Probabil pornind de la principiul „sângelui albastru”, şase tineri oameni de afaceri din Spania au produs şi scos pe piaţă o sticlă de vin albastru. Gik, vinul albăstrui este de fapt o combinaţie de struguri roşii, albi şi roze proveniţi din regiuni viticole faimoase ale Spaniei precum La Rioja, León şi Castilla-La Mancha, deci ar trebui să îl încercăm cu încredere.
Producătorii au şi câteva sfaturi pentru cei care se încumetă să bea din vinul lor: „Nu credem în regulile de degustare a vinului şi nu credem că cineva care vrea să se bucure de un vin trebuie să fii studiat Biblia oenologilor”. Ca urmare, trebuie să dai uitării ceea ce ştii despre vin: „Încercaţi să uitaţi denumirile de origine controlată, standardele complexe de servire şi tot ce v-au învăţat sommelier-ii la cursurile de degustare la care aţi participat”, spun producătorii lui Gik.
Evident, vinul este creat de tineri producători fără experienţă în domeniu şi de prietenii lor creative care lucrează în domenii precum design sau programare, dar şi de artişti şi muzicieni. Care a fost scopul? Să creeze un vin pentru distracţie, un vin „care să agite puţin lucrurile pentru a vedea ce ies. Este ceva nou, ceva complet diferit”.
Culoarea albastru-electric a vinului este obţinută dintr-un pigment care se găseşte în coaja boabelor de struguri, dar şi dintr-un pigment indigo obţinut dintr-o planta care este în mod normal folosită drept îndulcitor non-caloric. Prin urmare, acesta este un vin dulce. Dacă vă încumetaţi să cumpăraţi o sticlă (se găseşte în Spania pentru 10 euro, dar până la sfârşitul verii se va lansa şi în restul Europei) nu uitaţi că se serveşte foarte bine răcit, la 13 grade Celsius.