Sia, o cântăreaţă queer
Nu este nici o exagerare să spui despre australianca Sia Furler că este un geniu creativ. Poate să scrie o piesă în doar 14 minute, aproape toate piesele ei au devenit hituri (”Chandelier”, ”Titanium” sau ”Elastic Heart”), este unul dintre cei mai curtaţi compozitori (a semnat piese pentru artişti gen Rihanna, Beyoncé, Katy Perry, Adele. Este, de asemenea, unul dintre cei mai bine vânduţi artişti, care are drepturi depline asupra muzicii ei. Sia creează cântece abstracte, de tip blockbuster, cu concepte lirice simple (unii ar putea spune că sunt chiar banale), aşa cum este ”Diamonds”, a lui Rihanna. Este un artist de avangardă, care a inovat nu doar în ceea ce priveşte muzica ci şi moda, aceasta apărând pe scenă, aproape fără excepţie, cu peruci sau pălării extravagante care-i acoperă chipul (din dorinţa de a-şi proteja un intimitatea).
Artista, care înainte de a deveni cunoscută pentru proiectele sale solo, a fost vocea duo-ului britanic Zero 7, este cu atât mai adorată de public pentru că a vorbit, în rarele interviuri, e drept, despre problemele cu care s-a confruntat de-al lungul timpului. Sia a vorbit despre depresie, despre dependenţa de analgezice şi de alcool (stările depresive au început după ce iubitul ei de la 17 ani a murit într-un accident de maşină), despre faptul că a fost la un punct de sinucidere (a scris chiar un bilet de adio), despre atacurile de panică şi Boala Basedow-Graves (boală tiroidiană autoimună), din pricina cărora aproape că s-a retras, la un moment dat, din viaţa de scenă. A vorbit despre faptul că urăşte „spaţiile depersonalizate” ale camerelor de hotel şi despre cât de afectată a fost de oboseală.
Sia, care a fost căsătorită cu documentaristul Erik Anders Lang timp de doi ani (între 2014 şi 2016) şi a fost o vreme iubita americanului JD Samson, a vorbit la fel şi despre propria sexualitate, recunoscând în faţa întregii lumi că este bisexuală. „Întotdeauna am ieşit şi cu băieţi şi cu fete. Nu-mi pasă ce gen eşti, e vorba de oameni … Am fost întotdeauna…flexibilă”, mărturisea ea în 2009. ”Sunt queer (n.r. un termen-umbrelă pentru minorităţi sexuale şi pentru comunităţi cu practici sexuale considerate non-normative)”, repeta ea în 2013 mărturisind: ”Nu pot spune că sunt lesbiană pentru că am fost, mai mult, cu bărbaţi. Dar cu siguranţă am fost şi cu femei”. La fel mărturisea şi într-un interviu online, în urmă cu câţiva ani: „Nu-mi pasă dacă vrea cineva să mă numească bisexuală sau lesbiană sau heterosexuală sau pomosexual sau heteromosexual sau sexual – nu-mi pasă, dar nici nu mă identific cu vreuna dintre aceste etichete”.
Nu că ar avea vreo legătură cu orientare ei sexuală, dar Sia este şi un susţinător fervent al comunităţii LGBT. O dovedeşte cu piese precum ”The Greatest”, despre care s-ar spune că ar fi fost inspirată de atacul armat dintr-un club de gay din Orlando, Florida, 2016, unde şi-au pierdut viaţa 49 de oameni; sau cu „Beautiful Pain” (o colaborare cu Eminem), artista donând o parte din banii obţinuţi de pe urma acestei piese pentru susţinerea tinerilor gay (adăpost, îngrijire medicală, mese, îmbrăcăminte, consiliere, servicii de plasare a forţei de muncă şi multe altele).
Sia are astăzi 41 de ani, este vegană şi o feministă convinsă. Are opt albume în discografie şi o avere estimată la 20 de milioane de dolari.