Plantaţiile de tuberoze ale Transilvaniei şi farmecul lor - LIFE.ro
Sari la conținut

Prima oară, când am văzut o tuberoză nu m-a atras prin cromatică deosebită sau florile decorative, ci prin parfumul îmbătător, pe care aceste flori le răspândesc în jurul lor. Tijele lungi, pe care se află dispuşi boboci şi câteva flori delicate trăiesc „cu picioarele în apă şi capul spre cer” şi au o poveste cu aroma… locală!

Primii cultivatori de tuberoze din România au fost câteva familii de saşi care s-au stabilit în Hoghilag, un sat aflat la 2 km de Mediaş şi 16 de Sighişoara, mai exact familia Gunter care a adus bulbii din Ungaria, în 1955. În această perioada, culturile de tuberoze au existat numai în această zona a Transilvaniei, deoarece familiile de saşi nu au vândut bulbii şi nici nu au transmis informaţii despre cultivarea plantelor. Timp de 10 ani toate florile din Hoghilag au fost vândute la piaţă din Braşov, iar ulterior, devenind rentabile culturile s-au extins şi la alte familii, iar florile au fost cumpărate şi de florari din Ploieşti. După plecarea masivă a saşilor, respectiv după 1989, culturile de tuberoze s-au extins prin vânzarea de bulbi şi în alte zone ale ţării, precum Craiova, Ilfov, Oradea, Cluj, Român, iar floarea a devenit cunoscută în Muntenia sub denumirea de „chiparoasă”.

În Hoghilag, primul cultivator român, dl. Munteanu, a cărui grădina am avut ocazia să o vizitez în cadrul primei ediţii a evenimentului Noaptea Tuberozelor, a plantat prima floare de acest tip în 1963. De dimineaţă până seară, acesta ca şi restul sătenilor îşi dedică timpul îngrijirii plantelor care pe cât de frumoase, pe atât de delicate sunt. Există tehnici speciale de plantare, de stropire, de îngrijire, de recoltare a plantelor, ale căror secrete sunt bine păstrate de cele 20 de familii din acest sat care au preluat tradiţia cultivării florilor de la saşi. Fiecare dintre ei deţine în propria grădina 3 plantaţii diferite de flori, tocmai pentru că plantă înfloreşte o dată la trei ani. Deşi la nivel internaţional, tuberoză este folosită în industria cosmetică şi a parfumurilor, în România nu există o industrie dedicată prelucrării acesteia, plantele fiind folosite exclusiv în aranjamente florale şi în buchete de nuntă.

La nivel internaţional însă, uleiul esenţial extras din tuberoze se foloseşte în industria cosmetică pentru proprietăţile antifungice, antimicrobiene şi reparatoare, dar şi în aromoterapie pentru a trata anumite probleme cum ar fi stări depresive, anxietate, nervozitate. Tuberoza este una dintre puţinele materiale folosite în parfumerie care se poate tratata prin tehnică enflorage-ului, întrucât deţine calitatea de a produce ulei, chiar şi la trei zile după ce a fost culeasă. Florile trebuie tratate, când sunt încă în stadiul de boboc. Atunci cântăresc greutatea lor în aur, întrucât pentru 200 de grame de esenţă sunt necesare 1.200 de kilograme de boboci. Tuberozele răspândesc unul dintre cele mai senzuale parfumuri din lume, de aceea au fost înglobate în parfumuri celebre precum „Poison” (produs de Christian Dior în 1985), „Byzance” (produs de Rochas în 1987), „Tubéreuse Criminelle” (produs de Serge Lutens în 1999).

În Cambodgia, Laos şi Vietnam, bulbii sunt utilizaţi pentru a calmă spasmele, dar şi în tratarea malariei, în China şi India în tratamentul arsurilor şi infecţiilor, iar în Cuba tuberoză este considerată o plantă magică. De fapt, ea provine din Mexic, unde era frecvent cultivată pentru parfumarea curţilor interioare şi a grădinilor, dar şi pentru a extrage un ulei esenţial prin care aztecii parfumau ciocolată. Momentan, este cultivată pe scară largă în sudul Franţei, Spania, Italia, Egipt, Maroc, Taiwan, Filipine, Reunion şi Polinezia.

Dacă va întrebaţi cum au ajuns tuberozele din tărâmurile însorite ale Americii Centrale în Europa, ei bine această floare a început să se cultive abia în secolul al XVI-lea, mai ales pentru parfumul sau seducător. Există o poveste conform căreia o doamna de la Curtea Franţei, Madame de la Valliere, pentru a o convinge pe regina că nu este însărcinată cu Louis al VI-lea, şi-a umplut vazele din camera sa cu tuberoze, ştiut fiind faptul că mirosul puternic indispune. În Italia, fetelor tinere li se interziceau plimbările prin grădinile de tuberoze din cauza efectului erotic, pe care parfumul acestor flori îl producea!

Cel mai prielnic moment, când poţi admira o grădina de tuberoze este la ora 19.00 pentru că acestea înfloresc doar seară şi cu precădere în luna august!

De altfel, admirarea florilor la maximul de înflorire a fost şi scopul, evenimentului „Noaptea Tuberozelor”, ce s-a desfăşurat pe 6 august în curtea bisericii evanghelice din Hoghilag. Sprijinul acordat comunităţii locale, dar şi tragerea unui semnal de alarmă cu privire la starea bisericii, ce datează din 1446, au fost mesajele transmise de organizatori. 

Seară a început cu tururi ghidate prin plantaţiile de tuberoze ale localnicilor la care au luat parte şi Dana Sota (consultant de beauty şi partener al evenimentului), Corina Bârlădeanu şi Andreea Raicu. Ulterior, participanţii au luat parte la Atelierul de Gătit al Claudiei-Românei Ristea, Fată care Găteşte cu Flori unde au putut învaţă cum se pregăteşte o delicioasă crema de vanilie cu tuberoze, dar şi la Atelierul de Sunete al Adelei Vârgolici (Atelierul de Miracole) care şi-a fascinat audienţă prin instrumente din lemn şi metal aduse din toate colţurile lumii. Acompaniată de o chitară, solistă de origine americană, Rachel Reis a indus prin sunete şi vocea ei celor prezenţi o stare de plutire, iar fanfara Blaskapelle Neppendorf a dus mai departe, prin muzica sa, tradiţiile etnicilor germani.

Dacă ai drum prin Hoghilag luna aceasta poţi identifica culturile de tuberoze printr-o plăcuţă cu flori lipită pe porţile de la casele sătenilor. Florile nu sunt scumpe, iar cumpărându-le îi ajuţi pe locuitorii satului să ducă mai departe obiceiul plantării tuberozelor!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora