Eu am crescut cu serialul StarTrek. Nu lipseam de la niciun episod. Unul dintre lucrurile fascinante la bordul navei conduse de căpitanul Picard era o cameră de relaxare numită: HoloDeck. O cameră, care cu tehnologia anilor 90, era de domeniul filmelor Ştiinţifico-Fantastice. Pe scurt, naveta SS Enterprise avea acest HoloDeck special, în care protagoniştii puteau reface prin holograme, orice loc cunoscut sau imaginat, astfel aveai o experienţă multisenzorială reală. Dacă îţi era dor de o pădure, intrai în cameră şi totul se transformă într-o pădure „aproape reală”; dacă voiai să îţi revezi prietenii, aceştia apăreau holografic într-un mediu familiar.
Astăzi, toată nebunia aceasta numită HoloDeck este mai aproape decât credem. Nu au trecut decât 20 de ani de la momentul prezentării ei în StarTreck, iar camera virtuală este o realitate.
Gigantul Microsoft a pus bazele unui proiect ce foloseşte o pereche de ochelari smart, pe numele comercial HOLOLENS. Astfel acest device este capabil să producă holograme în mediul înconjurător. Tehnologia se numeşte Mixed Reality şi combină realitatea deja existentă cu proiecţii holografice. Oricât de înfricoşătoare pare tehnologia deja există o mulţime de aplicaţii în viaţa reală şi moduri de a folosi această invenţie pentru a ne ajuta concret.
Una dintre demonstraţiile prezentate de Microsoft Hololens reface, în mintea mea, conceptul camerei virtuale din StarTrek, dar de această dată cu o aplicabilitate mult mai reală. Designul interior şi prezentările de produse găsesc în tehnologie un aliat puternic.
Cu ajutorul Hololens poţi să îţi imaginezi virtual un spaţiu pe care să îl decorezi după bunul plac înainte să te apuci de muncă, dar mai mult poţi să ceri ajutorul unor prieteni aflaţi la distanţă, care pot să îţi ofere soluţii virtuale aplicate pe nevoile tale.
Totul sună din viitor, dar astăzi tehnologia ne aduce cu un pas mai aproape de ideile futuriste ale filmelor SF.