Cum să adopți un câine. Și de ce să adopți unul? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum să adopți un câine. Și de ce să adopți unul?

Un câine, ca de altfel și un copil, are nevoie de o familie. Are nevoie de un spațiu în care să crească fericit, îngrijit și iubit.
Share this article

Dacă îți dorești un cățel care să-ți țină companie, probabil prima întrebare ar trebui să fie „Cum să adopți un câine?”.

Adopția animalelor este un termen foarte puțin cunoscut și uzitat de către români pentru că, de ce nu, mai bine ne cumpărăm unul cu pedigree, decât să adoptăm. Există această teorie conform căreia când adopți un câine, nu poți să iei acasă decât un maidanez.

Într-adevăr, majoritatea câinilor adoptabili sunt maidanezi, dar sunt căței cu suflet ce caută o familie care să aibă grijă de ei. Iar sufletul nu prea are legătură cu rasa.

Nu vreau să blamez pe nimeni și nu vreau să par mai activistă decât sunt, pur și simplu pledez pentru adopția animalelor în defavoarea cumpărării lor. Este adevărat că dacă toți am adopta, nimeni nu ar mai crește câini de rasă, însă, nu cred că ne paște vreodată acest pericol.

Un câine, ca de altfel și un copil, are nevoie de o familie. Are nevoie de un spațiu în care să crească fericit, îngrijit și iubit.

Din fericire, vestul a început să ne învețe să fim oameni, să acordăm mai multă atenție lucrurilor și ființelor din afara cercului nostru de confort, să facem fapte bune și să luptăm pentru cauze în care credem. Așa cum responsabilitatea socială pare să prindă aripi în rândul tinerilor, așa cum generațiile ce vin din urmă încep să se implice tot mai mult în acte caritabile, probabil tot așa vom învăța și cum să adoptăm animalele de companie. Pentru că adăposturile sunt pline.

Citește și:

Provocarea Carlei sau cum să ieși din depresie severă cu ajutorul unui câine

Cum să adopți un câine?

Condiția esențială este să-ți dorești un câine ca animal de companie. Mai apoi, trebuie să fii deschis și să încerci să vizitezi un adăpost de animale. De ce adăpost? Ai putea lua un câine și de pe stradă, nu? În București, cel puțin, nu prea mai sunt câini pe stradă datorită campaniilor primăriei organizate în ultimii ani. Mai apoi, este bine să mergi la un adăpost deoarece aici câinii sunt deparazitați, vaccinați și tratați în prealabil, de orice posibilă boală de care ar fi putut suferi. Orice câine are dosarul lui la adăpost, un dosar în care este trecută vârsta, reală sau aproximativă, schema de vaccinare efectuată și întreg istoricul medical. În plus, îngrijitorii îți vor oferi sfaturi legate de preferințele animalelor și te vor ajuta să alegi câinele care ți se potrivește.

Dacă ai un apartament mic, nimeni nu-ți va da spre adopție un dulău. La fel cum, dacă îți dorești un câine pe care să-l ții în curte, în lanț, probabil nu vei fi întâmpinat cu prea mult entuziasm.

Pasul următor, când te gândești cum să adopți un câine, este să-ți faci planul logistic legat de condițiile în care vei ține animalul.

Trebuie să știi că un câine nu este un obiect. Îl iei atunci când te consideri suficient de responsabil să ai grijă de el, să-i oferi o cantitate suficientă de hrană și apă, să-l plimbi, să-i asiguri posibilitatea de a alerga și să-i oferi toată afecțiunea de care ești capabil. Așa cum spuneam și la început, câinele este un suflet ce nu ține cont de rasă și nu se poate cumpăra.

Cu aceste căsuțe bifate, fă o vizită unui adăpost canin din apropierea locuinței tale și alege. Nu trebuie decât să semnezi un acord de adopție prin care te angajezi să ai grijă de animal, iar dacă nu mai vrei să-l ții, să-l restitui adăpostului, nu să-l lași pe stradă.

Cum să adopți un câine și unde să mergi?

Dacă nu știi unde poți merge, trebuie să faci o mică documentare pe internet. Dacă nu ai timp, îți lăsăm noi câteva adrese ale adăposturilor de câini, dar și poveștile a trei dintre ei.

Micuța Berna este o dulceață pe care am salvat-o recent de pe câmpuri. A fost deparazitată intern și extern și a început schema de vaccinare.
Este ușor timidă dar în preajma oamenilor, cu atenție și răbdare oferite, cu siguranță va deveni o altă cățelușă.
La maturitate va fi de talie medie.

Julie a împlinit un an și era doar o mogâldeață de o lună când am salvat-o anul trecut de pe marginea șoselei, fusese abandonată așa cum se întâmplă cu mulți pui în România.

Și-a petrecut copilăria în adapost deși are toate calitățile pentru a fi companionul perfect. Este jucăușă, iubitoare cu omul și prietenoasă cu alți câini.
Este de talie medie către mică, are în jur de 12 kg, este deparazitată, vaccinată, sterilizată și microcipată.

Cățel de 4 luni găsit pe stradă, metis, salvat de o boală foarte gravă (a fost internat 3 săptămâni cu șanse minime de supraviețuire). Acum este vindecat și își dorește o familie iubitoare. Este foarte cuminte, jucăuș, drăgăstos și ascultator.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora