Temperatura corectă de servire a vinului - LIFE.ro
Sari la conținut

Temperatura corectă de servire a vinului

Share this article

Temperatura corectă de servire a vinului este foarte importantă dacă vrem să ne bucurăm de aroma totală a acestuia. Trebuie reținut că fiecare tip de vin are o temperatură optimă de servire. Majoritatea oamenilor servește, în general, vinul roșu la temperatura camerei, iar pe cel alb direct de la frigider. Dar nu este chiar așa de simplu! Specialiștii au recomandări speciale pentru fiecare tip de vin în parte.

Care este, deci, temperatura corectă de servire a vinului?

Vinurile albe seci cu volum redus de alcool, vinurile rose și vinurile spumante se consumă la o temperatură de 5-10 grade Celsius. Această temperatura le ajută să își păstreze prospețimea și savoarea. Gândiți-vă la Pinot Grigio și la șampanie. În cazul vinurilor spumante, temperatura rece le ajută să își păstreze bulele fine, mai degrabă decât spumoase. Aceasta este temperature potrivită și pentru vinurile albe de desert. Gustul dulce este accentuat de o temperatură mai ridicată, așa că păstrarea lor la rece le păstrează echilibrul fără a pierde aromele lor vibrante.

Vinurile albe cu conținut ridicat de alcool și vinurile roșii fructate, cu conținut mai scăzut de alcool, se servesc la temperaturi între 10 și 15 grade Celsius. Gândiți-vă la aromele și complexitatea unui Chardonnay. Sau la gustul îmbietor cu aromă de fructe al unui Beaujolais.

Vinurile roșii cu conținut ridicat de alcool și vinurile de Porto ar trebui consumate la o temperatură între 15 și 18 grade Celsius – o temperatură ceva mai rece decât cea ambientală, dar mai caldă decât cea din pivnițe.

Niciun vin nu ar trebui servit la o temperatură mai mare de 20 de grade Celsius.

sursa foto: iStock

Care este temperatura corectă de depozitare a vinului?

Servirea vinului la temperatura corectă te va ajuta să te bucuri din plin de el. Dar pentru a ajunge la temperatura corectă de servire a vinului trebuie acordată o atenție mare și felului în care îl depozităm. Temperatura medie de depozitare a vinului pe termen lung ar trebui să fie între 10-15 grade Celsius. Însă dacă ai de gând să bei vinul în viitorul apropiat, atunci ar trebui să îl depozitezi astfel:

–         Vinul roșu: între 12 și 19 grade Celsius

–         Vinul alb: între 8 și 12 grade Celsius

–         Vinul spumant: între 5 și 8 grade Celsius

Trebuie evitate temperaturile de depozitare de peste 25 de grade Celsius.

De asemenea, pentru ca vinul să își păstreze calitățile, trebuie evitate șocurile termice: trecerea unui vin de la rece la cald îl poate strica.

E important ca în locul de depozitare să nu bată soarele direct pe vinuri. Și lumina fosforescentă le poate strica.

Vinurile trebuie depozitate pe orizontală, pentru o mai bună păstrare.

Iată mai jos temperatura corectă de servire a vinului, pentru câteva dintre cele mai populare tipuri de vin:

Șampanie, vinuri spumante, vinuri de desert

Vintage Port, Madeira 19˚C
Bordeaux, Shiraz 18˚C
Red Burgundy, Cabernet 17˚C
Rioja, Pinot Noir 16 ˚C
Chianti, Zinfandel 15 ˚C
Beaujolais, Rosé 12˚C
Viognier, Sauternes 11˚C
Chardonnay 9 ˚C
Riesling 8 ˚C
7 ˚C

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora