Cele mai bune destinaţii de schi pentru vacanţa de 1 decembrie
Urmează cinci zile libere de 1 decembrie. Bine, doar 2 pe care le putem lega cu weekend-ul luându-ne încă o zi liberă, lucru pe care probabil îl vor face majoritatea dintre noi. Ce opţiuni avem pentru această mini vacanţă? La această simplă întrebare, gândul ni se duce automat la schi, în primul rând pentru că acum se deschide sezonul în cele mai celebre staţiuni de schi şi, în al doilea rând, pentru că de aproape 8 luni de zile stăm cu gândul la zăpadă şi ducem dorul acestui sport adorat de foarte mulţi dintre noi.
Pentru că şi nouă în redacţie ne scapără picioarele şi ne mănâncă palmele, am încercat să vă aducem cât mai multe informaţii despre două dintre cele mai celebre şi apreciate destinaţii de schi din Europa: Cervinia – Zermatt (munţii Alpi, graniţa dintre Italia şi Elveţia) şi Ischgl din Austria.
La fiecare dintre ele se ajunge repede, luând la socoteală un zbor cu avionul şi un drum cu maşina de la aeroport până în staţiune, cu totul obţinându-se un timp de maxim 5-6 ore. Experienţa de care veţi avea parte apoi, va fi una greu de uitat.
Ischgl
Ischgl, regina absolută a staţiunilor austriece care deschid sezonul de schi la final de noiembrie, marchează momentul cu tradiţionalul concert „Top of the Mountain” care în acest an îi va avea ca vedete pe membrii trupei germane „PUR”. Concertul va avea loc sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 18.00, în platoul Alp Trida, iar accesul va fi permis pe baza ski-pass-ului din acea zi, care va costa 65 de euro. Vor mai exista încă două opţiuni de ski-pass cu acces la eveniment, în valoare de 93 de euro pentru două zile şi respectiv 121 pentru trei.
Administratorii Silvretabahn promit că în dimineaţa zilei de 26 noiembrie schiorii vor avea acces pe 238 de km de pârtii, probabil foarte adevărat având în vedere că astăzi grosimea stratului de zăpadă este deja de 40 de cm, temperatura de -7 grade şi se anunţă precipitaţii.
Ischgl este faimoasă pentru domeniul schiabil perfect conectat cu peste 45 de cabluri (cabine, gondole, teleschiuri) între Austria şi Elveţia, dar şi pentru viaţa de noapte (staţiunea este împânzită de cluburi apre-ski) şi varietatea hotelurilor şi motelurilor. O noapte de cazare poate costa începând cu 50-75 de euro şi poate ajunge (în weekendul de deschidere a sezonului) până la 200-300 de euro/noapte. Vârful de lux în materie de cazare este atins de Hotel Trofana Royal, urmat de Hotel Elisabeth, faimos şi prin apres-ski-ul de la parterul lui, Schatzy-Bar, ale cărui animatoare îmbrăcate în costume sexy cu amprentă tiroleză dansează seară de seară pe bar în aplauzele schiorilor.
Nu trebuie uitat nici hotel Madlein, „primul design hotel din Ischgl” după cum chiar el se recomandă, ale cărui „design rooms” (are şi o categorie de camere clasice) au pereţii dintre baie şi dormitor din sticlă, într-un amestec de lipsă de intimitate provocatoare şi căldură dată de lambriurile de lemn, luminile estompate, plasmele de ultimă generaţie ascunse în mobilierul modern. Spa-ul de la Madlein include un jacuzzi uriaş exterior care noaptea este înconjurat de făclii aprinse, o saună exterioară de dimensiunile unui chalet, piscine şi multiple saune interioare. Şi evident, restaurantul MAD de cinci stele, care se laudă prin “simplitatea curajoasă a meniurilor sale”. Un alt avantaj al hotelului este conectarea sa printr-o scară rulantă subterană cu unul din principalele cabluri care urcă spre Idalp (primul platou al domeniului schiabil).
Cei care doresc să se bucure de avantajele domeniului schiabil de la Ischgl dar la un buget mai redus se pot caza într-una din staţiunile aflate în vecinătate, poate nu la fel de „glamourous” însă egal de fermecătoare prin arhitectura tiroleză. Şi dacă tot vorbim de locuri speciale prin amprenta tradiţională, recomandăm pentru o cina cu specific tirolez restaurantul Wirsthaus-Walserstube din Mathon (5 km distanta de Ischgl), aflat în interiorul unei vechi case ai cărei proprietari au încercat să păstreze neatins interiorul. Încăperile mici poartă pe pereţi fotografii vechi de zeci de ani cu străbunicii şi bunicii actualilor proprietari, imagini cu staţiunea pe când avea doar câteva case, schiuri şi bocanci din vremuri îndepărtate, iar podul casei, care poate fi vizitat, pare neatins de vreme, până şi baby-crib-ul de lemn în care se află păpuşi pare încă însufleţit.
La aproximativ 15 km de Ischgl se află Galtur, o staţiune cu propriile pârtii, faimoasă prin avalanşa care în urmă cu 15 ani a măturat o treime din ea, inclusiv turnul bisericii. De atunci, ea a fost fortificată împotriva avalanşelor şi se laudă cu hoteluri şi moteluri cu camere foarte spaţioase la preţuri mai mult foarte rezonabile.
Cervinia – Zermatt
Staţiunile montane ale Alpilor sunt cunoscute peste tot în lume pentru frumuseţea lor. Vârful Matterhorn este cu atât mai cunoscut şi mai apreciat deoarece face legătura între Italia (Cervinia) şi Elveţia (Zermatt). Ambele staţiuni pun la dispoziţie 360 de kilometri de pârtii impresionante conectate printr-un teleferic, iar cu un pass internaţional poţi schia dintr-o parte în alta o zi întreagă, fără să fi nevoit să repeţi nici măcar 1 kilometru de pârtie.
Pârtiile sunt extrem de diferite, pornesc de la o altitudine de 1620 de metri şi urcă până la o altitudine de 3480 de metri. Astfel, cele două staţiuni de schi formează cea mai înaltă zonă schiabilă a munţilor Alpi.
Există pârtii pentru începători, pentru pentru schiori de nivel intermediar, dar există şi pârtii foarte dificile pentru cei care doresc să se avânte într-o astfel de aventură, mai exact 21 de pârtii negre. În total sunt 147 de pârtii de schi de dificultăţi variabile.
Cervinia şi Zermatt sunt situate la poalele marilor gheţari, motiv pentru care în această zonă se schiază pe tot parcursul anului, fiind şi locul preferat de cantonament pe timpul veri al marilor sportivi, campioni olimpici.
Este locul ideal pentru pasionaţii de schi, dar şi pentru familii cu copii deoarece fiecare membru are o mulţime de activităţi din care poate alege pentru a-şi petrece cele cinci zile de vacanţă: schi fond, rafting pe zăpadă, excursii de schi, alpinism pe gheaţă, schi de tură, săniuş, nordic walking, patinaj, snowtubing, curling sau heliski (un elicopter te poate lăsa într-o zonă neatinsă de piciorul omului, cu zăpadă virgină, iar un instructor te poate ghida astfel încât să cobori în siguranţă). Există şi o şcoală de schi care pune la dispoziţie mulţi instructori de schi pentru fiecare categorie de vârstă astfel încât, dacă nu te-a prins până acum microbul acestui sport, să nu pleci de aici fără el.
În acest moment, în Cervinia – Zermatt, stratul de zăpadă urcă de la 40 de centimetri până la 120 de centimetri în zonele cele mai înalte.
În categoria hoteluri sau locuri de cazare, ai foarte multe variante din care poţi alege, atât pe partea italienească în Cervinia, cât şi pe partea elveţiană în Zermatt.
De menţionat este că În Zermatt poţi merge cu maşina doar până la 5 kilometri de staţiune, iar apoi vei fi preluat de mijloacele de transport în comun, Zermatt fiind o staţiune eco-friendly premiată pentru eforturile pe care le depune în acest sens.
Recomandarea noastră în Cervinia pleacă către două dintre cele mai frumoase hoteluri ale zonei: Principe dell Nevi (1500 euro/5 nopţi) şi La Cresta (2400 euro/săptămână).
În zona elveţiană vă recomandăm Haus Amber (2600 euro pentru 5 nopţi) sau Casa della Vita (1600 euro/5 nopţi).
Există şi destinaţii mai ieftine, cazări de maxim 100 de euro pe noapte, nu la fel de luxoase, dar poate la fel de fermecătoare prin arhitectura şi ospitalitatea locului.
Pentru a ajunge în Cervinia, este nevoie de un zbor de la Bucureşti la Torino care pleacă de la 130 euro/persoană pentru un zbor direct. Apoi trebuie închiriată o maşină care pentru 5 zile costă aproximativ 150 de euro.
Ski pass-ul pentru un adult, timp de 5 zile costă 170 de euro, iar pentru copii, costă 119 euro.
Făcând un total nu este o vacanţă ieftină dar nici una extraordinar de scumpă, având în vedere că este o vacanţă petrecută în două ţări diferite, cu multiple activităţi şi distracţii şi, mai mult decât atât, o vacanţă pentru pasionaţii schiului.