Fondatorul Casio, omul care a construit un brand internațional din dorința de a nu-și mai vedea familia în sărăcie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Fondatorul Casio, omul care a construit un brand internațional din dorința de a nu-și mai vedea familia în sărăcie

Salariul de muncitor în construcții era mic, așa că Shigeru Kashio a decis să nu mai cheltuie banii pe transport și să meargă la muncă pe jos. Asta însemna 5 ore de mers pe jos, zi de zi. Văzând eforturile extreme ale tatălui său...
Share this article

Casio a fost multă vreme unul dintre cele mai apreciate branduri de electronice din lume, fiind prima companie care a produs un calculator complet electric și compact. A cucerit apoi consumatorii la nivel mondial cu o altă inovație, ceasuri de mână electronice. Povestea companiei are însă în spate o istorie despre ambiție dusă la extrem, muncă asiduă și o filosofie de viață care pentru cei mai mulți dintre occidentali pare o misiune imposibilă. Fondatorul Casio a condus compania vreme de 28 de ani, iar când a simțit că e nevoie și de o altă viziune, a lăsat-o pe mâinile fraților săi.

Fondatorul Casio – Născut în sărăcie, crescut cu ambiție și dorință de muncă

Născut la finalului anului 1917, Tadao a fost al doilea dintre cei 4 frați ai familiei Kashio. Locuiau cu toții într-o casă simplă, într-un sătuc din Prefectura Kochi, iar părinții își câștigau traiul din cultivarea orezului. În toamna lui 1923, pe când Tadao încă nu împlinise 6 ani, Marele Cutremur Kanto a lovit câmpia cu același nume. Se estimează că a avut o magnitudine de 7,9 și a durat între 4 și 10 minute. Mai mult de 100.000 de oameni au murit atunci, iar Tokyo a fost aproape ras de pe fața pământului. O rudă i-a chemat acolo pe soții Kashio, să ajute și să beneficieze de pe urma reconstrucției orașului. Cu gândul la o viață mai ușoară și șansa ca băieții lor să meargă la școală, au făcut bagajele și au plecat.

Viața nu a fost nici pe departe mai ușoară, mai ales în primii ani. Salariul de muncitor în construcții era mic, așa că Shigeru Kashio a decis să nu mai cheltuie banii pe transport și să meargă la muncă pe jos. Asta însemna 5 ore de mers pe jos, zi de zi. Văzând eforturile extreme ale tatălui său, Tadao a decis să facă tot ce-i stă în putință ca să fie și el de ajutor familiei. La 14 ani absolvea școala ca cel mai bun elev din clasă și s-a angajat imediat într-o fabrică ce recicla cutii de ulei. În scurt timp a schimbat locul de muncă cu un altul, la o companie unde se produceau medalii pentru militari.

Impresionat de dorința lui de muncă, managerul îl pune ucenic la strung. Tadao venea primul la muncă și pleca mereu ultimul, muncind cu mai mult spor și mai bine decât colegi cu vechime. Proprietarul fabricii a fost impresionat nu doar de cât muncea puștiul, ci și de inteligența lui, așa că l-a ajutat să urmeze cursurile Școlii de meserii Waseda, devenită acum Universitatea Waseda. După absolvire Tadao a început să-și pună în practică talentele de inginer și inventator, lucrând la construirea unui aparat radio.

Epuizat de munca extremă și bolnav de tuberculoză, Tadao a fost respins de la serviciul militar, o mare rușine pe atunci în rândul bărbaților japonezi. Ani de zile s-a ferit să dea ochii cu militarii ce-i ieșeau în cale și îi ocolea pe stradă, afectat de această neîmplinire. În același timp a decis să își ajute poporul în alt fel, furnizându-le soldaților aflați pe front lucrurile de care aveau nevoie. Atelierul în care lucra producea proiectile de mare precizie și foarte calitative, dar Tadao visa la o producție tehnologizată.

Tadao Kashio, foto: world.casio.com

Fondatorul Casio – Inovație, dorință de reușită și primul pas către o companie de renume

Vara lui 1942, în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost prima dată când familia Kashio vedea un motiv de sărbătoare. Datorită unei mașinării refăcută de Tadao, producția de orez a fost dublă. În același timp, Tadao a pus pe picioare și un atelier în care producea componente pentru avioanele militare. A reușit astfel să înapoieze împrumutul luat ca să pornească afacerea și să aibă suficienți bani ca să se poată însura. Logodnica îi era promisă de câțiva ani, dar în Japonia puțini erau cei care se căsătoreau dacă nu aveau bani.

Sfârșitul războiului a venit cu noi probleme pentru familia Kashio. Casa le-a fost bombardată de americani, producția de componente militare s-a prăbușit, iar frații lui Tadao, întorși de pe front, nu reușeau să-și găsească de lucru. Ca din senin, Tadao a primit o mașinărie pentru frezaj. Cu ajutorul ei a început să producă tot felul de lucruri, de la tigăi la aragaze și încălzitoare. Cererea era imensă după ce războiul îi lăsase pe japonezi aproape fără nimic.

Problema era distanța la care era mașinăria, într-un depozit aflat la 300 de kilometri de Tokyo, iar mijloacele de transport erau extrem de limitate pe atunci. Tatăl lui Tadao a fost cel care a venit cu ideea și care a făcut, din nou, un efort dus la extrem ca să-și ajute familia. A împrumutat o căruță cu 2 roți pe care a atașat-o la bicicletă și a plecat să aducă utilajul greu care cântărea 500 de kilograme. I-a luat câteva săptămâni să se întoarcă cu el acasă, dar până la urmă efortul a meritat.

În aprilie 1946 Tadao pune bazele companiei Kashio Seisakujo – Casio Computer Company. Îi propune și fratelui său, Toshio, să i se alăture. Toshio lucra la Ministerul Comunicațiilor, unde învățase multe lucruri despre electrică, dar nu avea libertatea de a inova, așa că propunerea fratelui său a venit cum nu se putea mai bine. Au ridicat o făbricuță chiar în curtea casei, iar cei 2 s-au pus pe treabă. La început au făcut lucruri extrem de simple, precum pipa yubiwa, un inel ce folosea ca suport pentru țigară, astfel încât muncitorii să-și poată folosi ambele mâini în timp ce lucrau sau aparate pentru copt biscuiți de porumb.

Toshio Kashio, foto: world.casio.com

Piața japoneză era ruinată după război, prin urmare oamenii se orientau către lucruri foarte ieftine, pentru că banii erau extrem de puțini, și către lucruri care să îi ajute. Inelul pentru țigară nu doar că le dădea posibilitatea să fumeze fără să afecteze producția, dar puteau fuma și fără să se ardă la degete, pe acea vreme țigările neavând filtru și puteau fuma chiar și în băile tradiționale, pentru că nu mai umezeau țigările. Nu e de mirare că inelul a prins fantastic printre japonezi și se vindea ca pâinea caldă.

Foto: astrumpeople.com

Fondatorul Casio – Calculatorul electric, inovația care a adus succesul

În timpul acesta Tadao, care văzuse deja cum funcționează un calculator, era doar cu gândurile în acea direcție, iar în ianuarie 1950 i-a propus lui Toshio să dezvolte un model original pentru un calculator compact, în totalitate electric. Nu voia doar să producă, voia să aducă pe piață un produs inovator. Iar Toshio abia aștepta să-și poată pune ideile în practică. A urmat o perioadă extrem de solicitantă în care familia Kashio muncea ziua ca să producă și să vândă lucrurile pe care le făcea deja foarte bine, iar noaptea lucra la îmbunătățirea calculatorului electric. Nu aveau bani să angajeze specialiști, așa că Toshio trebuia să găsească soluții pentru fiecare circuit și mecanism în parte. A fost nevoie de aproape 4 ani și zeci de prototipuri până au reușit să facă ceea ce își doreau, primul calculator electric japonez. Au mers cu el la o companie de birotică, însă li s-a spus că produsul este deja depășit.

Tadao n-avea de gând să renunțe la visul său, așa că a luat un împrumut bancar și și-a rugat fratele să continue dezvoltarea calculatorului. Și-au dat seama că în toți acești ani se învechiseră mai multe lucruri în produsul lor, așa că au decis să schimbe proiectul cu totul, să-i construiască o bază mult mai modernă. Kazuo și Yukio, frații mai mici, s-au alăturat și ei afacerii de familie, fiecare cu alte responsabilități. Tadao și Kazuo se ocupau acum de producție, Toshio era omul cu ideile, în timp ce Yukio, care studiase ingineria mecanică la facultate, trebuia să deseneze proiectele. Au reușit să producă un calculator mai mic decât cele existente în acel moment, capabil să îndeplinească funcții multiple, iar la finalul lui 1956 au decis să-l prezinte la Sapporo. Când au vrut să urce cu el în avion acesta depășea greutatea admisă. Au fost puși să-l dezmembreze, iar odată ajunși la Sapporo, când l-au reasamblat, acesta nu mai funcționa. Nu au mai reușit să-l facă să pornească, dar n-au renunțat nici la prezentarea produsului, pe care au ținut-o cu ajutorul desenelor.

Tadao, Toshio, Kazuo și Yukio Kashio, foto: world.casio.com

Când au ajuns acasă, Tadao a fost chemat de reprezentanții companiei Uchida Yoko să le arate cum funcționează calculatorul. Directorul filialei din Sapporo le văzuse prezentarea și povestise mai departe despre ea. Prezentarea aceasta a fost cu mai mult succes, produsul a funcționat, așa că li s-a oferit un contract de reprezentare exclusivă. În iunie 1957 primul model 14-A intra în producție și a dus la înființarea Casio Computer, Casio fiind anglicizarea numelui Kashio.

Casio 14-A, foto: astrumpeople.com

Fondatorul Casio – Omul care a folosit filosofia poporului ca să construiască un business de renume internațional

Succesul n-a întârziat să apară, știut fiind faptul că japonezii preferă să folosească produse autohtone, iar calculatorul era oricum la un nivel foarte ridicat pentru acea perioadă. În 1960 Tadao a devenit președintele noii companii, au extins producția și au ridicat o nouă fabrică, mult mai mare, ai cărei angajați erau școlarizați în cadrul unui colegiu tehnic deschis special în acest sens.

Foto: world.casio.com

Dar angajații erau încurajați și să respecte filosofia de viață a lui Tadao și, în general, a japonezilor: să muncească mult, bine și să privească succesul sau pierderile companiei ca pe o consecință firească a propriei munci. În același timp se preocupa ca ei să aibă parte de un tratament bun: apa le era adusă din munți ca să fie cât mai curată, mesele de prânz nu doar că erau asigurate de companie, dar erau și extrem de bine dozate din punct de vedere nutrițional, iar lângă fabrică au fost făcute și terenuri de sport pentru ca oamenii să se poată mișca în voie.

În mod ironic, tocmai sportul a fost la un pas să ruineze compania. Frații Kashio au devenit pasionați de golf. Atât de pasionați, încât pentru o perioadă s-au îndepărtat de la filosofia lor de viață, și-au neglijat îndatoririle și au stagnat din punct de vedere tehnologic, timp în care competitorii de la Sharp au scos pe piață produse noi și moderne, iar vânzările Casio au scăzut dramatic. Compania a intrat în recesiune, angajații purtau haine de doliu, dar în laboratoare inginerii în frunte cu Toshio lucrau din greu la dezvoltarea de noi produse.

Până la începutul anilor `70 Casio era din nou o companie puternică şi începea să se extindă pe pieţele din America şi Europa. Cum produsele erau încă mult prea scumpe pentru consumatorul de rând, inginerii de aici au construit Casio Mini, primul calculator portabil, care a beneficiat şi de o campanie publicitară puternică, menită să atragă atenţia cumpărătorilor. Şi a funcţionat! În numai 10 luni de la lansare Casio Mini trecea de 1 milion de produse vândute.

Dezvoltarea componentelor electronice şi producerea lor la dimensiuni tot mai mici a dus, aproape firesc, la producţia de ceasuri. În timp ce producătorii tradiţionali considerau că oamenii vor prefera mereu clasicul în acest domeniu, Casio venea cu ceasuri electronice şi tot mai accesibile la preţ pe care oamenii nu doar că şi le doreau, dar le şi cumpărau. În anii `80 compania a început să folosească noile tehnologii digitale şi să dezvolte produse tot mai variate, de la videofoane şi sisteme auto de navigaţie la imprimante şi agende electronice.

Foto: world.casio.com

Tadao Kashio a condus compania până în 1988, când l-a lăsat la conducere pe fratele său, Toshio. Kazuo şi Yukio au ocupat și ei funcții tot mai importante în companie, respectând credințele japoneze care spuneau că o companie puternică crește mai mult și mai bine cu cât familia care se ocupă de ea este mai mare și mai implicată. Pe de altă parte, fiecare dintre membrii familiei trebuie să muncească foarte bine și să aibă competențe potrivite pentru funcțiile ocupate. Tadao a continuat să lucreze pentru compania pe care a fondat-o, pe post de consultant, până la moartea sa, în 1993.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora