Vacanţa la Club Med în Mauritius (partea a doua) - LIFE.ro
Sari la conținut

Vacanţa la Club Med în Mauritius (partea a doua)

De la Club Med Le Pointe aux Cannoniers am mers 40 de minute cu maşina până la al doilea Club Med de pe insulă, La Plantation d’Albion. Drumul nu trece prin localităţi bogate, ba, dimpotrivă.
Share this article

De la Club Med Le Pointe aux Cannoniers (despre care v-am povestit în articolul precedent) am mers 40 de minute cu maşina până la al doilea Club Med de pe insulă, La Plantation d’Albion. Drumul nu trece prin localităţi bogate, ba, dimpotrivă. Într-un fel, te izbeşte sărăcia, casele mici şi gardurile din tablă ruginită, cimitirul, micile magazine care mi-au amintit de non-stop-urile anilor 90… E un contrast mare între felul în care trăiesc localnicii şi condiţiile din resorturi.

Odată ajunşi la Plantation d’Albion am fost puşi în temă despre felul în care acest Club Med este organizat. Şi e mult de văzut, deoarece este întins pe 21 de hectare! Am ajuns în zona de vile, Les Villas d’Albion, o zonă exclusivistă de case având de la 2 la 4 camere, cu suprafeţe de la 80 la 155 m şi cu o capacitate de până la 16 persoane. Vilele au terase generoase, grădini private şi piscină proprie pentru un plus de intimitate. Au şi majordom dedicat.

De acolo, am plecat spre camerele din micile hoteluri, clădiri cu un singur etaj care nu deranjează vizual mediul şi care se încadrează perfect în natură. De aceea, şi nu numai, acest club, ca şi celălalt, de altfel, au primit certificatul Green Globe pentru Turism Durabil, ceea ce le-a crescut simţitor în ochii mei. În total sunt 265 de camere: 175 camere Club, 60 camere de lux şi 30 de apartamente. Eu am stat într-o cameră de lux, cu ieşire la grădină. Am încercat să prind în câteva imagini raiul de la uşa mea, dar e genul de loc care nu poate fi cuprins în fotografii. Adică imaginile surprinse nu redau spectacolul. De aceea am ales ca suport vizual atât fotografiile realizate de mine, dar şi imaginile oferite de Club Med România.

Ce am făcut: am mers la plaja (care este publică!) unde singura diferenţă între membri clubului şi locuitorii din Mauritius, este dată de o brăţară de pânză bej pe baza căreia cei cazaţi în club îşi pot comanda băutura de la barurile de pe plajă sau pot beneficia de transportul cu maşinuţele de golf de la plajă în camere.

Am meditat şi m-am relaxat în zona zen, o zonă situată la malul oceanului, care are piscină, grădină, restaurant şi unde nu se vorbeşte tare, nu se râde, nu se ascultă muzică. Acolo se aud doar oceanul, valurile şi vântul. Copiii sub 16 ani nu au voie în această mică zonă.

M-am plimbat prin resort. Vegetaţia este luxuriantă, totul pare o imensă grădină insulară. Am văzut copii care treceau cântând în frunte cu instructorul lor, pentru că aici, ca în oricare Club Med, copiii au vacanţa lor! Familiile cu copii pot alege ca puştii să se distreze în Mini Club Med, unde fac mult sport: de la golf la schi nautic.

Ce am mâncat: tot ce nu aveam voie. Adică dacă ţii diete, ai posibilitatea să le continui şi acolo, fiindcă mâncarea este de la cea europeană până la cea japoneză sau indiană, dar dulciurile, ah! dulciurile, au aici o aromă specială. Am mâncat o plăcintă de ananas cu îngheţată de vanilie (am uitat să spun: Mauritius şi insulele din jur sunt numite Insulele de vanilie, Vanillas Islands, eu aş adăuga şi Sugar, fiindcă e o zonă de trestie de zahăr) care numai de dietă nu era. În rest… ce vrei, orice… E greu de povestit, fiindcă chef-ii sunt preocupaţi de bucătăria zilnică pregătind feluri sofisticate la fiecare masă.

Ce am cumpărat: ceai de vanilie (fără nicio legătură cu ceailul pe care îl ştim), rom- care poate fi de toate felurile de la cel cu cafea până la cel cu vanilie, fireşte- şi… melasă.

La întoarcere, am lăcrimat. Nu poţi pleca uşor din Paradis. Vorba lui Dem Rădulescu „eu şi dacă stau 2 zile într-un hotel, când plec, plâng, pentru că mă leg de locuri”. Dar zborul cu Turkish Airlines până la Istanbul şi apoi lounge-ul business din aeroport, cel mai mare şi mai frumos lounge pe care l-am văzut vreodată şi despre care voi scrie separat – pentru că tot ce este legat de Turkish Airlines merită atenţie – mi-au alinat supărarea…

În concluzie, cei care au inventat conceptul de all inclusive, au ajuns ca, din 1960, când au făcut primul Club Med pentru sindicaliştii francezi care au obţinut de la angajatori, pentru prima dată în lume, concediul plătit (de la ei ni se trage!) să aibă astăzi 80 de locaţii în toată lumea, de la cele de vară până la cele de iarnă.

De anul acesta Club Med a pornit, se pare, o ofensivă a comunicării serviciilor sale, ieşind din politica de discreţie de până acum. Luxul se schimbă, am mai scris despre asta. Devine accesibil. Lumea nu stă în loc.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora