„Semana Santa”. Paştele în stil spaniol
Nicăieri în lumea creştină, manifestările religioase care preced sărbătoarea Paştelui nu au o amploare mai mare ca în Spania şi America Latină. Săptămâna Mare, numită în spaniolă Semana Mayor sau, în varianta şi mai cunoscută, Semana Santa, începe în Spania cu Domingo de Ramos, adică Duminica de Florii.
Începând din această zi, în fiecare zi până în Duminica Paştelui, congregaţiile organizează procesiuni religioase care, în costume specifice, defilează prin oraş, pe trasee bine definite.
În zilele săptămânii mari procesiunile au un caracter sombru, iar costumele sunt în principiu de culoare închisă, iar muzica este una de doliu. În Duminica Învierii însă, muzica devine veselă, costumele paradei sunt colorate, iar atmosfera este una de sărbătoare, sărbătoarea Învierii Domnului. Fiecare oraş spaniol are caracteristici specifice în ce priveşte procesiunile din Săptămâna Mare. Unele dintre ele sunt declarate evenimente turistice internaţionale, pentru că sunt de largă amploare, şi pentru că este un număr foarte mare de turişti care călătoresc special pentru a putea asista la aceste parade.
Sevilla este oraşul cel mai cunoscut pentru defilările din Săptămâna Mare. Membrii congregaţiilor religioase defilează purtând pe umeri statui ale Fecioarei Maria, deseori decorate în exces, astfel încât greutatea lor devine impresionantă, iar marşul lor la pas mărunt prin străduţele înguste şi întortocheate ale Sevilla devine el însuşi o probă de rezistenţă şi credinţă. La Malaga, unul din cele mai emoţionante momente ale Săptămânii Mari este acela în care statuia lui Iisus este ridicată sus deasupra mulţimii pentru a îi binecuvânta pe credincioşii din Catedrală, dar şi din alte edificii istorice ale oraşului. O particularitate muzicală au şi procesiunile săptămânii mari la Zamora, când în timpul defilărilor nocturne, străzile răsuna de cântări gregoriene, oferind o atmosferă minunată, aproape mistică.
Este ceva obişnuit ca fiecare congregaţie să defileze cu statuile Fecioarei Maria şi a lui Iisus, pe care apoi, la sfârşitul procesiunii, să le reaşeze la locurile lor, în Biserică, unde sunt expuse tot restul anului. Însă ce este special la procesiunile de la Salamanca, este că aceste statui sunt extrem de valoroase obiecte de arta barocă, vechi de sute de ani. Toate aceste procesiuni sunt importante nu numai din punct de vedere religios şi al păstrării tradiţiei, dar şi din punct de vedere social. Ele presupun luni de repetiţii şi au marea calitate de a aduce împreună membri ai congregaţiei de absolut toate vârstele, de la copii sub un an, cu suzetele în gură, îmbrăcaţi în frumoase costume tradiţionale, şi care parcurg traseul defilării pe urmării părinţilor lor, identic costumaţi, şi până la seniori care defilează în baston, dar sunt mândri să poată încă perpetua o tradiţie cu care s-au născut şi care este o puternică amprentă a identităţii lor spirituale.
Cel mai frumos aspect al acestor manifestări este, însă, capacitatea lor de a impresiona, dincolo de religia catolică în particular, şi de cea creştina în general. Pentru că din ce în ce mai mulţi turişti călătoresc special în Spania în timpul acestei „Semana Santa”, indiferent de religia lor, atraşi de frumuseţea şi unicitatea acestei tradiţii.
Dacă nu aţi vizitat niciodată Spania în perioada aceasta, e poate momentul să vă planificaţi vacanţa pentru anul viitor şi să luaţi parte la aceste splendide procesiuni, care sunt pe cale să devină parte din patrimoniul cultural imaterial al umanităţii.