O călătorie este precum o cafea: poate fi consumată în shot-uri, dacă adaugi o cupă de îngheţată devine frappe, iar în combinaţie cu laptele este de-a dreptul spumoasă! Îmi place să mă răsfăţ cu vacanţe lungi de două-trei săptămâni, petrecute pe Coasta de Azur sau dalmată, dar când timpul şi timpurile nu îmi permit acest lucru, mă mulţumesc şi cu o evadare scurtă, pe litoralul Mării Negre. Azi vă propun o altă perspectivă asupra mării, una sălbatică, consumată pe plajele pescăreşti de la Vadu şi Corbu.
De la Năvodari te despart 12 km şi 14 minute, iar până la Vadu încă 11 km. De acolo intri în rezervaţia Deltei Dunării, cu alte cuvinte accesul cu maşina îţi este interzis! Totuşi, dacă nu te sperie o amendă şi un drum ca după bombardament, ajungi într-un peisaj ce îţi taie răsuflarea! Marea ţi se dezvăluie după ciulini şi dunele de nisip, apa este cu adevărat… neagră şi liniştită, iar nisipul este fin si moale precum făina. Singurul inconvenient este lipsa amenajărilor şi a unei surse de apa potabilă … dar cu toate aceste lucruri nu am mai vorbi despre o plajă sălbatică! Lucrurile sunt mai organizate la Corbu, unde există şi o cherhana pescărească.
De aici, îţi poţi continua drumul către Delta Dunării şi te poţi opri pe drum, la cetatea Histria, pe malul lacului Sinoe, ridicată de către coloniştii veniţi din Milet. Eu am făcut însă o scurtă oprire la Enisala, unde se află cetatea ridicată de bizantini şi genovezi, ulterior transformată în garnizoană a Imperiului Otoman. De curând restaurat, monumentul de arhitectură militară, se înalţă pe un deal, de unde poţi avea o privire de ansamblu a întregii zone. Enisala în sine este un orăşel pitoresc, aflat între lacurile Babadag şi Razim.
Dacă ai timp, te poţi opri şi în Babadag, unde poţi vedea Muzeul de Artă Orientală găzduit de Casa Panaghia ce prezintă obiecte ce aparţin artei populare a turcilor şi tătarilor din Dobrogea, dar şi Geamia Gazi Ali Paşa.
Drumul meu s-a oprit lângă Murighiol, mai exact la Dunavăţul de Sus, unde am şi înnoptat. Din acest loc poţi lua o barcă către orice colţ al Deltei, întrucât la numai doi paşi de sat se deschide împărăţia apelor din Delta Dunării. Lacurile Razelm si Murighiol mărginesc localitatea, iar pe păienjenişul de canale, din preajma acestor lucii de apa se poate pătrunde în zone sălbatice şi pitoreşti din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.
Într-o călătorie cu barca, dacă eşti norocos, poţi vedea pelicani, lebede cu pui ciufuliţi, berze, stârci, ţigănuşi, cormorani, egrete şi…cam 300 de specii de păsări europene, mediteraneene, siberiene, mongole şi chineze. Mai poţi pescui ( sunt peste o sută de specii de peşti sau poţi da…”cu băţul în baltă”. Aşa cum am făcut eu! Cam peste tot se mănâncă… peşte, de la celebra ciorbă storceag, dreasă cu smântână şi ou la crap, ştiucă sau şalău chiar şi în formă de drob sau chifteluţe.
La mare, poţi ajunge cu barca pe plajele de la Sulina, Sfântu Gheorghe sau în locuri ştiute numai de localnici! Iar dacă eşti norocos te poţi caza şi la o pensiune cu design dobrogean care îţi va merge la suflet. Mare şi deltă într-un singur week-end? V-am zis că se poate!