Cât costă viața în Amsterdam: pentru ce trebuie să scoţi sunt de euro din buzunar
Amsterdam este o destinație atractivă pentru mulți tineri, care visează la o viață în capitala Olandei. Însă farmecul de a locui în “Veneția nordului”, cu peste o sută de canale, cu o viață culturală de top, cu distracții nocturne, biciclete eco friendly și caffee schops la tot pasul vine cu un preț. Mare. Numai chiria pentru o cameră costă între 700 și 1000 de euro. Cât costă viața în Amsterdam? Destul de mult, comparativ cu alte orașe olandeze.
În ultimii ani, Amsterdam a devenit o destinație mult mai scumpă pentru expați, urcând 35 de locuri în topul celor mai scumpe orașe din lume: acum se află pe poziția 50 la nivel mondial și pe 12 la nivel european. Un factor major îl reprezintă prețul uriaș al chiriilor. În urma unui studiu, a reieșit că în ultimii 20 de ani costul vieții în Amsterdam a crescut cu 8 procente.
Cât costă viața în Amsterdam: prețul locuințelor
Olandezii sunt un popor care apreciază proprietatea, așa că aceștia preferă să locuiască în propria casă decât să plătească chirie. Problema e că, pentru expați, nu e atât de ușor să cumpere o casă în Olanda. Prețul unui apartament cu două camere în centrul Amsterdamului pleacă de la 125.000 de euro, iar unul cu trei camere costă de la 250.000 de euro în sus. La nivel național, prețul mediu pentru o casă este de 242.000 de euro. Când cumperi o casă în Olanda trebuie să ții cont și de costul asigurării (în jur de 45-65 de euro pe lună) și de al utilităților. La un apartament cu două camere utilitățile sunt cam 250 de euro pe lună. 1500 de euro pe an ar trebui rezervați pentru plata curentului electric.
Cât costă viața în Amsterdam: prețul alimentelor
Mâncarea nu este considerată scumpă în Olanda, în raport cu salariile. Supermarketurile gen Albert Heijn și Dirk au prețuri bune, însă Aldi, Lidl sau piețele ambulante sunt de preferat pentru cei cu buget mai mic de cumpărături. Oricum, media pentru alimente este de 200-250 de euro pe lună, de persoană.
Așteaptă-te să plătești între 7 și 17 euro pe un prânz într-un bar decent, cafenea sau restaurant. În jur de 5 euro costa un sandviș sau un produs de patiserie. Un meniu la McDonalds costa 7 euro, o cafea în jur de 3 euro, o bere între 3.5 euro și 5 euro.
Cât costă viața în Amsterdam: Prețul transportului public
Ca orice locuitor respectabil din Amsterdam, trebuie să îți cumperi și o bicicletă – considerată o investiție necesară. Este cel mai bun mod de a te deplasa în oraș, dacă nu trebuie să parcurgi o distanță foarte lungă.
Dar, dacă trebuie să apelezi la transportul în comun, ai mijloace multiple pe care te poți baza: tramvaie, metrouri, autobuze și trenuri. Un bilet costa 2.90 euro și e valabil pe orice mijloc de transport timp de o oră. Un abonament de o zi variază între 7.50 – 34 euro. În Amsterdam, tariful de pornire este 3.50 euro, iar kilometrul 2.10 euro.
Cât costă viața în Amsterdam: prețul pentru asigurarea de sănătate
Sistemul medical din Olanda este foarte bine pus la punct, de o calitate recunoscută la nivel internațional. Orice cetățean e obligat să își facă asigurare de sănătate, iar pachetul minim pleacă de la 100 de euro pe lună. Pachetele mai complexe, care includ mai multe servicii, costă maximum 385 de euro.
Cât costă viața în Amsterdam: cât plătești pentru educație
Școlile publice sunt gratuite, iar universitățile oferă pachete avantajoase pentru studenți: în jur de 1950 de euro pe an. Desigur, există și școli unde taxele sunt mult mai mari. De exemplu, la cele internaționale, bilingve, costul variază între 5000 și 16000 de euro pe an.