Povestea lui Levi Strauss și căutătorii de aur din California
Sari la conținut

Povestea lui Levi Strauss: cum un imigrant german a reușit să-i cucerească pe căutătorii de aur din California

Povestea lui Levi Strauss devine și mai interesantă după ce celebrul producător american de blugi a anunțat zilele trecute că-și schimbă strategia pentru România și va intra pe piață în nume propriu.
Share this article

Povestea lui Levi Strauss începe pe la 1800 și ceva și ajunge să dăinuie pentru totdeauna în sufletele și inimile celor pentru care jeanșii Levi’s sunt cei mai frumoși din lume.

Și tot povestea lui Levi Strauss devine și mai interesantă după ce celebrul producător american de blugi a anunțat zilele trecute că-și schimbă strategia pentru România și va intra pe piață în nume propriu. De aproape 8 ani, compania Levi Strauss a fost reprezentată în România de o companie din Republica Moldova, Aridon.

Până vom observa marea schimbare, propun să aflăm cât mai multe detalii de lifestyle despre povestea lui Levi Strauss.

Levi Strauss, un imigrant german în America, a fost cel care a început să crească un adevărat imperiu în lumea modei, creând unul dintre cele mai durabile produse, dar și unul dintre cele mai populare obiecte vestimentare: blue jeans.

Povestea lui Levi Strauss: cine a fost unul dintre cei mai faimoși oameni din lume

Povestea lui Levi Strauss
Levi Strauss, unul dintre cei mai scunoscuți oameni din lume

Cel care a spus o poveste americană de succes, din domeniul fashion, a fost Levi Strauss, bărbatul care s-a născut în Germania în 1829 și a venit în America în 1847 pentru a se implica în afacerea fraților săi. În 1853, Strauss și-a înființat propria companie de îmbrăcăminte și accesorii necesare minerilor. Compania sa a început să producă pantaloni de lucru pentru muncitorii de pe șantiere, acum cunoscuți sub numele de blugi. Din 1870 și până în prezent blugii Levi Strauss s-au bucurat de o extrem de mare popularitate.

Citeșe și: Cei mai scumpi blugi din lume. Cum ar fi să porți peste 1 milion de dolari doar în partea de jos a corpului?

Povestea primilor ani din viața lui Levi Strauss

Pe numele său original, Loeb, Levi Strauss s-a născut într-o familie numeroasă, pe data de 26 februarie 1829, în Buttenheim, Germania. Tatăl său, Hirsh și mama sa, Rebecca Haas Strauss, au avut doi copii împreună, iar Hirsh mai avea alți cinci copii din prima căsătorie, cu Mathilde Baumann Strauss, care murise în 1822. Locuind în Bavaria, familia Strauss a suferit mult din cauza discriminării religioase, ei fiind la origine evrei. Din cauza credințelor lor religioase, aveau restricții legate de locul în care puteau trăi și erau împovărați de impozitele speciale impuse evreilor.

Când avea aproximativ șaisprezece ani, Strauss și-a pierdut tatăl din cauza tuberculozei. El, mama sa și cele două surori au emigrat în Statele Unite ale Americii, doi ani mai târziu. La sosirea lor, familia s-a reunit cu Jonas și Louis, cei doi frați mai mari ai lui Strauss, în New York. Jonas și Louis stabiliseră acolo o afacere ce comercializa produse de tot felul și Levi a acceptat să lucreze pentru ei.

Levis Strauss
Levi Strauss la începutul carierei sale

Povestea lui Levi Strauss și succesul din vest

Goana după aur, din California, din 1849 i-a determinat pe mulți să călătorească spre vest crezând că se vor îmbogăți. Strauss nu a făcut excepție. La începutul anului 1853, s-a îndreptat spre San Francisco pentru a vinde bunuri celor ce lucrau în comerțul cu minerit, o afacere extrem de înfloritoare la vremea respectivă. Strauss și-a construit propria companie de vânzare cu ridicata a produselor și a acționat ca agent al coastei de vest a companiei fraților săi. Folosind o serie de locații diferite din oraș, de-a lungul anilor, a vândut haine, țesături și alte articole magazinelor mici din regiune.

Citește și: Povestea blugilor: 145 de ani de rebeliune, stil şi libertate

Pe măsură ce afacerea sa a prosperat, Strauss a susținut numeroase cauze religioase și sociale. El a ajutat la înființarea primei sinagogi, Templul Emanu-El, în oraș. Strauss a dat, de asemenea, bani mai multor organizații caritabile, inclusiv fonduri speciale pentru orfani.

california
Minerii din perioada goanei după aur, din California

Povestea lui Levi Strauss și nașterea primilor jeanși

Un client, Jacob Davis, i-a scris lui Strauss în 1872, cerându-i ajutorul. Davis, croitor din Nevada, cumpărase pânză de la Strauss pentru propria afacere și a dezvoltat un mod special de a face pantaloni mai durabili. Davis a folosit nituri metalice pe buzunare și pe cusătura frontală pentru a ajuta pantalonii să reziste la uzură. Incapabil să acopere singur costul, Davis i-a cerut lui Strauss să plătească o parte din cheltuieli, astfel încât să poată asigura un brevet pentru designul său unic.

Anul următor, brevetul le-a fost acordat lui Strauss și Davis. Strauss credea că va exista o mare cerere pentru aceste „salopete până în talie” așa cum le-a numit el, deși acestea sunt cunoscute astăzi sub denumirea de blue jeans. La început au fost confecționați dintr-o pânză grea și apoi compania a trecut la o țesătură din denim, care a fost vopsită în albastru pentru a ascunde petele.

Levis brand
Una dintre primele reclame ale brandului Levis

Potrivit unor rapoarte, Strauss procura mai întâi pantalonii confecționați de croitorese în casele lor. Ulterior și-a început propria fabrică de a face pantalonii în oraș. În orice caz, blugii lui duri și robuști l-au ajutat pe Strauss să devină milionar. Și-a extins interesele comerciale de-a lungul anilor, cumpărând Mission and Pacific Woolen Mills, în 1875.

Levis blugi
Azi Levis are magazine în lumea întreagă

Povestea brandului Levis ce dăinuie peste secole

Odată cu trecerea timpului, chiar dacă a rămas activ în companie, Strauss a început să dea mai multe responsabilități nepoților săi, care lucrau pentru el. El a continuat să fie generos cu cei care aveau nevoie, oferind fonduri pentru 28 de burse la Universitatea din California, în 1897.

Strauss a murit la vârsta de 73 de ani, la 26 septembrie 1902, la domiciliul său din San Francisco. După moartea sa, nepotul său Jacob Stern a preluat funcția de președinte al companiei. Blugii legendari pe care i-a creat, cunoscuți azi sub numele de Levi’s sau Levis, au continuat să crească în popularitate și au rămas un produs de bază în modă de-a lungul a mai bine de un secol.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora