Fondatorii Marriott, soţii care au pornit de la un stand cu bere şi au construit un imperiu - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fondatorii Marriott, soţii care au pornit de la un stand cu bere şi au construit un imperiu

J.W. Marriott nu a lăsat-o mai uşor nici când la numai 35 de ani a fost diagnosticat cu cancer, iar medicii i-au spus că mai trăieşte 6 luni, cel mult un an. Marriott şi-a văzut de muncă mai departe şi le-a arătat tuturor că el poate mai mult de atât. A mai trăit 50 de ani de la momentul în care a fost diagnosticat.
Share this article

N-ai cum să vorbeşti despre lanţuri hoteliere celebre fără să aduci în discuţie şi Marriott International. Este cel mai mare din lume, are 30 de branduri în portofoliu şi peste 7.400 de proprietăţi în 134 de ţări şi teritorii din întreaga lume. Mai mult, compania are peste 20 de apariţii în Top 100 de companii pentru care merită să lucrezi. Fondatorii Marriott sunt doi soţi care nu s-au temut nici de muncă, nici de extindere. Aşa au ajuns ca de la un simplu stand cu bere să devină proprietarii a mai multor restaurante, apoi hoteluri.

Fondatorii Marriott – John Willard Marriott, omul care a transformat munca în stil de viaţă

Născut în toamna anului 1900, în Utah, John Willard a fost cel de-al doilea dintre cei 8 copii ai familiei Marriott. Nu s-a dat niciodată înlături de la muncă, aşa că ajuta la ferma părinţilor săi cât putea de mult: îngrijea oile, lucra la culturile de sfeclă de zahăr. La doar 13 ani a cultivat singur pe o bucată din teren salată verde pe care apoi a vândut-o. 2000 de dolari a câştigat în urma recoltei, bani pe care nu i-a păstrat ci i-a dat tatălui său. Acestuia i-a fost clar că fiul său nu este doar un tânăr muncitor şi de încredere, dar este şi foarte descurcăreţ. Aşa că anul următor i-a încredinţat transportul şi vânzarea a 3.000 de oi la San Francisco, la o distanţă de aproape 1500 de kilometri de casă.

La 19 ani John Willard a plecat din nou departe de casă, de această dată într-o misiune de 2 ani a bisericii mormone din care făcea parte. La întoarcere, în vara toridă a lui 1921, a oprit în Washington ca să viziteze oraşul. Doar că tânărului nu clădirile istorice i-au atras atenţia, ci multitudinea de turişti şi localnici care mergeau prin tot oraşul răpuşi de căldură şi un vânzător ambulant de limonadă şi îngheţată care şi-a vândut marfa în doar câteva clipe de la apariţia pe strada aglomerată. Atunci i-a venit ideea ce avea să pună bazele unui imperiu.

Dar John Willard ştia că o afacere solidă nu se poate construi doar pe baza unei idei. S-a întors acasă şi s-a înscris la colegiu, după care a absolvit şi cursurile Universităţii din Utah. A fost momentul în care a aflat şi de vânzarea unei francize pentru A&W Root Beer, pe care a şi cumpărat-o în 1927. Se mută în Washington şi deschide pe 20 mai, împreună cu partenerul său, Hugh Colton, un stand dedicat vânzării de bere. 2 săptămâni mai târziu revenea în Utah ca să se însoare cu iubita sa, Alice Sheets, după care aveau să se mute împreună în capitală.

Primul restaurant al familiei Marriott, foto: marriott.com

Fondatorii Marriott – De la standul cu bere la restaurante şi hoteluri în toată lumea

Sosirea frigului a adus o nouă idee. Standul de bere a fost transformat în restaurant cu mâncare mexicană, Hot Shoppe, iar localnicii au devenit în scurt timp clienţi fideli. Un an mai târziu Marriott deschidea primul drive-in la est de Mississippi şi după un alt an acesta era adus şi el sub umbrela Hot Shoppe. Perioada celui de-al Doilea Război Mondial a fost înfloritoare pentru afacerea lui Marriott care acum se ocupa de furnizarea hranei în centrele de apărare şi clădirile guvernamentale din Washington, inclusiv în Trezoreria SUA. Lanţul de restaurante a continuat să crească, iar în 1953 compania a fost listată la bursă.

