Ce să vizitezi în Lyon, al doilea oraș important din Franța, tezaurul ascuns al culturii galo-romane - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce să vizitezi în Lyon, al doilea oraș important din Franța, tezaurul ascuns al culturii galo-romane

Deși Lyon nu se află pe lista itinerariilor turistice, acest oraș ascunde multe comori culturale, o istorie ce datează încă din vremea imperiului Roman și câteva frumuseți absolut impresionante. Toate acestea au pus Lyonul pe harta patrimoniilor culturale UNESCO.
Share this article

Al doilea cel mai important oraș al Franței după Paris nu a fost descoperit încă de foarte multă lume, așa că ne-am gândit să îți spunem ce poți să vizitezi în Lyon.

Deși Lyon nu se află pe lista itinerariilor turistice, acest oraș ascunde multe comori culturale, o istorie ce datează încă din vremea imperiului Roman și câteva frumuseți absolut impresionante. Toate acestea au pus Lyonul pe harta patrimoniilor culturale UNESCO.

Ce să vezi în Lyon: Muzeul Artelor Plastice

Una dintre moștenirile culturale ale acestui oraș se evidențiază la Musée des Beaux-Arts, considerat al doilea muzeu de arte plastice din Franța, după Louvre. La Place des Terreaux, lângă Hôtel de Ville (Primăria), muzeul ocupă  Palais Saint-Pierre, o fostă mănăstire benedictină din secolul al XVII-lea. Muzeul are una dintre cele mai mari colecții de artă din Europa, inclusiv antichități, picturi, sculpturi și artă decorativă din Egiptul clasic până azi. Muzeul se mai laudă și cu o colecție impresionantă de pictori impresioniști și lucrări de artă contemporană, iar calitatea colecțiilor este excepțională. Sunt lucrări semnate de Delacroix, Gericault, Rembrandt, Rubens, Poussin sau Veronese.

Foto: Shutterstock

Ce să vezi în Lyon: Centrul vechi format din cartierele Saint-Jean și Saint Georges

Cartierul Saint-Jean este locul în care poți să descoperi atmosfera vechii lumi a orașului. Este un loc încântător pentru o plimbare la pas. Acest cartier medieval de la nord de catedrală este plin de străduțe pietruite înguste și curți mici, liniștite. Poți începe explorarea în jurul Rue du Boeuf și Place Neuve Saint-Jean, o piață pitorească plină de restaurante tradiționale. Apoi rătăcește pe străzile pietonale ale Rue Saint-Jean și Rue des Trois Maries. De-a lungul drumului există numeroase magazine și cafenele primitoare. Continuă până ajungi la Hôtel de Gadagne. Acest magnific conac din secolul al XV-lea adăpostește două muzee impresionante: Muzeul d’Histoire de Lyon (Muzeul de Istorie) ce ilustrează istoria orașului – din antichitate, prin Evul Mediu și Renaștere, până în secolul XX. Musée des Arts de La Marionnette (Muzeul Păpușilor) ce expune marionete din toată lumea. Puțin mai încolo poți avea norocul să participi la un spectacol stradal de păpuși și marionete.

Foto: Shutterstock

Ce să vezi în Lyon: Muzeul de arheologie

Lyonul este așezat pe locul vechiului oraș roman, Logdunum, fondat în anul 43 îHr, care era capitala galilor. Acest superb muzeu de arheologie afișează obiecte din epoca galo-romană, inclusiv vase, pietre gravate, mazaicuri, statui, monede și ceramică. Antichitățile provin din săpături efectuate la fața locului (din orașul Lugdunum), precum și din siturile arheologice romane din apropiere: Saint-Romain-en-Gal și Vienne.

Piesa centrală a muzeului este o monumentală sculptură a lui Hercule, dar și lucrări decorative din marmură din băile antice și un magnific mozaic de 100 de metri pătrați care înfățișează imagini legate de Dumnezeul oceanelor.

Muzeul se extinde cu situl arheologic care se află la aproximativ 300 de metri de clădire, sit ce prezintă cele mai vechi ruine antice din Franța, inclusiv pe cele ale două teatre romane.

Foto: Shutterstock

Ce să vezi în Lyon: Centrul pentru istoria rezistenței și deportării

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Lyon a fost cunoscut drept „capitala rezistenței” datorită luptei și forței pe care le-a arătat împotriva regimului nazist. Acest centru se află azi în clădirea folosită atunci de șeful Gestapo-ului în Lyon. Astăzi clădirea este dedicată comemorării victimelor ce au fost ținute în beciurile acestui loc. Centrul de Istorie spune povestea deportaților, a copiilor ascunși, a membrilor rezistenței și a altor oameni ce au trăit în Lyon în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

Foto: Wikipedia

Ce să vezi în Lyon: Bazilica Notre-Dame de Fourviere

Într-o locație maiestuoasă de pe dealul Fourviere, Bazilica Notre-Dame de Fourviere se ridică la o înălțime de 130 de metri deasupra nivelului râului Saone. Bazilica este accesibilă doar cu ajutorul funicularelor. Această biserică a fost construită după războiul franco-prusac când locuitorii orașului au promis să creeze un sanctuar marian dacă orașul lor va fi cruțat. Construcția a durat între anii 1872 și 1884, iar biserica este azi un amestec superb al stilurilor gotic și bizantin, cu decorațiuni bogate în interior.

Foto: Shutterstock

Ce să vezi în Lyon: Catedrala Primatiale Saint-Jean Baptiste

Construită în secolul al XII-lea, magnifica catedrală este renumită pentru vitraliile din secolele al XII-lea și al XIV-lea. Cel mai vechi vitraliu datează din 1392 și este un trandafir care permite intrarea luminii colorate ca printr-un caleidoscop. Catedrala este construită în mare parte în stilul roman, cu fațade din perioada gotică târzie. Una dintre piesele de rezistență este ceasul astronomic creat de Nicolas Lippius în 1598, dar și clopotul remarcabil din 1622, numit ”Anne-Marie de la Primatiale”, unul dintre cele mai mari din lume, ce bate numai la zilele de sărbătoare catolice.

Foto: thisislyon.fr

Ce să vezi în Lyon: Abația Saint-Martin d’Ainay

Cea mai veche biserică din Lyon a fost construită în secolul al XI-lea, pe locul unui templu roman din secolul al IV-lea. Biserica a aparținut original Abației benedictine apărută în secolul al VI-lea. Un exemplu fascinant de arhitectură romană, acest lăcaș are patru coloane clasice un pavaj de mozaic din secolul al XII-lea în zona corului și câteva picturi aurite din secolul al XIX-lea, semnate de faimosul artist lionez, Hippolyte Flandrin.

Foto: Shutterstock

Ce să vezi în Lyon: Muralul oamenilor faimoși din Lyon

La Quai Saint Vicent, acest mural de 800 de metri pătrați înfățișează 31 de oameni faimoși din Lyon, 25 de figuri istorice și șase contemporane. Muralul a fost creat de organizația Cite de la Creation între 1994 și 1995. Printre faimoșii lionezi, îl vei întâlni și pe Paul Bocuse în fața restaurantului „le Pot Beaujolais”, el fiind omul considerat părintele artei culinare din Franța.

Foto: Flickr.com
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora