Cele mai bune filme despre religie și 11 controverse religioase iscate de marele ecran - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme despre religie și 11 controverse religioase iscate de marele ecran

Religia este un subiect sensibil, unul ce trebuie manevrat cu delicatețe de către regizor ca nu cumva să incite furia milioanelor de credincioși din întreaga lume.
Share this article

Când vorbim de cele mai bune filme despre religie, ne gândim probabil la acelea pe care le vedem la televizor de fiecare Crăciun și Paște. De această dată am vrut să evit Isus din Nazaret sau alte filme serioase, drame ce înfățișează suferința mântuitorului pentru crearea creștinismului și am ales acele filme care au stârnit adevărate controverse, în special pentru biserică.

Religia este un subiect sensibil, unul ce trebuie manevrat cu delicatețe de către regizor ca nu cumva să incite furia milioanelor de credincioși din întreaga lume.

Iată mai jos o trecere în revistă a celor mai bune filme despre religie, de fapt o listă a celor mai mari controverse iscate pe această temă, de la comedii precum Monty Python’s Life of Brian și până la drame precum Water.

Dogma

Comedia lui Kevin Smith din 1999 al cărei subiect este un cuplu de îngeri (jucați de Matt Damon și Ben Affleck), coborâți din rai și ajunși în Wisconsin, a fost aspru criticată de Liga Catolică, încă de dinainte de a ajunge în cinema. După ce a făcut rost de un scenariu al filmului, organizația a numit acest proiect ca fiind o blasfemie.

The Exorcist

Un clasic genial, aș spune eu. Acest film horror despre o fată posedată de un demon  a devenit un clasic al vremurilor hollywoodiene, însă a fost extrem de criticat de grupurile catolice atât la lansare, cât și multă vreme după. Deși este un film superb, a picat în mijlocul unei controverse ce ar fi putut să-i șteargă potențialul succes. Din fericire nu a fost așa, iar filmul este un must seen pentru orice cinefil.

The Passion of the Christ

Această descriere violentă a crucificării lui Isus Cristos, văzută prin ochii regizorului Mel Gibson, a fost un hit blockbuster, cu încasări extrem de mari, dar și cu o avalanșă de critici după lansare. Principala critică a fost adusă nivelului exagerat de antisemitism prezentat în film. Unele organizații ce luptă împotriva defăimării evreilor au lansat comunicate prin care au acuzat și au avertizat că portretizarea evreilor din acest film nu face altceva decât să crească gradul de ură rasială și pornește o nouă mișcare antisemită.

Noah

În 2014, Darren Aronofsky a luat o pauză de la filmele sale tipice, de artă, pentru a scrie și a regiza Noah, o epopee despre faimoasele figuri biblice. Filmul a iscat o mulțime de controverse încă de la început, a născut dezbateri pe tema creștinismului și a fost interzis în țări precum Qatar, Bahrain, Emiratele Arabe Unite și Indonezia.

Submission

În 2004 regizorul olandez Theo van Gogh și scenaristul Ayaan Hirsi Ali au făcut echipă pentru filmul Submission, un scurtmetraj radical despre Islam și despre abuzul împotriva femeilor musulmane. Imediat filmul a provocat mare indignare. Van Gogh a fost împușcat mortal de un extremist, iar Hirsi Ali a trebuit să se ascundă o perioadă de timp după acest incident.

Monty Python’s Life of Brian

Această satiră religioasă, lansată în 1979, se ocupă tot de subiectul creștinismului, imaginând viața funcțională a unui bărbat pe nume Brian ce-i greșește lui Isus. Mulți credincioși au numit filmul o blasfemie, alții au protestat și astfel Monty Python’s Life of Brian a fost interzis în multe țări după lansare, inclusiv în Irlanda și Norvegia.

Battlefield Earth

Acest SF futurist produs de John Travolta care joacă și rolul principal, are la bază prima jumătate a cărții lui L. Ron Hubbard, ce poartă același nume. Deaorece Hubbard a fost fondatorul scientologiei, mulți spectatori au acuzat filmul că este o propagandă subliminală a scientologiei.

Angulimala

Această dramă fantezistă thailandeză din 2003 se învârte în jurului unui guru, iar firul epic este cel al omorurilor. Filmul îl înfățișează și pe Buddha, iar combinația i-a determinat pe budiștii thailandezi să îndemne la interzicerea filmului. Regizorul Sutape Tunnirut a fost nevoit să taie câteva dintre cele mai violente scene pentru a trece de cenzorii guvernamentali.

Water

Water, drama regizoarei Deepa Mehta despre văduvele hinduse din India anilor 1930, s-a izbit de controverse încă de la începutul filmărilor. Platourile de filmare din India au fost devastate de grupuri protestatare care considerau că filmul este anti hindus, astfel că regizoarea a fost nevoită să aleagă alte locații de filmare în Sri Lanka.

Innocence of Muslims

În 2012, a apărut pe YouTube un trailer pentru un scurtmetraj inflamator anti-islam intitulat Innocence of Muslims și a aprins rapid o furtună de foc. Video-ul care arăta „scene de desene animate care îl înfățișează pe profetul Muhammad ca pe un copil din părinți necunoscuți, un bufon, o femeie, un homosexual, un copil molestat și un tâmpit lacom și sângeros”, cum scria New York Times, a provocat o mulțime de critici în lumea întreagă. Producătorul Nakoula Basseley Nakoula a fost forțat să se ascundă după numeroase amenințări, inclusiv din partea ministrului pakistanez care a oferit o recompensă de 100 de mii de dolari pentru moartea sa. Producătorul și-a schimbat numele și a fost rareori văzut în ultimii ani.

The Last Temptation of Christ

Înainte de a face Silence, Martin Scorsese a regizat acest film. Drama l-a avut în distribuție pe Willem Dafoe în rolul unui Isus Cristos ce se luptă cu o serie de tentații irezistibile. În mod natural, filmul care este o abatere de la felul în care Isus este prezentat în Biblie, a fost scandalos pentru creștini. Scandalul a fost atât de mare încât cinematograful din Paris ce a rulat acest film a fost incendiat, lucru ce s-a lăsat cu 13 răniți.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora