Somonul este un pește delicios, care alături de paharul potrivit de vin se poate transforma în masă ideală de prânz sau cină. Dar ce vin se bea la somon?
În general, regulile pentru alegerea vinului potrivit sunt destul de simple: peștele și carnea de pasăre merg cel mai bine cu vin alb, în timp ce carnea de vită, de porc și mâncărurile mai consistente pot fi savurate alături de un pahar de vin roșu. Dar cum nu vorbim despre o știință exactă, lucrurile pot fi interpretabile, iar alegerea vinului potrivit ține de multe aspecte. Nu contează numai felul principal, ci și ce garnitură avem lângă el, sosul cu care îl mâncăm sau felul în care este gătit. Ideea este să creezi un echilibru între arome.
Somonul este un pește aromat și unic, iar alegerea unui vin potrivit pentru el poate fi adesea dificilă. În general, somonul ar merge cu un vin cu mai puțin alcool decât carnea albă, dar ceva mai bogat în aromă decât peștele alb.
Ce vin se bea la somon?
Ce vin se bea la somon gătit simplu
Când spunem somon „gătit simplu”, nu vorbim despre somon aruncat într-o tigaie, fără arome. Ne referim la peștele preparat însă cu puține condimente.
Cel mai adesea, somonul “simplu” se prepară la cuptor, cu o folie de aluminiu deasupra, fiind aromat doar cu sare, piper și poate niște zeama de lămâie. Deci aromele adăugate sunt minime, lăsând gustul somonului să predomine. Acesta este unul dintre cele mai populare moduri de a găti somonul. Cu ce vin îl combinăm, însă?
Soecialiștii spun că ideal este un vin alb, cu o cantitate mai mică de alcool, cunoscut la noi și sub denumirea de “vin de masă”. Vinul Chardonnay se potrivește cu cele mai multe preparate pe bază de somon, deci cu el mergi (aproape) la sigur. Specialiștii recomandă pentru somonul gătit simplu un vin Chablis. Acesta provine din nordul Burgundiei și are aroma suficient de puternică pentru a fi combinat cu somonul, dar nu îl va pune în umbră.
Vinurile albe de tip Sauvignon au arome subtile de ierburi aromatice, care merg perfect cu somonul simplu. Acestea acționează mai degrabă ca un agent de curățare a gurii după fiecare înghițitură de somon cu gust intens.
Ce vin se bea la somon la grătar
Somonul făcut pe grătar are arome mai puternice decât celelalte preparate pe bază de somon. Așadar, când vine vorba de somon la grătar putem face o excepție de la regulile de bază de asociere a peștelui cu vin. Acest pește extrem de aromat merge și cu vin roșu. De exemplu, gustul ușor afumat este ideal de combinat cu un Pinot Noir, care va echilibra aromele.
Ce vin merge la somon gătit în cuptor cu multe arome și sos alb
Acest tip de preparat este extrem de aromat, cu un gust puternic. Adesea este asezonat cu un sos alb destul de greu ca și consistență, cu gust de lămâie și plante aromatice. În această combinație, somonul merge consumat alături de vin alb sec, de calitate superioară. Vinurile de calitate superioară sunt cele cu tărie alcoolică de cel puțin 9,5% și care au menționată pe etichetă notația VS, IG sau VSIG – indicând locul de unde provin și soiul de struguri din care au fost produse.
Ce vin se bea la somon afumat
Somonul afumat este servit adesea ca aperitiv, cu biscuiți de tip crackers sau brânză. Specialiștii recomandă asocierea somonului afumat cu vinuri albe acide, care să taie gustul extrem de sărat al acestui tip de pește. Somonul afumat merge cu vinuri albe spumante și cu vinuri roze.
Ce vine se bea la Somon Teriyaki
Somon Teriyaki este un preparat care combină gustul intens al peștelui cu cel dulce al sosului Teriyaki. Zahărul, mierea sau sucul de ananas din acest sos fac somonul să pară mai dulce decât este normal, așa că e nevoie de un vin care să estompeze acest aspect. Specialiștii recomandă un vin Riesling.
Ce vine se bea la somon în crustă
Somonul crocant, cu crustă, cere un vin ușor acid, suficient pentru a estompa gustul gras al peștelui. Vinurile roze sunt o alegere bună, deși unii peferă Pinot Gris.