Capela Sixtină a fost fotografiată până la cel mai mic detaliu în cadrul unui proiect secret
Capela Sixtină, una dintre cele mai reprezentative capele din lume, cunoscută mai ales pentru frescele create de artistul renascentist Michelangelo Buonarroti, a fost fotografiată în cel mai mic detaliu în cadrul unui proiect ţinut secret timp de cinci ani, conform The Guardian. Acum, când proiectul a fost făcut public, aflăm că fotografiile digitale, ce vor alcătui o colecţie de trei albume (de 870 de pagini), surprind Capela Sixtină în detalii fără precedent.
Deşi Capela Sixtină a mai fost fotografiată între 1980 şi 1994, cu ocazia documentării pentru un film, acum este prima dată când impresionanta artă din acest spaţiu a fost capturată cu atâta precizie.
„Crearea lui Adam” sau faţa lui Iisus din scena „Judecata de Apoi” (ale lui Micheangelo), mozaicul podelei, frescele realizate de alţi artişti de secol al XV-lea – se numără printre operele ale căror detalii ar impresiona orice pasionat de artă (fotografiile au fost făcute noaptea între orele 19:00 şi 02:00, când capela în care sunt aleşi papii este închisă, fotografii folosind un schelet portabil înalt de 10 m, lentile telescopice speciale şi tehnici de ultima oră).
“Am folosit un software special de post-producţie pentru a obţine adâncimea, intensitatea, căldura şi nuanţa culorilor cu o precizie de 99, 9%”, mărturiseşte Giorgio Armaroli, director al editurii de artă Scripta Maneant, care a colaborat cu Muzeele Vaticanului pentru a face posibilă imensa colecţie de fotografii.
„În viitor, acest lucru ne va permite să cunoaştem starea fiecărui centimetru al capelei aşa cum este astăzi, în 2017”, a declarat Antonio Paolucci, un expert de renume mondial în Capela Sixtină şi fostul şef al Muzeelor Vaticanului, unde imaginile (270.000 de frame-uri digitale) vor fi stocate pentru restaurări viitoare.
Triplul album – fiecare cântăreşte aproximativ nouă kg iar paginile pliabile măsoară 60 cm/130 cm – va costa 12.000 de euro şi va fi vândut, în ediţie limitată (1.999 exemplare) bibliotecilor şi colecţionarilor din întreaga lume.
O capodoperă care va arăta posterităţii alte capodopere în cel mai mic detaliu, un proiect ce va deveni cu siguranţă manualul de bază al restauratorilor din viitor, această impresionantă colecţie de imagini demostrează că arta şi tehnologia pot face împreună minuni.