Ceas clasic sau smartwatch, alegerea care ține de plăcere, necesitate și stil - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ceas clasic sau smartwatch, alegerea care ține de plăcere, necesitate și stil

Până la urmă este important ca alegerea să fie potrivită cu stilul de viață și nevoile utilizatorului și, desigur, să se încadreze în buget pentru că și aici, ca și în cazurile ceasurilor clasice, găsim modele la prețuri care pot echivala cu cele ale unor mașini la mâna a doua, în unele cazuri chiar cu unele noi.
Share this article

Pentru unii poate părea o problemă fără fond pentru că ceasul clasic este văzut de aceştia mai departe de unica lui utilitate, aceea de a arăta ora şi este considerat o bijuterie. Pentru alţii însă, tot mai mulţi în ultimii ani, smartwatch-ul devine un obiect obligatoriu, ce nu trebuie să lipsească de pe mână. Până la urmă, fie că vorbim de ceas clasic sau smartwatch, totul se reduce la necesitățile și stilul fiecăruia. Să vedem diferențele și beneficiile ambelor variante!

În cazul variantei numită ceas clasic lucrurile sunt relativ simple. Spun relativ pentru că sunt cu adevărat simple dacă unica pretenție pe care o ai de la ceas este să îți arate ora cât mai exact cu putință. Pentru cei mai mulți dintre cei care poartă ceas este vorba însă de mai mult, mult mai mult. Ceasul este o bijuterie, un stil, o formă de artă.

Ceasul clasic este încă un simbol al eleganței, mulți dintre purtători fiind foarte atenți nu doar la design, ci și la măiestria cu care a fost construit. În plus, durata de viață a unui ceas clasic de calitate poate să fie și de câteva zeci de ani. Unde mai pui că nu este afectat nici de modă, nici de stil sau de vârsta celui ce îl poartă.

În ceea ce privește smartwatch-urile, aici lucrurile se complică un pic. De ce? Pentru că există nenumărate modele, cu o mulțime de funcții. Cele mai multe dintre ele sunt utile, dar pot fi considerate și sursă de distracție de către utilizatori. În plus, sunt prelungirea cumva naturală a telefonului mobil inteligent de care trebuie să recunoaștem că mulți dintre noi ne dezlipim tot mai greu.

Poate pare greu de crezut, dar primul ceas inteligent a apărut în 1984, când purtătorul unui asemenea dispozitiv putea să facă cu ajutorul lui calcule, să își planifice întâlniri sau să noteze diverse lucruri. 10 ani mai târziu acestea puteau transmite sau prelua informații de la calculatoarele de birou. Succesul a venit însă odată cu introducerea funcției de telefon, iar implicarea unor branduri precum Apple și Samsung în producția de smartwatch-uri le-a crescut fantastic popularitatea.

Preluarea apelurilor fără să mai fii nevoit să pui mâna pe telefon este însă doar unul dintre beneficiile extrem de apreciate de utilizatori. Foarte utilizate sunt și funcțiile de GPS, monitorizare a ritmului cardiac, a somnului, contorizarea numărului de pași făcuți în fiecare zi și a numărului de calorii consumate. Sunt device-uri care au calendar, informații meteo, funcție de localizare. Există chiar unele care au funcții specifice pentru cei care practică înotul sau ciclismul și ceasuri inteligente cu care poți plăti cumpărăturile fără să mai pui mâna pe bani sau card.

Sunt ceasuri cu ajutorul cărora poți citi sau chiar scrie mail-uri, poți face poze, poți asculta muzică sau poți accesa rețelele sociale. Până la urmă este important ca alegerea să fie potrivită cu stilul de viață și nevoile utilizatorului și, desigur, să se încadreze în buget pentru că și aici, ca și în cazurile ceasurilor clasice, găsim modele la prețuri care pot echivala cu cele ale unor mașini la mâna a doua, în unele cazuri chiar cu unele noi.

Cu cât au însă mai multe funcții, cu atât ceasurile sunt mai mari, unii ar spune că sunt chiar butucănoase spre deosebire de ceasurile clasice, cele mai multe dintre acestea din urmă punând accent pe sobrietate și eleganță. Nici durata de viață nu este comparabilă cu a unui ceas clasic. Ca în orice înseamnă tehnologie, apar constant produse noi, sisteme de operare noi sau updatate și poți ajunge în câțiva ani ca ceasul să nu se mai potrivească cu sistemul de operare folosit de telefonul mobil. Smartwatch-ul trebuie încărcat des, la fel ca și smartphone-ul și te poți trezi în situația în care nu-l poți folosi pentru că nu mai are baterie.

Există și varianta hibridă, a ceasurilor clasice cu câteva funcții inteligente. Acestea au avantajul că își păstrează toate calitățile apreciate la ceasurile clasice, dar mai câștigă câteva puncte la capitolul funcționalitate. Spre deosebire de smartwatch-uri, acestea sunt produse de către firmele de ceasuri, nu de cele axate pe tehnologie, așa că își păstrează designul atât de apreciat.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora