Din Nordrhein-Westfalia până în Brabant - LIFE.ro
Mergi la conținut

Din Nordrhein-Westfalia până în Brabant

Dacă preferaţi o vacanţă liniştită împreună cu familia, atunci Nordul Germaniei sau Brabantul pot fi o alegere fericită. Nu te sufoci în mulţime, nu eşti invadat de oferte de tot felul, nu eşti deranjat de nimic.
Share this article

Dacă preferaţi o vacanţă liniştită împreună cu familia, atunci Nordul Germaniei sau Brabantul pot fi o alegere fericită. Nu te sufoci în mulţime, nu eşti invadat de oferte de tot felul, nu eşti deranjat de nimic.

Poţi începe cu un weekend la Aachen, oraş universitar cu 250.000 de suflete, în care curăţenia şi protejarea naturii şi a mediului sunt pe primul loc. S-a alăturat din februarie anul acesta celorlalte oraşe germane în care nu mai sunt admise maşini care poluează şi care nu au aşa numitul „sticker verde” pe care autorităţile îl oferă autoturismelor care îndeplinesc condiţiile de emisii de gaze reduse.

În centrul istoric se află Domul care este cu adevărat impunător,  a cărui istorie merită să fie descoperită, ea fiind strâns legată de Carol cel Mare al cărui mormânt se află chiar aici. De fapt, întregul oraş îl menţionează, venerează şi se raportează la el.

Domul din Aachen este prima clădire germană inclusă în Patrimoniul UNESCO. Aici este păstrată o comoară care conţine obiecte extrem de valoroase începând cu antichitatea şi terminând cu împăraţii germani care, din anii 600 încoace îşi trăiesc somnul de veci sub lespezile bisericii. Chiar Degetul Diavolului poate fi simţit pe uşa de la intrare! Legenda spune că atunci când cetăţenii Aachen-ului au rămas fără fonduri în timp ce construiau Catedrala, diavolul însuşi s-a oferit să le ofere o infuzie de capital (of, nimic nu se schimbă pe lumea asta!). În schimb a cerut ca primul suflet care intră în Dom după construcţia lui, să fie al său. Nemţii au fost deştepţi, cum sunt ei de obicei, şi au băgat înaintea primului om, un lup. Diavolul i-a luat sufletul imediat şi apoi şi-a dat seama că a fost păcălit. Furios, a trântit atât de tare uşa catedralei, încât a rămas pe ea urma degetului său mare, care poate fi simţită prin atingere.

Sigur că sunt multe altele de vizitat în Aachen: oraşul vechi, muzeul dedicat lui Carol Cel Mare – Center Charlemangne, Turnul rotitor de unde se poate vedea întreg oraşul, Muzeul Couven care te introduce în lifestyle-ul secolelor 18 şi 19. Te poţi relaxa la Carolus (sic!) Therme, adică bazine cu ape termale ce sunt gestionate de municipalitate şi unde există orice îţi poţi imagina: de la saune, la bazine cu diverse concentraţii de minerale şi grade Celsius.

Zona din jurul oraşului este verde. Foarte! Vastul Parc Eifel oferă o diversitate de privelişti, o mare varietate vegetală. Aproape de Aachen se află locul în care cele trei ţări vecine se întâlnesc: Olanda, Belgia şi Germania. Acolo, sub cele trei steaguri aliniate, copiii şi adulţii se pot urca într-un turn foarte înalt de unde pot vedea cele trei pământuri. (Lumea arată la fel de sus!). Există un parc pentru copii, un labirint imens cu pereţi vegetali unde tot ei, copiii, sunt bucuroşi de joacă.

Fie că alegi să mergi cu bicicleta în zona Eifel, fie cu vaporaşul pe Rursee, sau vizitezi muzeul Freilicht din zona Kommern (un fel de muzeu al satului a cărui atmosferă rurală este păstrată intactă- se face pâine, se cresc animale, administratorii sunt chiar oameni de la ţară), starea de bine asociată cu nişte cârnaţi bine fripţi sau o ciorbă de cartofi bine fiartă ori o bere bine răcită, e resimţită din plin. Din preaplin aş adăuga eu, dacă îmi permiteţi.

În cazul în care închiriaţi o maşină, atunci deplasările, care nu sunt mai mari de 3 ore (asta dacă vreţi să ajungeţi până în Gent sau Brugges, cele mai frumoase oraşe din Belgia şi unele dintre cele mai frumoase din lume, aş zice) vă conduc către cele mai inedite experienţe.

Nici trenul nu este de neglijat ca variantă, având în vedere că există staţii oriunde, că legăturile sunt bine gândite şi că viteza de deplasare este chiar mai mare decît a maşinii.

Puteţi la o adică să faceţi excursii până în Olanda, sau Franţa, sau Marea Nordului, fără să simţiţi oboseala. În fond, această zonă, deşi cu veri ceva mai reci, este o zonă sigură. Cel puţin acum…

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora