S-a inventat coşul de gunoi care transformă resturile alimentare în fertilizator
Voi ce faceţi cu resturile alimentare? Şi cam câtă mâncare aruncaţi în decursul unei săptămâni? S-a inventat „coşul de gunoi” care vă scapă de aceste mustrări de conştiinţă şi transformă resturile alimentare în fertilizator.
Dispozitivul (căci nu este cu un simplu coş de gunoi) se numeşte „Zera food recycler” şi reuşeşte să transforme un întreg coş de resturi alimentare într-un îngrăşământ. Procesul durează 24 de ore de la pornirea procesului.
Dar cum funcţionează de fapt? Este un aparat care poate fi ataşat blatului de gătit, cu o cuvă în care puteţi arunca orice rest alimentar – de la coji de banane la pâine sau friptură (dar aveţi grijă să nu fie bucăţi foarte mari). Imediat ce puneţi capacul recycler-ul începe să taseze resturile alimentare şi să le pregătească pentru întregul proces de transformare. Când cuva este plină ochi adăugaţi punguţa cu aditivi pe care aţi primit-o odată cu aparatul şi apăsaţi butonul de procesare. În 24 de ore, în sertăraşul de la baza aparatului veţi găsi fertilizatorul „home-made”.
Aşa cum explică şi designboom.com, procesul prin care resturile alimentare se transformă în fertilizator funcţionează cu ajutorul combinaţiei dintre oxigen, umezeală şi căldură, aparatul amestecând continuu deşeurile alimentare până când procesul este complet.
Deocamdată „Zera food recycler” se află în stadiul de prototip şi este subiectul unei campanii pe indiegogo, însă producţia este prevăzută pentru luna martie, aşa că iniţiatorii acestei tehnologii deja preiau comenzi. Costă aproximativ 1.000 de dolari. Găsiţi detalii aici.