1957 a fost anul intrării în afacerile cu hoteluri, prima proprietate de acest gen fiind un motel din Arlington, Virginia.

Primul hotel Marriott, în 1957, foto: marriott.com

10 ani mai târziu compania devenea Marriott Inc şi 2 mari lanţuri de restaurante americane, Big Boy şi Roy Rogers Family Restaurants, erau achiziţionate şi deveneau parte din grup. Anii ce au urmat au venit ca o continuare firească a activităţii de până atunci: au continuat să cumpere şi să dezvolte. Marriott este prima companie care a dus serviciile de mâncare în avioane şi continuă să facă acest lucru, livrând în acelaşi timp mâncare către companii, şcoli, colegii.

Lui John Willard Marriott i-a plăcut mereu să muncească şi nu a fost adeptul pauzelor nici după ce compania sa a ajuns să deţină sute de proprietăţi pe care continua să le verifice personal de cel puţin 4 ori pe an. Managerii acestora se puteau aştepta oricând, fie că era zi sau noapte, să se trezească la uşă cu proprietarul doar că deşi cerinţele lui erau mereu legate de perfecţiune, angajaţii lui nu resimţeau presiunea. Şi asta pentru că a considerat mereu că angajaţii lui trebuie să fie fericiţi ca să poată ţine clienţii fericiţi. Mergea să îi viziteze pe cei care se îmbolnăveau, îi scotea din necazuri atunci când aceştia aveau probleme, îi trata ca pe o mare familie.

John Willard Marriott, foto: mariott.com

J.W. Marriott nu a lăsat-o mai uşor nici când la numai 35 de ani a fost diagnosticat cu cancer, iar medicii i-au spus că mai trăieşte 6 luni, cel mult un an. În timp ce alţii s-ar fi lăsat poate pradă disperării, Marriott şi-a văzut de muncă mai departe şi le-a arătat tuturor că el poate mai mult de atât. A mai trăit 50 de ani de la momentul în care a fost diagnosticat.

John Willard Marriott, foto: wikipedia.org

Fondatorii Marriott – Alice Sheets Marriott, femeia care le-a făcut pe toate, de la afaceri la îngrijit de copii, la acte filantropice şi politică

Soţia lui, Alice, a fost umărul pe care s-a bazat încă de la început. Când au deschis standul de bere, ea a fost cea care a preluat contabilitatea firmei. Rămasă fără tată de la vârsta de 12 ani, copila a înţeles că studiile sunt cele care o pot ajuta în viaţă. La 16 ani era admisă la Universitatea din Utah şi tot acolo îl cunoştea pe John Willard Marriott, care s-a îndrăgostit aproape instantaneu de ea. S-au întâlnit vreme de un an şi au amânat căsătoria până când tânăra avea să termine studiile. Imediat după aceea cei doi au făcut nunta şi s-au mutat la Washington.

Alice Marriott în 1937, foto: marriott.com

Deşi nu avea în plan să fie parte din noua afacere a proaspătului soţ, Alice a început să se ocupe mai întâi de facturi. Apoi a pornit să adune reţete pentru restaurant, să aleagă decorul pentru noile afaceri ale familiei şi mergea umăr la umăr alături de John Willard în toate locaţiile noi. După naşterea celor doi fii ai lor – John Willard Jr în 1932 şi Richard în 1939 – Alice nu a mai fost atât de prezentă în localurile deţinute, dar a continuat să fie parte importantă în toate deciziile luate în companie, fie că vorbim de noi achiziţii, angajare de personal sau idei de dezvoltare.

Foto: marriott.com

A fost desemenea o prezenţă extrem de implicată în acţiuni caritabile şi educaţionale, dar şi o parte activă în organizarea congreselor Partidului Republican în anii `60 – `70. Tot ea a fost cea care l-a încurajat pe fiul cel mare, Bill, atunci când acesta a considerat că este nevoie să direcţioneze compania mai mult în direcţia hotelieră. Iar în 1972, când soţul său nu era convins dacă ar trebui să-i lase funcţia de CEO lui Bill, ea a fost cea care i-a arătat avantajele şi drumul pentru a face trecerea către noua generaţie.

John Willard Marriott, Bill Marriott şi Richard Marriott în 1975, foto: marriott.com

Alice Marriott s-a stins din viaţă în aprilie 2000, la vârsta de 92 de ani.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora