10 motive să călătoreşti în Portugalia în luna octombrie
Portugalia e ţara în care dacă apuci să ajungi o dată, te îndrăgosteşti iremediabil. Şi nu doar că vei vrea să revii iar şi iar, dar ai şi de ce să faci asta pentru că sunt atât de multe de vizitat acolo încât e tare complicat să alegi. Cum vara căldura poate deveni un impediment atunci când pleci la drum, primăvara şi toamna sunt ideale pentru o vacanţă în cea mai vestică ţară din Europa continentală. Iată 10 motive să călătoreşti în Portugalia în luna octombrie, primul fiind extrem de important în această perioadă.
10 motive să călătoreşti în Portugalia în luna octombrie – Cea mai vaccinată anti-COVID ţară din lume
Portugalia este model mondial în ceea ce priveşte campania de vaccinare. 85% din populaţie a primit schema completă de vaccin, aşa că de la 1 octombrie toate restricţiile au fost ridicate aici. Devine astfel una dintre cele mai dezirabile ţări în ceea ce priveşte călătoriile, în condiţiile în care aceasta are oricum atât de multe lucruri de oferit turiştilor.
Dacă vrei să mergi luna asta acolo, trebuie să ştii că ai nevoie de certificatul de vaccinare, test PCR făcut cu cel mult 72 de ore înainte sau test Antigen, făcut cu 48 de ore înainte sau dovada că ai trecut deja prin boală. Copiii sub 12 ani sunt exceptaţi de la regulă, având acces liber în Portugalia.
Lisabona, una dintre cele mai frumoase capitale europene
Capitala Portugaliei este, în sine, un motiv important să-ţi planifici o vacanţă acolo, mai ales toamna, când temperaturile sunt mult mai blânde. Străduţele în pantă, pavate cu piatră cubică, monumentele baroce sau gotice, ruinele maure, petrecerile de stradă, muzica fado şi pasteis de nata, multe pasteis de nata sunt doar câteva dintre lucrurile care te introduc în atmosferă.
Citeşte şi: Ce să mănânci în Portugalia – LIFE.ro
Şi dacă vrei să faci mai mult decât să simţi atmosfera, pune pe lista obiectivelor de vizitat: castelul Sao Jorge, turnul Belem, liftul Santa Justa, mănăstirea Jeronimos, Largo da Carmo, Piaţa Comerţului şi Piaţa Rossio, Monumentul Descoperirilor, Museo dos Azulejos, Muzeul Gulbenkian, acvariul – al doilea ca mărime din lume, podul Vasco da Gama – cel mai lung din Europa, palatul Fronteira, dar şi oraşul Sintra, cu al lui Palat Naţional Pena, aflat la 20 de minute de Lisabona şi cel mai vestic punct al Europei, Cabo da Roca, aflat la 20 de kilometri depărtare de Sintra.
Braga, unul dintre cele mai vechi oraşe din ţară
Capitala religioasă a Portugaliei este şi unul dintre cele mai vechi oraşe din această ţară. Ai aici de vizitat o mulţime de conace din secolul al XVIII-lea, biserici şi mănăstiri, dar şi muzee impresionante. Printre principalele obiective turistice care nu trebuie ratate dacă ajungi în Braga se află: Catedrala Se, Muzeul de Artă Sacră, Antigo Paco Episcopal – fostul palat al arhiepiscopului, Bom Jesus de Monte – cel mai impresionant sanctuar religios din Portugalia, aflat la 6 kilometri de Braga, Muzeul Etnografic şi Artistic, Muzeul de Arheologie, Muzeul Pio XII, Fântâna Idol, Capela Regilor şi Jardim de Santa Barbara.
Porto, oraşul boem al Portugaliei
Probabil că primul gând care îţi vine în minte când auzi acest nume este cel legat de vinul cu acelaşi nume, dar Porto înseamnă mult mai mult. Riberia, centrul istoric al oraşului, adăposteşte o mulţime de comori arhitecturale, lucru ce a dus la includerea lui în Patrimoniul UNESCO. Ce e important să pui pe lista obiectivelor de vizitat şi lucrurilor de făcut: o plimbare cu telecabina ce traversează cheiul oraşului şi de unde vei avea o panoramă senzaţională asupra lui, o croazieră pe râul Douro, vizite la Torre dos Clerigos – un turn construit în secolul al XVIII-lea din care vei vedea oraşul de la 75 de metri înălţime, Palacio da Bolsa – fosta bursă de valori, podul Dom Luis I – realizat de unicul Gustave Eiffel, Catedrala Se – construită în secolul al XII-lea, Museul Nacional Soares dor Reies, Igreja do Carmo, Casa Muzicii şi Centrul Portughez de Fotografie.
Citeşte şi: Cum arată aventura de 11 ani de regăsire în Portugalia a Lolei Bee Lou? Povestea româncei care a lăsat totul și a plecat în lume ca să afle despre ce e viața – LIFE.ro
10 motive să călătoreşti în Portugalia în luna octombrie – Castelele Portugaliei
Portugalia are castele care mai de care mai frumoase, de la nord la sud, aşa că o călătorie care să se concentreze pe istorie şi arhitectură e o idee foarte bună. Poate unul dintre cele mai cunoscute este castelul Guimaraes, o cetate medievală construită în secolul X şi care a devenit reşedinţa oficială a tatălui primului rege al ţării. Dar sunt şi alte obiective fermecătoare în această categorie, undeva la 50 în toată ţara. Iată doar câteva dintre ele:
- castelul Arraiolos – unul dintre puţinele castele circulare din lume;
- castelul Sao Jorge – reşedinţa regală în secolul al XIII-lea, loc de fortificaţie pentru romani, vizigoţi şi mauri;
- marele castel al maurilor – unul dintre cele mai vechi din Portugalia, ai căror pereţi duc cu gândul la Marele Zid Chinezesc;
- palatul naţional din Pena – recunoscut de UNESCO şi înconjurat de grădini şi păduri;
- castelul Viana do Alentejo – construit la începutul secolului al XIV-lea pe o structură octogonală.
Parcuri naturale
Portugalia este o plăcere şi pentru cei care adoră călătoriile lungi în natură. Are 13 parcuri naturale naţionale absolut spectaculoase, care merită luate la pas. Parcul Natural Alvao adăposteşte una dintre cele mai mari cascade din Europa, Fisgas de Ermelo şi are o diferenţă de altitudine de peste 1.000 de metri. Lupi iberici, lilieci aurii şi vulturi au adăpost aici, iar flora este extrem de bogată, oferind peste 480 de specii de admirat. Ria Formosa, Douro, Arrabida, Sintra-Cascais sunt alte parcuri naţionale care îţi vor oferi privelişti şi senzaţii unice.
Drumeţii pentru iubitorii de plimbări şi trasee spectaculoase
Fie că nu ai prea multă experienţă şi preferi plimbările relaxante, fie că eşti pasionat de mersul pe cărări provocatoare de munte, Portugalia oferă de toate pentru toţi. Traseul celor 7 văi atârnate, de pe coasta Algarve, acoperă cele 7 peşteri marine din sudul ţării, una cu acces doar de pe mare. Rota Vicentina, aşa-numitul traseu al pescarilor, te duce pe zona de coastă şi prin satele vechi de pescari, unde vei putea descoperi deliciile bucătăriei portugheze autentice. 25 Fontes este una dintre cele mai populare drumeţii din Madeira, fiind un drum dedicat iubitorilor de cascade, 25 la număr, aşa cum arată şi numele.
Regiunile viticole
Un tur prin cele mai celebre podgorii ale Portugaliei este greu de refuzat pentru amatorii de vinuri fine. Dacă ajungi în Porto e musai să mergi şi prin viile din regiune, să testezi vinul cu o aromă inconfundabilă. Dar celebre sunt şi podgoriile din calea Douro, una dintre cele mai vechi regiuni viticole din lume, cele din Vinho Verde, unde se produc vinuri albe, seci şi lejere sau podgoriile din Sebutal, celebre pentru Moscatelul de Sebutal, un vin aromat şi dulce, maturat între 2 şi 20 de ani în butoaie din lemn de stejar.
Spectacol tradiţional de fado
Nu poţi merge în Portugalia fără să te bucuri de ce are ea mai bun, iar muzica fado este nu doar un simbol al culturii de aici, dar şi un mod de acces către cele mai sensibile cotloane ale sufletului. Nu degeaba fado a fost declarat de UNESCO parte a patrimoniului cultural intangibil al umanităţii.
Vacanţă la surf
Portugalia este una dintre destinaţiile de top pentru cei care practică surful şi un loc bun să înveţi sau să te experimentezi, dacă te atrage ideea. Se găsesc plaje cu ape potrivite pentru începători, dar şi locuri în care valurile sunt dintre cele mai provocatoare. La Nazare, în nordul Portugaliei, a fost stabilit recordul mondial pentru cel mai mare val pe care s-a făcut surfing, unul de 30 de metri. Peniche, Ericeira, Espinho şi Arrifana sunt şi ele plaje aflate pe lista surferilor cu experienţă.