Soldera şi cea mai pură formă a soiului Sangiovese - LIFE.ro
Mergi la conținut

Soldera şi cea mai pură formă a soiului Sangiovese

Toate vinurile semnate Soldera sunt din soiul Sangiovese, produse la crama Case Basse, critica de specialitate caracterizându-le ca fiind „cea mai bună expresie posibilă a terroirului şi a anului de recoltă”.
Share this article

Gianfranco Soldera este considerat de către criticii din întreaga lume un simbol al vinului italian, fiind asociat cu nume precum Giuseppe Quintarelli, Romano dal Forno, Giovani Conterno sau Bruno Giacosa. Acest lucru se datorează pionieratului făcut de Soldera în dezvoltarea „noului val” Brunello di Montalcino.

În 1972, Soldera pune bazele cramei sale Case Basse, iar începând cu anii ’80 vinurile sale Brunello di Montalcino încep să primească recenzii excepţionale, însă cantitatea mică produsă, îi blochează lui Soldera drumul spre celebritate. Vinurile sale devin „vinuri cult”, odată cu începutul anilor ’90. În timp ce alţi producători ar face orice pentru punctele venite din partea criticilor de vin, Soldera nu le dă importanţă, ba din contra, producţia sa vânzându-se extrem de rapid în fiecare an. Uneori, chiar înainte de a apărea punctajele date de critici, deoarece îşi lansează vinurile mai târziu decât ceilalţi producători, fără să ofere criticilor sau jurnaliştilor sesiuni de degustare prelansare!

Soldera este faimos datorită „regulilor” sale de la care nu face niciun fel de rabat. Oricine este binevenit să viziteze crama Case Basse doar dacă împărtăşeşte „filosofia sa de producţie şi vânzare”. În acelaşi timp, îşi alege partenerii cu grijă şi nu va vinde vinurile decât acelora care „sunt de acord cu principiile care i-au inspirat politica antreprenorială”. Mulţi ar considera acest tip de atitudine ca fiind arogantă, însă adevărul de necontestat este acela că încrederea pe care Soldera o are în forţele proprii rezidă în vinurile mari pe care le produce.

Născut în Veneto, atras de Toscana

Născut în 1937 în Veneto, Gianfranco Soldera a studiat şi şi-a construit o carieră de broker de asigurări la Milano. A luat contact cu via şi vinificaţia încă din copilărie, bunicii săi din partea mamei având o mică fermă în localitatea San Biagio di Collalta, în Treviso.

În momentul în care a simţit că trebuie să facă o schimbare radicală în viaţa sa, Gianfranco Soldera a căutat să achiziţioneze o plantaţie de viţă de vie în Veneto. Nefiind satisfăcut de condiţiile oferite de această regiune, s-a îndreptat către Piemonte, unde a dorit să cumpere o plantaţie sub apelaţiile Barolo, Brunate, Monprivato sau Soprana, însă aici nu a găsit nimic de vânzare. Aşa că a fost nevoit să se reorienteze către Toscana. Aici, la recomandarea unui prieten, a descoperit un mic domeniu în apropierea bisericii Santa Restituta. Condiţiile de climă şi sol de aici (altitudinea ideală pentru viţa de vie: între 300 şi 350m, expoziţia solară optimă, compoziţia solului, predominant calcaros, cu o capacitate de drenare mare) l-au determinat pe Gianfranco Soldera să achiziţioneze în 1972 proprietatea de 24 de hectare, la o lună după ce a văzut pentru prima dată acest domeniu, punând astfel bazele cramei Case Basse.

Conştient de avantajele pe care le oferă terroir-ul în care activează, Soldera a apelat în primul rând la instinctul său, cu toate că recoltele sale sunt monitorizate şi analizate ştiinţific, până în cel mai mic detaliu. Pe lângă împărţirea domeniului în două plantaţii diferite, Case Basse şi Instieti, cu condiţii diferite de climă şi sol, principalul principiu după care s-a ghidat Soldera în filosofia sa este respectul faţă de natură, în toate aspectele muncii de viti-vinicultor. Împreună cu soţia sa, Graziella, botanist de profesie, Gianfranco Soldera a creat un întreg ecosistem la Case Basse, integrând în peisajul vitivinicol de 9 hectare şi un paradis horticol de 2 hectare.

Susţinător al tradiţiei Brunello di Montalcino

Ca om venit din afara domeniului vinului şi din afara unei regiuni conservatoare, Soldera este unul dintre cei mai mari apărători ai tradiţiilor locale toscane, vinurile sale fiind considerate, alături de cele de la Biondi Santi, ca fiind cele mai bune exemple ale personalităţii şi potenţialului oferite de Brunello di Motalcino.

Unii producători din Brunello di Montalcino au încercat în ultimii ani să schimbe reglementările regionale, aducând argumente moderniste, potrivit cărora vinurile Brunello ar trebui să se alinieze la gusturile „mainstream” şi să fie acceptate în asamblaj Cabernet Sauvignon sau Merlot. Susţinător al purităţii Brunello di Montalcino, Soldera a militat pentru folosirea a 100% Sangiovese „pentru a păstra intactă identitatea, puritatea şi tipicitatea terroirului şi pentru a te diferenţia de alte vinuri pe bază de Sangiovese, precum Chianti Classico şi Vino Nobile di Montepulciano. Să nu uităm: Nebbiolo, Pinot Noir şi Sangiovese sunt singurele soiuri care dau vinuri monovarietale mari”.

Se crede că această poziţie tradiţionalistă a lui Soldera şi implicarea sa în rezolvarea cazului „Brunellopoli” (scandal în urma căruia mai mulţi producători din regiune au fost acuzaţi de evaziune, după ce au asamblat pe ascuns Sangiovese cu Merlot şi Cabernet Sauvignon) a dus la „atacul” împotriva cramei sale, în urma căruia a pierdut şase recolte (2007-2012). Cel care a spart butoaiele de Sangiovese a fost un angajat, Andrea Di Gisi, lucru ce a ridicat suspiciuni, mulţi considerând că a fost doar un plan pus la cale de Soldera, pentru a recupera banii de la asigurări. Pe de altă parte, cei care au venit cu astfel de speculaţii nu au înţeles că suma compensatorie a fost cu mult mai mică decât valoarea potenţială a vinului pierdut.

Natural, meticulos, riguros

Abordarea viticolă a lui Soldera este cât mai naturală posibil, însă meticuloasă şi riguroasă. Soldera monitorizează extrem de strict condiţiile de climă, încercând, acolo unde este posibil, să compenseze capriciile vremii. În acelaşi timp, este total împotriva irigării, iar pentru a păstra umiditatea în sol acoperă solul cu paie şi controlează creşterea ierbii. Modul în care Soldera îşi exploatează via este considerat, de câtre mulţi specialişti, a fi dus la nivel de capodoperă: în timpul iernii, face o tăiere cât mai scurtă, vara, o tăiere în verde, iar la începutul toamnei, pentru a maximiza coacerea, normează cantitatea de struguri şi scade densitatea frunzelor.

După cules, strugurii sunt selectaţi manual cu mare atenţie şi, fără să fie desciorchinaţi, sunt fermentaţi în butoaie tronconice de stejar sloven, numai cu drojdii sălbatice. Fascinaţia lui Soldera pentru drojdii şi influenta lor asupra gustului vinului, a mers până acolo încât acesta a angajat cercetători de la Universitatea din Florenţa pentru a face analize în timpul fermentaţiei. După fermentaţie, vinul este transferat în budane de mari dimensiuni de 50-85 hectolitri, unde este maturat timp de cinci ani. Fiecare butoi în parte este monitorizat lunar, de către specialiştii Universităţii din Florenţa, în privinţa stabilităţii sale chimice şi microbiologice. Vinul este îmbuteliat direct din butoi fără filtrare sau stabilizare, cu o protecţie minimă de dioxid de sulf.

Înainte de atacul din 2012, Soldera şi-a îmbuteliat ultima recoltă 2016 cu numele de Brunello di Montalcino Riserva, însă după eveniment a retras sticlele, pentru a nu da prilejul unor speculaţii, a demisionat din Consorţiul Brunello di Montalcino şi a luat decizia să îşi eticheteze vinul ca „100% Sangiovese dall’Az. Agr. Case Basse”. Din recolta 2013, cea existentă acum la vânzare, Soldera a produs 16.000 de sticle în total.

Regulile lui Soldera

Toate vinurile semnate Soldera sunt din soiul Sangiovese, produse la crama Case Basse, critica de specialitate caracterizându-le ca fiind „cea mai bună expresie posibilă a terroirului şi a anului de recoltă”. Vinurile lui Soldera combină o mare concentrare, opulenţa şi complexitatea aromatică, cu o structură clasică.

Gianfranco Soldera este la fel de meticulos în privinţa modului de servire al vinurilor sale. Se opune decantării, propunând a fi servite doar în timpul mesei şi, în acelaşi timp, cei care îi calcă pragul trebuie să fie de acord cu regula casei, aceea că în timpul degustării vinul nu „se scuipă”. Paharul are aceeaşi importanţă pentru producătorul din Toscana, realizându-şi propriul pahar în 1980, temperatura de servire recomandată fiind de 17-18 grade Celsius. De asemenea, sticla în care este îmbuteliat vinul este produsă special pentru Soldera, producătorul dând o mare importanţă culorii şi grosimii acesteia.

Fiecare recoltă a lui Gianfranco Soldera este primită cu entuziasm, indiferent dacă anul de recoltă a fost unul cu condiţii mai puţin fericite. Şi asta deoarece Soldera consideră că un mare vinificator nu are nevoie de struguri supracopţi pentru a face vinuri mari. Regulile impuse de Gianfranco Soldera, în privinţa vinificaţiei, ajută vinurile sale să îndeplinească, de la o recoltă la alta, trei caracteristici de bază: forţă, complexitate şi potenţial de evoluţie. Gianfranco Soldera este un producător scump (dacă preţul mediu pentru o sticlă de Brunello este 20 de euro, media de preţ pentru vinurile Soldera este 500 de euro), însă, pentru a înţelege ceea ce înseamnă Brunello, măcar o dată in viaţă, trebuie degustate vinurile Soldera.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora