Dragon, capsula spaţială a SpaceX a ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională - LIFE.ro
Sari la conținut

O capsulă spaţială americană de tip cargo,denumitp Dragon şi fabricată de compania SpaceX, s-a conectat cu succes la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), miercuri, potrivit imaginilor transmise în direct de postul de televiziune al NASA, informează Le Point, citat de News.ro.

Dragon, singura capsulă spaţială americană care este capabilă să revină pe Terra după un zbor în spaţiu, a fost prinsă pe orbită de un braţ telescopic automatizat al ISS, manevrat de doi dintre astronauţii de pe staţie, Jeff Williams şi Kate Rubins, la ora 10.56 GMT.

Apoi, după o serie de manevre care au durat aproximativ două ore, capsula Dragon s-a conectat cu succes la modul Harmonie al ISS.

Capsula Dragon a fost lansată de compania SpaceX cu ajutorul unui lansator din gama Falcon 9 în noaptea de duminică spre luni de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida. Apoi, compania americană a reuşit să recupereze primul etaj al lansatorului, după ce acesta a efectuat o aterizare controlată la punct fix, la o distanţă de trei kilometri de rampa de lansare de la Cape Canaveral.

Dragon a transportat la bordul ISS o încărcătură de 2,2 tone, reprezentând provizii şi materiale. Capsula Dragon va părăsi ISS pe 29 august şi va aduce pe Terra 580 de kilograme de eşantioane şi rezultate ale unor experimente ştiinţifice efectuate în condiţii de microgravitaţie, dar şi deşeuri de pe avanpostul orbital.

Pe lângă provizii pentru echipajul de pe ISS şi materiale necesare unor experimente ştiinţifice, inclusiv prima secvenţiere de ADN în spaţiu, capsula Dragon transportă, de asemenea, primul dintre cele două adaptoare prevăzute (un fel de inele) care vor permite viitoarelor vehicule spaţiale comerciale cu astronauţi la bord construite de SpaceX şi Boeing să se conecteze la ISS. Noile capsule spaţiale vor transporta astronauţi pentru NASA începând din 2017.

Dragon are la bord 930 de kilograme de eşantioane pentru experimente ştiinţifice. Secvenţiatorul de ADN, care este foarte compact, ce va fi testat de astronauţii de pe ISS, are capacitatea de a identifica microbi, de a diagnostica boli şi de a evalua starea de sănătate a celor şase membri ai echipajului. El poate, de asemenea, să detecteze chiar şi ADN extraterestru.

Aceasta este cea de-a noua misiune de aprovizionare a ISS pe care compania SpaceX o realizează pentru NASA din totalul celor 20 care sunt prevăzute în cadrul unui contract de 1,6 miliare de dolari încheiat cu agenţia spaţială americană. Totodată, este al doilea zbor al capsulei Dragon spre ISS după accidentul din iunie 2015, petrecut la scurt timp după lansarea unei capsule din aceeaşi gamă.

O capsulă spaţială rusească de tip cargo din clasa Progress a fost lansată sâmbătă şi s-a conectat la ISS în cursul zilei de luni.

Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000. Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora