În așteptarea festivalului de film de la Cannes: Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or ai ultimilor 20 de ani - LIFE.ro
Mergi la conținut

Festivalul de film de la Cannes, probabil cel mai important eveniment cinematografic al Europei, va avea loc anul acesta între 17 și 28 mai.

După o revenire lentă la cinema după pandemia de Covid-19, industria cinematografică speră la un impuls pe Riviera Franceză la cea de-a 75-a ediție a festivalului de film.

Tom Cruise este deja confirmat pentru festivalul care promovează premiera mondială a filmului „Top Gun: Maverick”, continuarea blockbuster-ului său din 1986. Mai participă și Tom Hanks, care joacă în „Elvis” în rolul managerului starului rock’n’roll, colonelul Tom Parker. Acesta din urmă este cel mai recent film al regizorului australian Baz Luhrmann, care a luminat anterior Cannes-ul cu „Moulin Rouge!” și „Gatsby”.

Restul programului va fi anunțat zilele următoare, inclusiv cele 20 de filme care concurează pentru premiul Palme d’Or.

Până atunci propun să facem o radiografie a celor mai bune filme de la Cannes din ultimii 20 de ani.

#20. Fahrenheit 9/11 (2004)

Un regizor mediocru, dar un maestru de PR, Michael Moore este părintele documentarului Happy Meal: fonturi mari, montaje rapide și celebrități, provocând scene elaborate. Documentarul politic al lui Michael Moore folosește umorul și jurnalismul de investigație pentru a pune la îndoială motivele administrației Bush pentru războaiele din Irak și Afganistan. Filmul susține că președintele George W. Bush și cercul său apropiat au folosit mass-media pentru a promova o agendă care a exploatat atacurile din 11 septembrie. Legăturile strânse ale saudiților cu familia Bush, profitul cinic al corporațiilor și o elită politică datorată unor interese speciale sunt toate citate ca elemente ale unui sistem corupt.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #19. The Son’s Room (2001)

La jumătatea filmului Nanni Moretti schimbă retorica narațiunii sale de la o viziune exagerată asupra domesticității fericite la un tărâm al melodramei. O familie care locuiește împreună într-un mic oraș din nordul Italiei. Părinții sunt Giovanni și Paola, iar cei doi copii adolescenți ai lor sunt Irene, fiica, și Andrea, fiul mai mic. O poveste despre o familie fericită, din clasa de mijloc, care este dată peste cap când fiul adolescent moare într-un accident tragic.

#18. Amour (2012)

Există o înșelăciune care pândește adânc în Amour, o nesinceritate care colorează drama, reformând-o ca pe o stratagemă. Chiar și titlul filmului, care s-ar putea aplica în mod rezonabil relației sincer iubitoare din centrul narațiunii, este desfășurat cu un zâmbet perfid.

Profesorii de muzică pensionari Georges (Jean-Louis Trintignant) și Anne (Emmanuelle Riva) și-au petrecut viața devotați carierei lor și unul altuia. Relația lor se confruntă cu cea mai mare provocare atunci când Anne suferă un accident vascular cerebral debilitant. Deși Georges însuși suferă de durerile și infirmitățile bătrâneții, el își ignoră cu curaj propriul disconfort pentru a avea grijă de soția sa și este hotărât să-și țină promisiunea față de ea că nu se va întoarce niciodată la spital.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #17. I, Daniel Blake (2016)

Daniel Blake (Dave Johns) este un tâmplar văduv în vârstă de 59 de ani, care trebuie să se bazeze pe asistență socială după ce recent un atac de cord l-a lăsat în imposibilitatea de a lucra. În ciuda diagnosticului medicului său, autoritățile britanice neagă problemele lui Blake și îi spun să se întoarcă la locul de muncă. Pe măsură ce Daniel se străduiește printr-un proces agonizant de apel, el începe să dezvolte o legătură puternică cu o mamă singură, săracă (Hayley Squires), care se luptă să aibă grijă de cei doi copii ai săi.

#16. The Class (2008)

Francois Marin (François Bégaudeau) este profesor de limbă și literatură franceză la un liceu din centrul orașului Paris. Pe măsură ce începe noul an școlar, el se prezintă în noua sa clasă și începe procesul anevoios de a ajunge la fiecare dintre ei. Marin se confruntă cu cota sa de studenți cu probleme, violență între adolescenți, tensiuni etnice între colegii de clasă și bariere educaționale din cadrul grupului, toate acestea punând la încercare răbdarea și – mai important – hotărârea lui ca educator.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #15. The Wind that Shakes the Barley (2006)

În anii 1920, tânărul doctor irlandez Damien O’Donovan (Cillian Murphy) se pregătește să plece pentru un nou loc de muncă într-un spital din Londra. În timp ce își ia rămas bun la ferma unui prieten, British Black and Tans sosesc, iar un tânăr este ucis. Damien i se alătură fratelui său, Teddy (Padraic Delaney) în armata republicană irlandeză, dar în curând se pun în mișcare evenimente politice care îi sfâșie pe frați.

#14. The Square (2017)

Dezastrul izbucnește atunci când un curator angajează o echipă de relații publice pentru a crea un pic de zgomot pentru renumitul său muzeu suedez.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #13. Dheepan (2015)

Trei refugiați din Sri Lanka (Jesuthasan Antonythasan, Kalieaswari Srinivasan, Claudine Vinasithamby) pretind că sunt o familie în timp ce încearcă să-și facă o viață mai bună într-un bloc de locuințe parizian.

#12. 4 Months, 3 Weeks and 2 Days (2007)

Acest film poate fi considerat mândria noastră națională, după ce Cristian Mungiu ne-a adus acasă cel mai râvnit premiu de la Cannes.

Curajul și prietenia a două studente românce sunt puse la încercare când Gabița (Laura Vasiliu) descoperă că este însărcinată cu iubitul ei (Alex Potocean), și caută să facă un avort ilegal cu ajutorul colegei sale de clasă Otilia (Anamaria Marinca). Achiziționând serviciile umbrosului domn Bebe (Vlad Ivanov), cele două fete se trezesc în situații extrem de tensionate și incomode și trebuie să se bazeze pe sprijinul lor reciproc pentru a trece peste calvar.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #11. The White Ribbon (2009)

Folosind statutul social și pedepsele aspre, un baron (Ulrich Tukur), un medic (Rainer Bock) și un pastor (Burghart Klaussner) domnesc asupra unui mic sat german. Într-o zi, doctorul cade de pe cal după ce acesta se împiedică de un fir întins între doi copaci. Urmează mai multe farse, aparent fără motiv, toate îndreptate către clasa de sus a satului și devin din ce în ce mai brutale cu timpul. Nu există suspecți, dar un profesor local (Christian Friedel) are suspiciunile lui.

#10. The Pianist (2002)

În această adaptare a autobiografiei „Pianist: The Extraordinary True Story of One Man’s Survival in Warsaw, 1939-1945”, Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody), un pianist evreu polonez, vede cum Varșovia se schimbă treptat pe măsură ce începe al Doilea Război Mondial. Szpilman este forțat să intre în ghetoul din Varșovia, dar mai târziu este separat de familia sa în timpul Operațiunii Reinhard. Din acest moment până când prizonierii din lagărul de concentrare sunt eliberați, Szpilman se ascunde în diferite locații printre ruinele Varșoviei.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #9. Blue Is the Warmest Color (2013)

O adolescentă franceză (Adèle Exarchopoulos) formează o conexiune emoțională și sexuală profundă cu o studentă la Arte, mai în vârstă (Léa Seydoux) pe care a cunoscut-o într-un bar pentru lesbiene.

#8. Shoplifters (2018)

La marginea orașului Tokyo, o bandă disfuncțională de străini este unită de o loialitate aprigă și o înclinație pentru furturi mici. Când tânărul fiu este arestat, sunt dezvăluite secrete care le schimbă existența din toate punctele de vedere.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #7. Uncle Boonmee Who Can Recall His Past Lives (2010)

Afectat de o boală de rinichi, unchiul Boonmee (Thanapat Saisaymar) se pregătește pentru moarte. Și-a adunat rudele la țară, convins că va muri în câteva zile. Fantoma soției sale apare și oferă îndrumări în călătoria sa de dincolo, în timp ce fiul său înstrăinat se materializează sub înfățișarea unei creaturi din junglă. Înconjurat de cei dragi, unchiul Boonmee reflectă asupra amintirilor din viețile sale anterioare și decide că trebuie să viziteze un loc special înainte de a pleca.

#6. Elephant (2003)

O varietate de adolescenți dintr-un liceu suburban parcă plutesc printr-o zi aparent fără evenimente, până când doi elevi ajung la ei cu intenții violente. Alex (Alex Frost) și Eric (Eric Deulen) au dezvoltat planuri elaborate pentru a intra în școala lor și pentru a-i împușca pe cât mai mulți dintre colegii lor. Deși Alex și Eric sunt văzuți ca victime ale agresiunii, iar cei doi și-au planificat atent atacul, cea mai mare parte a violenței este comisă cu un sentiment detașat de aleatoriu.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #5. Titane (2021)

Titane: Un metal foarte rezistent la căldură și coroziune, cu aliaje cu rezistență ridicată la tracțiune, adesea folosit în protezele medicale datorită biocompatibilității sale pronunțate. Trebuie să vedeți filmul!

#4. Winter Sleep (2014)

Aydin, un fost actor, conduce un mic hotel din centrul Anatoliei împreună cu tânăra sa soție, Nihal cu care are o relație furtunoasă și cu sora lui Necla, care suferă din cauza recentului ei divorț. Iarna, pe măsură ce zăpada începe să cadă, hotelul se transformă într-un adăpost, dar și într-un loc de neocolit care le alimentează animozitățile…

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #3. Parasite (2019)

Familia Kim – mama și tatăl Chung-sook și Ki-taek și urmașii lor tineri adulți, fiul Ki-woo și fiica Ki-jung – sunt o familie săracă care trăiește într-un apartament ponosit și înghesuit la jumătate de subsol, într-o zonă aglomerată din clasa muncitoare a districtului din Seul. Fără să știe, în special domnul și doamna Kim, miros literalmente a sărăcie.

Lăcomia și discriminarea de clasă amenință relația simbiotică nou formată dintre bogata familie Park și clanul Kim sărac.

#2. L’Enfant (2005)

După ce a născut, adolescenta Sonia (Déborah François) se întoarce acasă și descoperă că iubitul ei, un infractor iresponsabil, Bruno (Jérémie Segard), le-a subînchiriat apartamentul. Sonia îl urmărește pe Bruno pe stradă, iar după ce cuplul își petrece noaptea împreună, decid să înceapă o nouă viață cu copilul. Dar a doua zi dimineață, Bruno își vinde copilul pentru bani, lăsând-o pe Sonia în stare de șoc. Cutremurat de decizia ei de a depune acuzații împotriva lui, Bruno își propune să recupereze copilul.

Marii câștigători ai trofeului Palme d’Or : #1. The Tree of Life (2011)

În acest film extrem de filozofic al regizorului apreciat Terrence Malick, tânărul Jack (Hunter McCracken) este unul dintre cei trei frați care au crescut ca parte a familiei O’Brien din micul oraș Texas. Jack are o relație controversată cu tatăl său (Brad Pitt), dar se înțelege bine cu frumoasa lui mamă (Jessica Chastain). Ca adult, Jack (Sean Penn) se luptă cu trecutul său și încearcă să dea sens copilăriei sale, în timp ce se confruntă cu probleme existențiale mai mari.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora