17 destinaţii pe care trebuie să le vizitezi înainte să dispară - LIFE.ro
Mergi la conținut

17 destinaţii pe care trebuie să le vizitezi înainte să dispară

Există o serie întreagă de locuri pe cale de dispariţie din cauza unui număr de factori printre care răsturnările politice, supra aglomeraţia, lipsa fondurilor, factori de mediu şi aşa mai departe.
Share this article

Dacă ai o listă lungă cu destinaţii pe care vrei să le vizitezi în jurul lumii, poate ar fi timpul să începi să le prioritizezi.

Există o serie întreagă de locuri pe cale de dispariţie din cauza unui număr de factori printre care răsturnările politice, supra aglomeraţia, lipsa fondurilor, factori de mediu şi aşa mai departe.

Din cauza viitorului incert al acestor locuri, cu cât îţi planifici o călătorie mai repede, cu atât mai mult poţi profita de a le vedea în glorie.

Oraşul vechi Ierusalim şi zidurile sale

Oraşul vechi Ierusalim şi zidurile au fost trecute în patrimoniul UNESCO pe lista moştenirilor aflate în pericol, în 1982 la sugestia Iordanului. Ierusalim este un loc sacru pentru iudei, creştini şi islamişti şi conform UNESCO conţine 220 de monumente istorice.

Din cauza dezvoltării urbane, a lipsei de protecţie şi a altor aspecte, acest oraş este considerat ca fiind în pericol. Există unele controverse legate nu de oraşul în sine şi valorile sale culturale, ci mai degrabă legate de modul în care este tratat.

Pădurea Tropicală Sumatra din Indonezia

Aceasta este situată pe insula indoneziană Sumatra şi este considerată căminul multor specii diverse aflate pe cale de dispariţie, motiv pentru care a fost trecută pe lista destinaţiilor UNESCO aflate în pericol. Pădurea tropicală Sumatra este compusă din trei parcuri naţionale şi numără 10 mii de specii de plante, 580 de specii de păsări şi 200 de specii de mamifere, inclusiv urangutanul de Sumatra. Protejând această destinaţie, protejăm şi toate aceste specii.

Liverpool, Anglia

Liverpool a ajutat imperiul britanic să ajungă ceea ce a fost în tinereţe. Portul a fost şi el adăugat pe lista locurilor aflate în pericol a UNESCO care cere ca actualele clădiri să rămână cele mai înalte din oraş însă planul de dezvoltare urbană şi creşterea numărului de locuitori, ameninţă să schimbe permanent parcul şi să distrugă felul în care acesta era odinioară.

Jungla Floridei (The Everglades)

Acest loc din Florida este o vastă zonă de mlaştini naturale cu o biodiversitate uriaşă. A intrat pentru a doua oară pe lista UNESCO în 2010 după ce mai fusese în perioada 1993-2007 ca urmare a efectelor uraganului Andrew.

Aici se află şi cateva specii pe cale de dispariţie, lucru ce sporeşte şi mai tare importanţa acestui loc. Din nefericire din gauza degradării mediului şi a altor motive legate de dezvoltare, Jungla Floridei este ameninţată să dispară.

Coro, Venezuela

Acest loc a fost trecut pe lista UNESCO încă din 2005 şi conform organizaţiei, oraşul este „singurul exemplu ce a supravieţuit unei fuziuni de tradiţii locale între arhitectura spaniolă Mudejar şi tehnicile arhitecturale daneze.

Coro a fost declarat ca fiind în pericol din cauza spaimelor din jurul efectelor industriei de ulei. Acest frumos oraş port este una dintre cele mai vechi colonii din regiune.

Centrul istoric din Viena

Centrul istoric din Viena a intrat pe lista locurilor aflate în pericol a UNESCO în 2017 din cauza riscului modernizării ce vine odată cu dezvoltarea urbană, lucru care crează şansa ca centrul istoric al oraşului să fie schimbat ireversibil.

Modernizarea unui dintre cele mai importante centre muzicale duce la pierderea elementului istoric.

Reciful barieră din Belize

Reciful Barieră din Belize este cel mai mare recid din emisfera nordică şi din 2009 a intrat pe lista UNESCO ca fiind în pericol de dispariţie. Pe coasta Belize există foarte multe speciii diverse şi importante aflate în vulnerabilitate. Protejând reciful, le vom proteja şi pe acestea.

Potosi, Bolivia

Acest oraş din Bolivia  este pe lista UNESCO din 2014. Oraşul este faimos pentru mina de argint considerată cândva cea mai mare mină de minereu de argint din întreaga lume şi pentru amestecul dintre culturile spaniolă şi cea nativă.

Din cauza creşterii mineritului şi folosirea tehnologiilor moderne, fundaţia actualului oraş înste în pericol grav.

Parcul Naţional Glacial, Montana

Dacă nu ai văzut niciodată un gheţar, dar sper să o faci într-o bună zi, nu ar strica să faci o călătorie la Parcul Naţional Glacial din Montana. Comform revistei Time, deşi parcul număra peste 150 de gheţari, numărul lor a scăzut cu aproximativ 25. Nu numai atât, din cauza încălzirii globale numărul lor poate fi în scădere rapidă.

Zona arheologică Chan Chan din Peru

Chan Chan este oraşul capitală al regatului Chimu care domnea în Peru înainte de sosirea incaşilor.

Există unele ferme ilegale în zonă şi din cauza faptului că structurile însăşi ale oraşului nu sunt bine protejate de condiţiile de vreme, oraşul vechi este pe cale să fie distrus. Din 1986 se află pe lista UNESCO şi unu a mai ieşit.

Insulele Seychelles

Ca şi insulele Maldive, grupul de insule Seychelles din Oceanul Indian, se confruntă cu eroziunea plajelor. Dacă vrei să te bucuri de nişte peisaje minunate pe aceste oaze insulare, timpul ar putea fi esenţa.

Abu Mena, Egipt

Oraşul Abu Mena a fost construit în anul 296 înainte de Hristos şi a fost inclus pe lista locurilor aflate în pericol a UNESCO în anul 2001 din cauza fundaţiilor clădirilor ce au fost făcute în special din lut, acestea fiind acum ameninţate de nivelul în creştere al apei.

Rezervaţia faunistică Selous din Tanzania

Conform UNESCO mare parte din rezervaţie a rămas neatinsă de om. O mare avrietate de animale de la elefanţi la rinoceri, gheprazi sau girafe îşi are căminul aici.

Există şi nenumărate specii de plante, iar locul este o combinaţie de mlaştini, păduri şi păşuni, făcând din rezervaţie cea mai mare zonă protejată din Africa, care totuşi se află pe lista destinaţiilor protejate de UNESCO încă din 2014, deoarece progresul o poate pune în pericol.

Monumentele medievale din Kosovo

Kosovo este locul ce găzduieşte o bogată arhitectură medievală, însă aceasta a îndurat multe în timpul tulburărilor din Balcani în anii 1990.

Bisericile şi mănăstirile din regiune au extrem de multe elemente de artă balcanică din secolul al 13-lea şi până în secolul al 17-lea şi este nevoie de foarte multă muncă şi fonduri financiare pentru ca aceste clădiri să fie consolidate după război.

Maldive

Insulele Maldive cunocute sub numele de ţara cea mai de jos de pe Pământ, sunt în mare pericol deoarece nivelul mării este în creştere şi ameninţă să le acopere.

Revista Time a raportat că insulele Maldive care se află la doar 1,5 de metri peste nivelul mării ar putea fi complet înghiţite de ape în mai puţin de 100 de ani dacă nivelul mării creşte cu aceeaşi constantă ca acum.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora