Agenţia spaţială a Statelor Unite ale Americii, NASA, a dat publicităţii lista cu cei şase parteneri private pe care şi-a luat pentru pregătirea misiunii sale pe Marte. Împreună, vor dezvolta prototipuri şi concepte pentru misiuni atât pe Planeta Roşie, cât şi pe asteroizii din apropiere în cadrul programului NASA de explorare cunoscut ca NextSTEPS-2.
În urma acestui parteneriat vor rezulta instrumente care să contribuie la construirea navetei pentru spaţiul cosmic îndepărtat, dar şi a habitatului de care oamenii vor avea nevoie pe suprafaţa lui Marte. Cercetătorii vor studia inclusiv condiţiile în care oamenii vor putea trăi şi lucra independent pentru luni sau ani de zile fără să fie ajutaţi de resurse suplimentare de pe Pământ.
Prototipurile rezultate vor fi folosite pentru testarea de sisteme integrate, dar şi pentru a studia relaţionarea umană şi a altor tehnologii cu acestea. Pornind de la aceste prototipuri, se vor seta standardele, designul, interfeţele şi cerinţele tehnice necesare pentru reducerea riscurilor presupuse de o astfel de misiune.
Între timp, NASA a dezvoltat cea mai puternică rachetă din lume, denumită Sistemul de Lansare în Spaţiu, care va trimite naveta spaţială Orion în spaţiul cosmic îndepărtat. Teste cu piloţi umani vor fi făcute pe distanţe ce depăşesc orbita Lunii.
Dacă totul va merge conform planurilor, urmează câteva zboruri şi stabilirea oamenilor pe Lună, ca repetiţie pentru călătoria spre Marte în următorii zece ani. Astfel, oameni, echipamente şi roboţi vor exersa efectul spaţiului cosmic îndepărtat într-un mediu mai apropiat de casă.
„NASA este în plin proces de extindere a capacităţii umane de a zbura în spaţiul cosmic, incluzând călătoria până la Marte, aşa că vrem să folosim capacitatea de inovare, abilităţile şi cunoştinţele existente atât în cadrul companiilor de stat, cât şi private. (…) Vizăm spaţiul cosmic îndepărtat, locuirea de lungă durată şi propulsia în spaţiu”, a spus directorul sistemelor de explorare NASA, Jason Crusan.