Tomatina, bătaia cu roşii din Bunol te face... „bulion”! - LIFE.ro
Sari la conținut

Tomatina, bătaia cu roşii din Bunol te face... „bulion”!

De ce sunt spaniolii fericiţi? În primul rând, cred că datorită vremii, apoi a mâncării, a programului zilnic în care siesta este respectată şi nu în ultimul rând datorită sărbătorilor! Fiestele şi festivalurile se ţin lanţ în Spania, marea majoritate având conotaţii religioase. Totuşi, printre cele mai faimoase se numără şi cele legate de alergatul cu tauri, flamenco, paella, vin şi artificii! Spaniolii ştiu să se distreze, tocmai de aceea mi-am dorit să trăiesc o fiesta spaniolă. Şi, pentru că alergatul cu tauri de la Pamplona mi s-a părut foarte periculos, am ales bătaia cu roşii din Bunol, lângă Valencia.
Share this article

De ce sunt spaniolii fericiţi? În primul rând, cred că datorită vremii, apoi a mâncării, a programului zilnic în care siesta este respectată şi nu în ultimul rând datorită sărbătorilor! Fiestele şi festivalurile se ţin lanţ în Spania, marea majoritate având conotaţii religioase. Totuşi, printre cele mai faimoase se numără şi cele legate de alergatul cu tauri, flamenco, paella, vin şi artificii! Spaniolii ştiu să se distreze, tocmai de aceea mi-am dorit să trăiesc o fiesta spaniolă. Şi, pentru că alergatul cu tauri de la Pamplona mi s-a părut foarte periculos, am ales bătaia cu roşii din Bunol, lângă Valencia.

Situat la 30 de km de Valencia, Bunol este un oraş tipic spaniol cu clădiri vechi, străzi înguste, vegheate de un castel medieval. Din 1945, în ultima zi de miercuri a lunii august are loc Tomatina, o bătaie cu roşii la care participă mii de oameni din toată lumea. Se pare că aceasta ar fi început în timpul unei festivităţi din 1944 sau 1945, când oamenii nemulţumiţi au început să arunce cu roşii în clădirea primăriei. O altă teorie se referă la o bătaie cu mâncare între prieteni, precum şi la răsturnarea unui camion cu roşii în centrul oraşului. Cert este că de atunci, an de an, tradiţia s-a păstrat (mai puţin între anii 1960 şi 1975, în timpul regimului dictatorului Franco, când Tomatina a fost interzisă) şi a căpătat proporţii uriaşe, transformând-se într-unul dintre cele mai atrăgătoare festivaluri pentru tinerii din Europa. 

Foto: Hepta

Devenita sărbătoare oficială (cu anumite reguli şi restricţii), bătaia cu roşii este organizată, încă din 1980 de consiliul local. La Tomatina începe în fiecare an la ora 11.00 şi durează o oră! De fapt şi de drept, fiesta începe cu cel puţin 2-3 ore înainte, întrucât localnicii vând, în ritmuri de muzică spaniolă, paella şi sangria. Un alt obiect la mare căutare sunt ochelarii de scufundări care îţi protejează vederea în timpul bătăii cu roşii! Un alt business profitabil este închirierea contra sumei de 5 euro a unui spaţiu pentru depozitarea lucrurilor personale (la Tomatina îţi este recomandat să nu vii cu telefoane mobile, aparate de luat vederi şi alte lucruri care s-ar putea pierde sau deteriora în timpul bătăii cu roşii).

Majoritatea tinerilor ajung în Bunol cu trenul sau autobuzul şi poartă ţinute sport, eventual tricouri albe pe care să se vadă mai bine petele de tomate şi tenişi (ţi se recomandă încălţări cu talpa aderentă). Anul acesta s-au vândut 22.000 de brăţări (fiecare a câte 10 euro), iar 5.000 de brăţări au fost rezervate localnicilor, majoritatea veniţi de la o altă sărbătoare, cea a vinului, din Raquena.

Foto: Hepta

Este ziua în care pe străzile liniştite ale Bunol-ului poţi vedea oameni din toate colţurile lumii de la Australia şi Asia la S.U.A., iar cei care iau sărbătoarea în serios vin costumaţi în leoparzi, costume de miri şi rochii de mireasă, indigeni sau chiar… tomate! Pe străzi se scandează diferite cântece de stadion, iar atmosfera devine incendiară când toată lumea umple spaţiul central al oraşului. Este momentul în care 5 camioane umplute cu 1,6 tone de roşii trec printre oameni, iar din acestea voluntari arunca roşii deja storcite în mulţime. Atunci se declanşează marea bătaie cu tomate! Torpilele de tomate zboară dintr-o parte în alta, iar pe jos încep să curgă râuri de bulion. Fotografii înarmaţi cu aparate foto cu teleobiective încearcă să imortalizeze, din cele mai înalte balcoane ale clădirilor cele mai simpatice cadre cu tineri care se tăvălesc prin roşii sau chiar se dezbracă, aruncând-şi lenjeria intimă prin mulţime.

Faţadele clădirilor, acoperite cu mash-uri sunt la rândul lor bombardate de legume, iar localnicii încep să arunce cu apă în mulţimea înroşită din cap până în picioare. Să vă spun sincer, este momentul în care picioarele îţi sunt scufundate până la glezne în suc, iar cojile de roşii îşi croiesc loc chiar şi în pavilionul urechilor. Atmosfera este incendiară, se cântă, se dansează, se sărbătoreşte, iar la finalul orei de bătaie cu roşii te rogi să îţi toarne cineva o găleată cu apă în cap.

Foto: Hepta

De altfel, localnicii sunt foarte prietenoşi şi se oferă să te spele chiar şi cu furtunul cu apă rece! Se strâng cu mic şi cu mare, bătrâni şi tineri în balcoane sau pe străzi să participe la fiesta, chiar şi cu privirea. La finalul „războiului” se organizează în pieţele centrale un after-party cu vapori de apă, DJ-i şi mâncare în care să îţi recapeţi forţele după marea bătălie din Bunol ce te lasă epuizat, dar cel puţin entuziasmat!

Tomatina este considerată cea mai mare bătaie cu mâncare din lume şi, deşi nu este singura în care participanţii folosesc roşii, este cea mai poluară şi sigura, anul acesta neînregistrând-se niciun fel de incidente violente.  

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora