7 dintre cele mai frumoase obiective turistice din Vilnius, capitala Lituaniei - LIFE.ro
Mergi la conținut

Vrei să știi când e cel mai bine să vizitezi Lituania și care sunt cele mai interesante obiective turistice din Vilnius? Iată o selecție a celor mai frumoase locuri de vizitat și admirat.

Teoretic, Vilnius poate fi vizitat în orice perioadă a anului, fiind o destinație ce respiră istorie și cultură prin toți porii săi. Este o capitală neexploatată suficient, ale cărei frumuseți trebuie scoase cât mai mult în evidență. În plus, prețurile sunt rezonabile, departe de exagerările marilor capitale europene.

Ca să-ți faci o idee, am alcătuit o listă cu obiective turistice din Vilnius ce merită neapărat bifate:

Arta stradală din centru

Pe listă trebuie trecute operele în grafitti din tot orașul, însă nu trebuiesc ratate străzile Uzupis, Pylimo Street (unde vei întâlni faimoasa operă Trump/Putin) și Olimpieciu Street. Aceasta din urmă, cunoscută și sub numele de Pier Graffiti, este unul dintre locurile din Vilnius, unde arta stradală este încurajată – și este perfect legală.

Pentru un ghidaj cât mai bun, folosește această hartă turistică pentru a nu rata nici o capodoperă stradală.

Arta stradală

Bucură-te de priveliștea minunată a orașului Vilnius de sus

Dintre puținele imagini pe care mintea noastră le-ar putea proiecta atunci când ne gândim la Lituania, sunt acelea ale faimoaselor acoperișuri portocalii din Vilnius. Însă, cele mai multe dintre aceste priveliști pot fi admirate cel mai bine de sus.

Orașul are o mulțime de locuri de unde poți vedea panorama de sus, însă, cel mai bun unghi poate fi observat de pe acoperișul Universității de stat și din clopotnița Bisericii St. John.

Din mai până în septembrie aceasta este deschisă pentru vizitatori între 10 dimineața și 6 seara, iar costul de intrare este de 2,5 euro și merită fiecare cent.


Citește și: Ce poți face și vedea în Țările Baltice? Ghidul unei vacanțe de poveste.


Vilnius de sus

Nu rata muzeul genocidului

Întotdeauna spunem că pentru a înțelege deplin un oraș nou sau o țară, este important să știm câte ceva despre istoria ei. Din nefericire pentru Vilnius, în ultima parte a secolului al XX-lea, a fost un element foarte întunecat în joc – KGB-ul.

Adăpostit în fosta închisoare KGB a orașului, acest muzeu al genocidului oferă o viziune incredibil de îngrozitoare, în ceea ce privește nu numai suferința deținuților, ci și viața care era sub conducerea sovietică și nazistă.

Este deschis de miercuri până sâmbătă de la 10 dimineața la 6 după amiaza și duminica de la 10 dimineața la 5 dupa amiaza, iar biletul costă 3 euro/persoană.

Obiective turistice din Vilnius: Muzeul genocidului, Foto: iStock

Fă un tur al celor 28 de biserici catolice din oraș

S-ar putea să fi trecut ceva timp de când Lituania și-a recâștigat independența, dar semnele regimului sovietic sunt încă vizibile, în special printre bisericile sale.

Aparținând unei națiuni tradițional catolice, în timpul ocupației sovietice, majoritatea bisericilor frumos ornate din vechiul oraș Vilnius, au încetat să mai fie lăcașuri de cult, devenind în schimb săli de sport, muzee și depozite.

Aceste 28 de biserici frumoase (una la 700 de locuitori), apar în fiecare colț al orașului vechi, un semn minunat despre cum Lituania continuă să înflorească pe cont propriu.

Dacă nu le poți vedea pe toate, măcar treceți pe listă St. Anne’s and Bernardine Church Complex, Saints Peter and Paul’s Church, St. Mikalojaus Church și, desigur, Vilnius Cathedral.

Catedrala din Vilnius

Vizitează republica Uzupis

Nici o excursie în Lituania și în Vilnius nu poate fi completă fără a petrece câteva ore pe străzile neobișnuitului cartier Uzupis. Creat de boemi și artiști în ziua păcălelii (1 aprilie 1997), Uzupis este o casă pentru visători și un loc unde singura cerință de intrare este un zâmbet (serios).

Are propria sa constituție ce conține printre multe alte lucruri, drepturile pisicilor, câinilor și oamenilor și se bazează pe cele trei motto-uri:

Nu lupta, nu câștiga și nu te preda, acesta este un loc pentru cei care au simțit că pur și simplu nu era suficientă obținerea independenței față de Moscova, este pentru cei care voiau cu adevărat să fie liberi.

Cartierul Uzupis, foto: iStock

Treci pe sub poarta zorilor

Cu 600 de ani în urmă, orașul Vilnius a fost împrejmuit de un zid înalt, singurele sale puncte de acces fiind nouă porți păzite.

Astăzi, doar una dintre porți a mai rămas, Poarta zorilor, și atrage pelerinii din întreaga lume care o vizitează căutând miracolele unei icoane a Fecioarei Maria ce sălășluiește în capela Porții.

Indiferent dacă ești religios sau nu, posibilitatea de a trece printr-o poartă care a stat în picioare mai mult timp decât Machu Picchu este destul de emoționantă și merită cu siguranță un pic din timpul tău.

Poarta zorilor

Centrul vechi

Inclus în lista patrimoniului mondial UNESCO, orașul vechi din Vilnius este unul dintre cele mai mari orașe vechi medievale din Europa de Nord – și este atât de frumos! Pereții colorați pastel și străzile puțin întortocheate, te vor bucura enorm.

De asemenea, întâmplarea face ca centrul vechi să fie locul unde se găsesc unele dintre cele mai bune baruri ale orașului, iar terasele de bere locale, îți oferă posibilitatea să stai umăr la umăr cu localnicii.

Centrul vechi, Foto: iStock
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora