Cel mai sănătos mod de a consuma cafeaua este să o bei “neagră”, fără zahăr. Însă dacă nu îți place gustul deosebit de amar, dar totuși nu vrei să adaugi zahăr, există soluții. Există înlocuitori de zahăr pentru cafea naturali, care nu prezintă un pericol pentru sănătate.
Înlocuitori artificiali de zahăr pentru cafea:
Pentru persoanele care suferă de diabet, există varianta înlocuitorilor artificiali de zahăr, însă aceștia sunt destul de controversați. Este vorba despre acele “E-uri” pe care cu toții încercam să le evităm. Astfel, pe lista de înlocuitori de zahăr pentru cafea se pot afla sucraloza (E955), aspartam (E951), zaharina (E954), neotam (E961), acesulfam potasiu (E950), ciclamat de sodiu (E952). Dar dacă avem de ales, este recomandat să mergem pe variante mai naturale de înlocuitori de zahăr pentru cafea.
Înlocuitori de zahăr pentru cafea din surse naturale:
Mierea
Mierea este o alternativă pentru zahăr, dar nu e ideală dacă ții dietă. Are chiar mai multe calorii ca zahărul (320 de calorii pe suta de grame), însă specialiștii spun că este mult mai sănătoasă. Spre deosebire de zahăr, mierea nu provoacă creșteri și scăderi rapide ale nivelului de zahăr din sânge, acțiune care determină senzația de foame. În plus, mierea conține vitamine și minerale, de care corpul nostru are nevoie: magneziu, potasiu, vitamina B. Este și un antioxidant puternic și este considerat și un antibiotic natural. Mierea ajută și digestia. Singura problemă ar fi ca mierea modifică gustul cafelei, dar dacă acest lucru nu te deranjează, este o variantă bună de înlocuire a zahărului.
Siropul de arțar
Siropul de arțar este un îndulcitor natural foarte folosit în America de Nord. Este o substanță lichidă ce provine din două tipuri de arțar: arțarul de zahăr și arțarul negru. Este considerat un îndulcitor sănătos: conține o mulțime de minerale benefice, precum potasiu, calciu și fier, dar și vitamine și acid malic. Cercetătorii au descoperit că siropul de arțar conține aceiași antioxidanți ca fructele de pădure. Se spune că aceștia au proprietăți antidiabetice, anticancerigene și antibacteriene.
Siropul de arțar ajută sistemul digestiv și are puține calorii. In plus, este apreciat și pentru indexul glicemic, fiind mai scăzut decât al altor îndulcitori.
Melasa
Melasa arată ca un lichid dens, vâscos, de culoare auriu închis sau neagră, obținut printr-un proces de procesare a zahărului. Zahărul este separat prin centrifugare pentru a obține acest îndulcitor natural benefic.
Alături de miere, sirop de arțar și stevia, melasa este unul dintre cei mai buni înlocuitori de zahăr pentru cafea. Aportul caloric este mai mic decât cel al zahărului cu aproximativ 30-40%. Mai exact, 100 de grame de melasă are aproximativ 290 kcal. Melasa este, de asemenea, cunoscută pentru proprietățile sale de remineralizare.
Melasa este și o sursă de potasiu (1500 mg), calciu (500 mg) și magneziu (90 mg). Pe de altă parte, cantitatea de fosfor (30 mg) și cupru (1,93 mg) este destul de mică. Melasa este bogată în vitamina B, vitamina PP (niacină sau B3: 4 mg), acid pantotenic (B5: 260 mg) și inozitol (B7: 150 mg).
Stevia
Stevia este un îndulcitor natural folosit de indienii Guarani din Paraguay și Brazilia, unde este cunoscut și sub numele de „iarbă dulce”. Acest îndulcitor are zero calorii, un efect glicemic zero și este de până la 300 de ori mai dulce decât sucroza. Puterea îndulcitoare a stevia este meritul rebaudiosidei A, ingredientul activ din frunze.
Tabletele, lichidul și extractul de pulbere sunt disponibile în comerț. Puteți să-l utilizați pentru a îndulci cafeaua, ceaiul, iaurtul, budincile etc. De asemenea, stevia are o aromă naturală care seamănă cu cea de lemn dulce.
Amasake
Amasake provine din Japonia și este un îndulcitor natural care se obține din fermentația de cereale: orez, ovăz și mei.
Această fermentație este opera unui microorganism, ciuperca koji. Amasake are are puține calorii, aproximativ o treime din zaharoză, și este bogat în fibre și substanțe nutritive.