Şapte „expresii” ale Rieslingului de Rin, produse în diferite colţuri ale globului
În Germania, ţara sa natală, Rieslingul este soiul cu cea mai mare răspândire (21% din suprafaţa viticolă), mai ales în regiunile Mosel, Rheingau, Nahe şi Pfalz, în timp ce în regiunea franceză Alsacia, acesta ocupă 22% din suprafaţă. Plantaţii semnificative de Riesling se mai găsesc şi în Austria, Serbia, Cehia, Slovacia, Luxemburg, Italia, Noua Zeelandă, Canada, Africa de Sud, China sau Statele Unite. În continuare, iată nu mai puţin de şapte „expresii” diferite ale Rieslingului de Rin, produse în tot atâtea colţuri ale globului.
Joh. Jos. Prum Graacher Himmelreich Kabinett 2015, VDP Mosel, Germania
Weingut Joh. Jos. Prum a fost înfiinţat în 1911 de către Johann Josef Prum, însă familia Prum are o tradiţie în viticultură de 400 de ani. Crama Joh. Jos. Prum exploatează în total 22 de hectare de vie, plantate 100% cu Riesling, peste 70% dintre plantaţii fiind formate din vii nealtoite, neatacate de filoxeră, deoarece parazitul nu rezistă în soluri bogate în şisturi. Condiţiile climatice nordice permit o perioadă mai lungă de coacere, astfel că strugurii au destul timp să dezvolte aromele tipice, fructat-ierboase şi să îşi păstreze o aciditate ridicată.
Joh. Jos. Prum Graacher Himmelreich Kabinett 2015 atrage prin aciditatea ridicată, mineralitatea pronunţată, textura prăfoasă şi aromele foarte fine de citrice.
Elena Walch Riesling Castel Ringberg 2015, Alto Adige, Italia
Elena Walch este o cramă de renume din Alto Adige, ce exploatează 55 de hectare de viţă de vie. Pariind pe calitate şi inovaţie, fostul arhitect Elena Walch a stat în fruntea mişcării care a schimbat calitatea vinului în această zonă, promovându-l la nivel internaţional. Filosofia acestei crame este dedicată terroir-ului, stipulând că vinul trebuie să fie expresia individuală a solului, climatului şi a viei, elemente ce trebuie menţinute cu ajutorul agriculturii sustenabile.
Elena Walch Riesling Castel Ringberg 2015 Alto Adige este un vin cu arome de piersici albe şi tonuri minerale, cu o prospeţime impresionantă şi o aciditate suculentă. Structura vinului este dată de mineralitate, care contribuie în acelaşi timp la expresia elegantă a postgustului.
Leon Beyer Riesling 2015 Alsacia, Franţa
Maison Leon Beyer este una dintre cele mai vechi crame din Alsacia, această familie din oraşul Eguisheim fiind implicată în viticultură şi producerea vinurilor încă din 1580. Crama Maison Leon Beyer a fost fondată în 1867 şi este purtătoare a titlului Grandes Maisons d’Alsace, ea fiind, de-a lungul timpului, atât negociant, cât şi proprietar de plantaţii de vie. Compania deţine 20 de hectare de vită de vie, inclusiv mici parcele în Grand Crus Eichberg şi Pfersigberg. Maison Leon Beyer produce în jur de un milion de sticle anual, o gamă impresionantă de vinuri, puternice şi bine structurate.
Leon Beyer Riesling 2015 este proaspăt şi fructat, corpolent, cu greutate. Este un vin care reflectă foarte bine locul din care provine, mulţi critici caracterizându-l drept un vin mai masculin, cu o structură puternică, arome ferme şi aciditatea bine reprezentată.
Craggy Range Te Muna Road Riesling 2014, Martinborough, Noua Zeelandă
Craggy Range este o cramă de familie înfiinţată în 1997, care, în 2014, a primit titlul de „Crama anului din Lumea Noua” din partea publicaţiei Wine Enthusiast. Aflată la poalele muntelui Te Mata Peak, crama deţine plantaţii în regiunile Hawke’s Bay, Martinborough şi Marlborough. Potrivit reprezentanţilor cramei, Craggy Range a fost prima cramă din emisfera sudică care a produs vinuri „single vineyard” (dintr-o singură plantaţie) în mai multe zone ale Noii Zeelande.
Craggy Range Te Muna Road Riesling 2014, vin cotat cu 90 de puncte Parker, este un vin care a stat pe drojdii, după fermentare, timp de patru luni, fapt ce a contribuit la structura şi eleganţa acestuia. Un vin cu o culoare intensă şi cu arome de citrice, piersică şi flori de salcâm, cu un gust fructat, precis, cu o aciditate „nervoasă”, dar şi o textură catifelată.
Jermann Afix Riesling 2012, Friuli Venezia-Giulia, Italia
Jermann este povestea pasiunii lui Anton Jermann, care, în 1881, părăsea Burgenland, o regiune producătoare de vin din Austria şi, mai apoi, Slovenia, pentru a pune bazele cramei ce-i poartă numele, în Friuli Venezia Giulia. Astăzi, domeniul se întinde pe 150 de hectare, dintre care 130 cultivate cu viţa de vie. În 2007 a fost inaugurată noua cramă, dedicată în întregime vinificării vinurilor Capo Martino, Vignatruss, W… Dreams şi Vintage Tunina, vinurile blazon ale Casei Jermann. Filosofia de vinificare Jermann este orientată spre calitatea extremă, absenţa chimicalelor din procesul de producţie, dar şi a aditivilor şi conservanţilor.
Jermann Afix Riesling 2012 este un vin produs din vii aflate pe soluri calcaros-nisipoase. Are o culoare aurie, strălucitoare, cu tente verzui, aromele fiind intense şi persistente. Este un vin cu o tipicitate impresionantă, cu tonuri fructate, susţinute de note de hidrocarburi şi cu un gust proaspăt, crocant, foarte bine echilibrat.
Leon Beyer Riesling Comtes d’Eguisheim 2004 Alsacia, Franţa
Unul dintre vinurile simbol ale cramei Leon Beyer, reflectă fidel condiţiile de sol (argilos-calcaros) din plantaţiile din care provin struguri, toate catalogate Grand Cru. Acest vin este produs doar în recoltele excepţionale, din această recoltă fiind produse doar 4.500 de sticle. Un vin incredibil de matur, cu un caracter de fruct remarcabil, Leon Beyer Riesling Comtes d’Eguisheim 2004 a avut parte de o vinificare tradiţională.
Casas del Bosque Late Harvest Riesling 2013, Casablanca Valley, Chile
Aflată în Casablanca Valley, Chile, crama Casas del Bosque este unul dintre cei mai tineri producători din zonă, dacă e să-l comparăm cu alte crame cu o istorie centenară. În ciuda acestui fapt, Casas del Bosque a reuşit să adune, în scurta sa evoluţie, foarte multe premii şi distincţii naţionale şi internaţionale, pentru vinurile produse. În 2013 şi 2014, crama a primit distincţia de „Cea mai bună cramă chiliană” din partea „Internaţional Wine & Spirit Competition”, Londra. Astăzi, Casas del Bosque exploatează 232 de hectare de viţă de vie, plantate cu Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Syrah, Pinot Noir, Carmenere şi Cabernet Sauvignon. Anual, aici sunt produse aproximativ 90.000 de cutii. Peste 80% din cantitatea de vin produsă aici este exportată.
Casas del Bosque Late Harvest Riesling 2013 a fost fermentat cinci săptămâni în stejar franţuzesc, după care a urmat o perioadă de maturare de încă 8 luni în în stejar franţuzesc. Este un vin delicios, dulce, cu arome de miere, coajă de portocală şi ananas, cu un foarte bun echilibru între notele dulci şi aciditatea proaspătă, revigorantă. Un vin ideal pentru desert.