Cubanezele super cars
Cuba este de departe un „tărâm” neobişnuit din atâtea motive, încât a face o listă în care sa le aşezi în vreo ordine logică nu ar fi decât un motiv ca să incepi din nou, fără a te putea hotărî la final.
Este asemenea esenţei tari din sticla mică. Şi i se potriveşte întocmai: mirifica ţară se bucură de o suprafaţă nu foarte generosă, dar vibrează prin contraste, prin pofta de viaţă a locuitorilor ei. Dacă adăugăm şi „ţinută”, ei bine este purul adevăr: căci timpul parcă a căpătat aici o altă dimensiune. Nici măcar poziţia geografică, ( vecinătatea cu Florida – Key West ) nu i-a adus în timp „favoarea” modernului.
Însă dincolo de considerente de ordin politic sau geografic, Cuba ne dă o lecţie de ingeniozitate: cum altfel să fie un popor care circulă în mod uzual cu autovehicule vechi de mai bine de 60 de ani decât… genial?
„Cubanezele” aşadar nu sunt nici faimoasele deja trabucuri şi nici bomboanele care ne-au îndulcit copilăria într-o epocă ce se vrea uitată.
Respectabile „doamne” de origine americană – Oldsmobile, Buick, Ford Failane, Chevrolet Bell Air, Plymouth Superbird dar şi „rusoaica” Volga se bucură de eterna fascinaţie pe care o trezesc.
Îşi datorează vârsta şi starea actuală embargoului instalat în 1962, când companiilor americane li s-a interzis derularea de afaceri pe teritoriul Cubei.
Nevoia locuitorilor de a conserva într-o manieră practică bijuteriile pe patru roţi s-a tradus mai târziu în fascinaţia turiştilor în general şi a cunoscătorilor în special care fac din Cuba destinaţia de vis.
S-a ajuns astfel la un veritabil muzeu în mişcare de maşini clasice, vopsite în culori care mai de care mai pline de viaţă. Singurii care nu „râvnesc” la formele care au scris paginile istoriei automobilului sunt colecţionarii, asta pentru că în afară de caroserie, şi ea vopsită în repetate rânduri, în majoritatea cazurilor minunatele reuşesc să „umble” doar cu ajutorul pieselor improvizate, a metrilor de bandă adezivă care îi ţin laolaltă componentele, păstrând prea puţin din echiparea iniţială.
Când Europa îşi prezintă cu emfază ultimele descoperiri în materie de tehnologie, Cuba îşi plimbă oaspeţii cu mândrie în „muzica” motoarelor, pe banchetele recondiţionate cu imaginaţie, în nuanţe frapante.
În mod ironic, divele americane au devenit motiv de mândrie naţională tocmai într-o ţară al cărei regim politic, prin intenţiile sale nu tocmai „democratice”, le-a prelungit dreptul la viaţă.
Andreea Militaru este Guest Writer pentru life.ro şi dacă îţi plac poveştile ei scrise poţi citi Just Words, platforma pe care ei îi place să-şi aştearnă gândurile, ideile şi întâmplările.