Valul românesc de la Cannes
Covorul roşu pe scările de la intrarea în Palais des Festivals et des Congres. Vedete de cinema în rochii ce poartă numele unor case de modă celebre. Fotografii vânează cele mai bune cadre, iar criticii de film îşi pregătesc condeiele: Cannes devine pentru a 69-a oară un „catwalk” pentru cinematografia contemporană. Iar prezenţa românească la festival este, anul acesta, foarte consistentă.
În cadrul Festivalului de Film de la Cannes, ce va avea loc în perioada 11 – 22 mai vor fi prezente 5 filme semnate de regizori români, două coproducţii cu participare românească, precum şi o prezenţă în juriul pentru secţiunile Cinéfondation şi Scurtmetraj.
Cristian Mungiu, regizorul deja premiat cu Palme D’Or la Cannes întră în competiţia oficială cu „Bacalaureat”, iar Cristi Puiu cu filmul „Sieranevada”. Pe lista juriului în aceeaşi selecţie se află filme semnate de nume sonore ale industriei cinematografice: Pedro Almodóvar, Jim Jarmusch, Xavier Dolan sau fraţii Dardenne. Pelicula „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, a fost de asemenea inclusă în selecţia oficială şi va concura în secţiunea Un Certain Regard.
Cele trei filme semnate de Mungiu, Puiu, Mirică se hrănesc din realitatea contemporană românească. Cei trei regizori mizează pe subiecte derivate din întâmplări pe cât comune pentru societatea în care trăim, pe atât de problematice , tarate chiar.
Aşa cum mărturisea Cristian Mungiu într-un interviu pentru life.ro, „Bacalaureat” „este deopotrivă un film din perspectiva unui părinte, dar şi un portret al unei anume vârste. (…) Povestea am decis s-o spun în clipa în care mi s-a părut că am găsit întâmplările potrivite şi legăturile dintre ele încât să nu însăilez o fabulă socială ci, sper, o poveste despre sentimente, vinovăţie, responsabilitate, individualism (…) E un film destul de alert, nu pot să spun că e în principal un thriller, dar cui i s-a părut că 4,3,2 era şi un thriller, pesemne că la fel o să i se pară şi Bacalaureat”.
Filmul său va avea premiera românească concomitent cu premiera mondială de la Cannes, în data de 19 mai, ora 19:00, la Sala Palatului.
„Sieranevada” lui Cristi Puiu se petrece la câteva zile după atacul terorist de la Charlie Hebdo, la un parastas de 40 de zile. Care este povestea din spatele filmului său şi de ce a i-a ales acest nume, a mărturisit pentru life.ro însuşi regizorul: „Este povestea unei familii care se reuneşte pentru un parastas, iar punctul de plecare al poveştii este spaima mea… (…) Spaima, de fapt, angoasa dată de absenţa mea din lume. Unul moare, altul moare, îi vezi, îi duci la groapă, ştii că ţi se va întâmpla şi ţie, dar felul în care o să ţi se întâmple ţie, o să semene şi n-o să semene cu ceea ce ştii. Şi atunci, întrebarea este, dacă este adevărat că sufletul se plimbă 40 de zile printre cei vii şi vede cum pică în cei rămaşi acasă dispariţia ta, atunci… ce-o să se întâmple, ce o să vadă al tău? (…) Atmosfera dintr-o familie, conflictele, discuţiile, pot fi sursă suculentă şi inepuizabilă de inspiraţie. Se pot face filme pe bandă cu subiectele astea… Da, cu condiţia să fii atent le ce se întâmplă!”
Tânărul regizor Bogdan Mirică va întra în competiţia Un Certain Regard cu lungmetrajul său de debut.
„«Câini» e un hibrid de genuri: poate că western-ul şi thrillerul sunt cele mai vizibile, dar are ceva de mistery, dramă, film noir, comedie neagră. Nu mă interesează abordarea asta teoretică, în care trebuie sa te ţii de un gen. Pentru mine e important să creez o lume coerentă, nu încadrarea într-o dogmă. Povestea în sine, naraţiunea filmului e inventată de mine. Ce are o notă personală e lumea aia, atmosfera ei, tipologiile umane care populează un astfel de spaţiu. Pentru mine facerea filmului ăstuia a fost o formă de terapie şi cred că mai devreme sau mai târziu tot aş fi încercat să fac ceva similar. Probabil că tot ce am făcut „artistic” până acum – conţine într-o oarecare măsură lumea aia în care am crescut. E şi normal, încă sălăşluieşte în mine”, mărturisea Bogdan Mirică pentru life.ro imediat după ce filmul său a intrat în selecţia de la Cannes.
Atât premiera filmului „Sieranevada” (Cristi Puiu), cât şi cea a peliculei „Câini” (Bogdan Mirică) sunt preconizate pentru luna septembrie a acestui an.
Continuând lista prezenţelor româneşti de la ediţia curentă a festivalului de la Cannes, filmul „4:15 p.m. sfârşitul lumii”, semnat de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, a fost inclus în competiţia oficială de scurtmetraje, iar „Toate fluviile curg în mare”, de Alexandru Badea, va concura în secţiunea Cinéfondation. Potrivit News.ro, două coproducţii cu participare românească vor fi prezente la Cannes anul acesta: în competiţia oficială, lungmetrajul „Toni Erdmann”, o coproducţie Germania-Austria-România, coproducător român Ada Solomon, iar în secţiunea Semaine de la Critique, va fi proiectat filmul „Albüm” (Turcia/Franţa/România, coproducători români: Oana Iancu şi Călin Peter Netzer).
De asemenea, Radu Muntean, regizorul filmelor „Hârtia va fi albastră”, „Marţi, după Crăciun” şi „Boogie”, face parte din juriile secţiunilor Cinéfondation şi Scurtmetraj ale Festivalului de Film de la Cannes. Juriul competiţiei oficiale va fi prezidat de cineastul australian George Miller.
Predicţiile şi pariurile în ceea ce priveşte şansele filmelor româneşti intrate anul acesta în competiţie la Cannes sunt deschise.
Regizorul Bogdan Mirică nu se hazardează să facă pronosticuri pentru această ediţie: „Aşteptarea era să particip – deci aşteptarea s-a îndeplinit”, ne mărturisea acesta de curând.
Un Palme D’or pentru Mungiu din nou? Sau îl va lua Cristi Puiu, de data asta? Regizorul Sieranevadei se amuză pe seama acestei „competiţii” fabricate: „Daaaa, e exciting! Se vor face pariuri… Se va specula, se va vorbi… Şi va fi exact aşa cum vă spun acum: dacă va lua Mungiu premiul, se va spune: «aţi văzut?!» Dacă voi lua eu premiul, alţii vor spune «aţi văzut?!» Dacă nu vom lua niciunul se va spune «aţi văzut? gata cu noul val!» Dacă luăm amândoi, vor fi discuţii de nuanţă – acela a luat la scenariu, acela la regie, deci e mai bun scenarist decât celălalt regizor, şi aşa mai departe.”
Însă festivalul de la Cannes abia începe astăzi, cu Lungmetrajul „Café Society”, de Woody Allen, ce va fi proiectat în deschiderea celei de-a 69-a ediţii. Până la Gala de decernare a premiilor, dorim vizionare plăcută celor care ajung pe Croazetă. Şi bonne chance filmului românesc!