea ce face ca aceasta să fie printre cele mai spectaculoase plaje sălbatice din România. Apa limpede cu reflexii de curcubeu, nisipul foarte fin de culoare aurie, umbrarele de stuf, scoicile sunt ceea ce vei găsi pe plaja Gura Portiţei (care deşi are doar 4 km lungime este nespus de primitoare). Pentru a ajunge aici trebuie să iei vaporaşul din satul Jurilovca (judetul Tulcea), cel mai mare sat de pescari din ţară, aflat la 85 de km de Constanţa, căruia i se mai spune şi ”poarta de intrare în rai”.

Foto: Istock

Cei care au fost măcar o dată pe Plaja de la Tuzla, ştiu că nisipul e mătăsos iar apa e albastră, ca la greci. Aflată la jumătatea distanţei de 44 de kilometri dintre Constanţa şi Mangalia, această plajă cu apă curată, vegetaţie, stânci, barăci de pescari, este o oază de linişte nemaipomenită. Nu mulţi ajung aici şi asta pentru că nu intuiesc că dincolo de Tuzla, o aşezare banală de câmpie dobrogeană, se poate ascunde un colţ de rai. Peisajele superbe, atmosfera aparte, plitele care sfârâie cu mâncare în aer liber te fac să te simţi ca acasă, la bunica.

Asocierea acestei plaje cu ”sălbăticia”, este poate cea mai potrivită, aici existând peste tot pietre stâncoase de care t epoţi lovi uşor, târmul este mai tot timpul mişcător, în timp ce conexiunea la telefon este inexistentă.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora