Cum înveți mai ușor o limbă străină? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum înveți mai ușor o limbă străină?

Share this article

Vrei să știi cum înveți mai ușor o limbă străină, fără să cheltuiești o grămadă de bani pe cursuri și pe programe de învățare: Nu există secrete sau scurtături, trebuie doar să vrei să înveți, să depui efort și să nu te temi că faci greșeli.

Prima metodă: cufundă-te în limba pe care vrei să o stăpânești

  1. Creează conexiune cu un vorbitor nativ

Cea mai rapidă și bună metodă de învățare a unei limbi străine este să încerci să o vorbești. Prea des oamenii pierd timpul studiind gramatica și memorând liste de cuvinte, în loc să încerce să exerseze. A vorbi cu o persoană reală te va motiva cel mai tare să vrei să înveți, de aceea încearcă să descoperi un prieten sau un coleg care vorbește limba pe care vrei să o cunoști și tu, iar dacă nu găsești pe nimeni în proximitatea ta, încearcă Skype.

  1. Studiază limba străină zilnic

Uneori oamenii spun că au studiat o limbă străină timp de cinci ani și tot nu vorbesc fluent. Asta pentru că atunci când spun cinci ani, se referă la câteva ore pe săptămână în acest interval. Dacă vrei să înveți mai ușor o limbă străină, va trebui să aloci câteva ore pentru asta zilnic, nu săptămânal.

  1. Poartă mereu un dicționar cu tine

În felul acesta vei economisi mult timp și frustrări. Poți avea un dicționar fizic, tipărit, sau o aplicație pe care să o consulți la orice oră din zi și din noapte când te gândești la un cuvânt anume.

  1. Uită-te la televizor, ascultă, citește și scrie în limba străină pe care ți-ai propus să o stăpânești.

A te cufunda într-o limbă străină înseamnă să faci toate activitățile pe care le făceai în mod normal în limba ta maternă

5. Vizitează o țară în care se vorbește nativ limba aleasă de tine.

În mod evident, o astfel de experiență va fi un mare avantaj în activitatea ta de a învăța mai ușor o limbă străină. Acolo forțează-te să interacționezi cu localnicii pentru a cere sfaturi și indicații.

Citește și: Unde învățăm o limbă străină?

Cum să înveți mai ușor o limbă străină? Metoda a doua: concentrează-te pe lucrurile importante

  1. Învață câteva cuvinte importante în noua limbă înainte de a învăța alfabetul. Astfel, atunci când vei ajunge la alfabet, deja vei cunoaște câteva cuvinte de bază: Salut, la revedere, ce mai faci?, bine, mulțumesc, cum te cheamă?, numele meu este….
  2. Încearcă să înveți alfabetul limbii străine pe care ți-ai propus să o studiezi. În felul acesta citirea și pronunția vor merge mai repede și mai ușor.
  3. Învață vocabularul. A pune accent pe vocabular este probabil unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le faci atunci când vrei să înveți mai ușor o limbă străină. Concentrează-te pe cele mai des folosite 100 de cuvinte, pe vocabularul cel mai relevant pentru tine (de business, de vacanță, tehnic), dar și pe ceea ce simți că te caracterizează astfel încât să poți povesti liber despre tine și despre viața ta.
  4. Învață să numeri într-o limbă străină. Prima dată până la 10, iar apoi zilnic, câte un set nou de numere
  5. Nu te preocupa de gramatică. Motivul pentru care foarte mulți oameni nu țin minte limba străină pe care au învățat-o la școală este că aceasta le-a fost predată în primul rând din perspectiva regulilor gramaticale. Nu contestă nimeni că este foarte importantă gramatica, mai ales când vine vorba de conjugarea verbelor, însă nu pierde mai mult timp decât ar fi necesar.
  6. Lucrează la pronunție. În afară de vocabular, pronunția este celălalt capitol la care trebuie să te concentrezi. Pronunția va fi greu de învățat din cărți, de aceea e nevoie de conversație cu un vorbitor nativ.
  7. Nu te teme să faci greșeli. Când înveți o nouă limbă străină nu ai voie să te temi că vrei greși, altfel nu vei ajunge prea departe.

Cum să înveți mai ușor o limbă străină? Metoda a treia: folosește softuri de învățare și aplicații

Folosește Anki. Acesta este un program și o aplicație pentru smartphone, foarte apreciată și răspândită. Ajutorul vine din faptul că te ajută să memorezi efectiv cuvinte și fraze cu ajutorul unor cartonașe. Îți poți încărca propriile cartonașe cu vocabularul pe care dorești să-l înveți sau poți descărca unul din multele preexistente.

Folosește Duolingo. Acesta este un tool de învățare gratuit disponibil atât pentru Android, cât și pentru iOS. Înainte de a se concentra pe memorare, îi pune pe utilizatori să citească și să vorbească în noua limbă, ajutându-i să vadă, să audă și să internalizeze informația. Utilizatorii primesc puncte pe măsură ce termină lecțiile.

Folosește Memrise. Acesta este tot un program pe bază de cartonașe ce permite utilizatorilor să memoreze cuvinte și fraze folosindu-se de anumite trucuri, imagini și alte unelte ajutătoare.

Folosește Babbel. Aceasta este o unealtă de învățare interactivă, disponibilă online și sub forma unei aplicații mobile. Îi poate ajuta pe utilizatori să-și îmbogățească aptitudinile de vocabular și gramatică, dar și pronunția.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora