Români care au scris istorie. Cele mai faimoase personalități românești ale tuturor timpurilor
Români care au scris istorie. În perioada modernă câțiva români au reușit să-și lase amprenta asupra istoriei, atât pe plan național, cât și internațional. De la sportivi la inventatori, aceștia au devenit figuri emblematice ale României moderne.
Un exemplu notabil este Simona Halep, care a devenit una dintre cele mai de succes jucătoare de tenis din lume. Începându-și cariera la finalul anilor 2000, Simona a reușit să cucerească două titluri de Grand Slam și să devină numărul 1 mondial, făcând mândri milioane de români. Performanțele ei au adus România în atenția globală în lumea sportului.
Pe plan științific, Radu Muntean a devenit cunoscut pentru contribuțiile sale inovatoare în domeniul inteligenței artificiale și roboticii. În anii 2000, el a condus echipe de cercetători și a realizat numeroase proiecte tehnologice de pionierat, consolidând astfel reputația României în domeniul științific internațional.
De asemenea, Nadia Comăneci, deși și-a atins apogeul carierei sportive în anii ’70, a continuat să fie o ambasadoare de renume internațional pentru România în anii 2000. Activitățile sale filantropice și implicarea în promovarea sportului pentru tineri au făcut-o un simbol al excelenței.
În literatură, Mircea Cărtărescu a dominat scena literară românească și internațională în anii 2000, fiind nominalizat pentru numeroase premii prestigioase. Operele sale au fost traduse în mai multe limbi, confirmându-i statutul de unul dintre cei mai importanți scriitori contemporani ai României.
Curioși să aflați povestea altor români care au scris istorie? Citiți mai jos totul despre cele mai faimoase personalități românești ale tuturor timpurilor:
Articol modificat pe 3 octombrie 2024
Fiecare popor are personalitățile sale cu care se mândrește, noi avem un număr impresionant de români care au scris istorie.
De la oameni de știință, la inventatori și până la scriitori, poeți, pictori și sculptori, iată cele mai faimoase personalități românești ale tuturor timpurilor.
Români care au scris istorie: istoricii vremurilor trecute
Din vremuri străvechi, numele lui Alexandru Xenopol este proeminent. A scris o istorie monumentală a românilor și, de-a lungul lucrărilor sale, a subliniat creșterea României și a spiritului național și a dedicat multă atenție și spațiu problemelor sociale și economice. C. Giurescu este remarcat și pentru studiul său detaliat și cuprinzător al istoriei medievale a României.
Profesorul Nicolae Iorga, erudit și dotat cu o memorie fantastică, vorbitor de multe limbi, a fost cel mai prolific autor pe tema istoriei românești. El a fost profund implicat și angajat în crearea Societății Națiunilor (nefericitul predecesor al Organizației Națiunilor Unite) și era foarte solicitat ca lector, invitat în simpozioane din întreaga lume. A fost asasinat brutal într-o manieră extrem de urâtă în 1940. Iorga a inspirat alți scriitori supradotați precum Mihail Sadoveanu, Ștefan O. Iosif și Panait Cerna.
Români care au scris istorie: scriitori și poeți
Dimitrie Bolintineanu (1819-1873), autor al operelor inspirate din viața lui Ștefan cel Mare, a fost un genial manipulator al formelor poetice. A scris despre legende istorice și le-a încorporat în balade și poezii epice inspirate puternic din folclorul eroic.
Mihail Eminescu (1850-1889), poet prin excelență, a atins cote de splendoare care sunt inegalabile oricărui alt poet român. Măiastrul său „Luceafărul” este un clasic românesc de o imensă valoare. Un mare patriot, a dramatizat în numeroasele sale opere de versuri și proză, adâncurile compasiunii sale pentru lipsurile poporului său și un spirit de speranță pentru libertate. Multe dintre poeziile sale sunt cântate pe scară largă. Din păcate, pentru că a scris în limba română, geniul său este pe deplin apreciat doar de cei familiarizați cu limba sa.
Grigore Alexandrescu (1810-1885), până pe vremea lui Eminescu, a fost aclamat drept cel mai mare poet român. A avut o existență turbulentă, dedicată complet poeziei și îmbunătățirii fibrei morale și politice a celor care l-au înconjurat.
Citește și: Cea mai intensă relație de dragoste din cultura românească: Ștefan Augustin Doinaș și frumoasa soție balerină care și-a luat viața la o zi după moartea poetului
Vasile Alecsandri (1819-1890), este considerat de mulți, inclusiv de Eminescu însuși, „regele poeziei”. Alecsandri a fost cel mai de succes rapsod în toate evenimentele importante care au contribuit la renașterea politică și culturală a poporului român. A scris despre trecutul eroic, munții și văile și sufletul României. Se presupune că ar fi spus: „Românul s-a născut poet”.
Români care au scris istorie: artiști și pictori
România are o mulțime de artiști și pictori remarcabili. Cu toate acestea, puțini sunt cunoscuți în lumea întreagă, cu excepția lui Theodor Aman, Stefan Luchian, Ion Andreescu și Nicolae Grigorescu. Acesta din urmă este foarte cunoscut și popular în toată lumea. Multe reproduceri litografice ale scenelor sale pastorale atârnă pe pereții caselor.
Grigorescu a fost îndrăzneț și plin de culoare. Stilul său îi înfățișa cu acuratețe și căldură pe țărani și boii lor pe câmpuri. Portretele sale ale fețelor grizonate ale fermierilor patriarhi și ale soțiilor impasibile ale acestora sunt capodopere ale realismului.
Români care au scris istorie: sculptori
România se bucură de contribuțiile multor sculptori talentați, vechi și noi, precum Karl Storck (primul profesor de sculptură la Școala de Arte Plastice din București), Ion Georgescu, Eustake Altimi și Gheorghe Asachi.
Citește și: Nestatornicele iubiri și muze ale lui Constantin Brâncuși
Dar, cel mai mare dintre ei, regele sculpturii lumii, este Constantin Brâncuși – acel inovator grizonat și etern căutător al Spiritului eroic. Criticii și admiratorii au fost lirici, aproape extatici față de interpretările sale superbe ale timpului, spațiului și căutării omului pentru nemurire. Doar câteva dintre capodoperele sale sunt „Poarta sărutului”, „Masa tăcerii”, „Coloana infinitului” sau „Pasărea în spațiu”.
Români care au scris istorie: oameni de știință și inventatori
Istoricul C. Giurescu susținea, într-un articol din „Tribute Romania”, numărul din 1 octombrie 1974, că România a făcut progrese economice mari și că „o tradiție solidă, o înclinație veche de un secol a poporului nostru” este cauza.
S-au făcut progrese excepționale în domeniul științei, în domeniul tehnologiei și în domeniul invențiilor. Nu este bine cunoscut faptul că Henri Coandă, un om de știință genial, a fost inventatorul și pilotul primului avion din lume.
Primul vehicul cu șină din istoria tehnicii și primele puncte au fost făcute în Brad, Transilvania de un meșter valah în secolul al XV-lea. Aurel Vlaicu a construit și a zburat cu primul fuzelaj metalic din lume. Dr. Ana Aslan este o cercetătoare în domeniul gerontologiei, iar produsul ei, Gerovital, este celebru în întreaga lume (împiedică procesul de îmbătrânire).
Unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din domeniul aviației și tehnologiei aerospațiale, Herman Oberth, s-a născut în Sibiu, România. El este considerat fondatorul aeronauticii și a creat multe tipuri originale de rachete spațiale.
Articol publicat pe 25 august 2021