Viața lui Richard Branson. Cum a ajuns un puști care a renunțat la școală și care făcut primii bani dintr-un magazin de discuri, unul dintre cei mai bogați oameni din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Viața lui Richard Branson. Cum a ajuns un puști care a renunțat la școală și care făcut primii bani dintr-un magazin de discuri, unul dintre cei mai bogați oameni din lume

Richard Branson este fondatorul grupului Virgin, un mamut ce deține peste 400 de companii. Acest imperiu a pornit de la un mic magazin de discuri pe care Richard Branson l-a deschis în 1972 și care a continuat să crească până ce a ajuns să dețină afaceri în domeniul transportului, media și entertainmentului.
Share this article

Viața lui Richard Branson este subiectul unei cărți autobiografice, Losing my Virginity, o carte ce a inspirat milioane de oameni. Richard Branson este fondatorul grupului Virgin, un mamut ce deține peste 400 de companii. Acest imperiu a pornit de la un mic magazin de discuri pe care Richard Branson l-a deschis în 1972 și care a continuat să crească până ce a ajuns să dețină afaceri în domeniul transportului, media și entertainmentului.

Însă viața lui Richard Branson nu înseamnă doar business. El este acel personaj însetat de aventură ce nu a stat să se gândească de două ori atunci când a traversat Atlanticul cu barca sau când a făcut înconjurul lumii într-un balon cu aer cald.

„Atitudinea mea generală față de viață este aceea de a mă bucura de fiecare minut al fiecărei zile. Niciodată nu fac ceva având sentimentul: „O Doamne, trebuie să fac asta, azi!”

Viața lui Richard Branson într-o scurtă biografie

Richard Branson s-a născut în Londra, pe data de 18 iulie 1950. Tatăl său era avocat și l-a înscris inițial la Scaitcliffe School, iar apoi la Stowe School, două școli importante din Marea Britanie.

Din cauză că suferea de dislexie, Branson nu a excelat la școală; era mult mai interesat de activitățile extracuriculare precum fotbalul sau cricketul. La vârsta de 15 ani, încearcă să pună pe picioare primele sale afaceri: printr-una voia să cultive copaci, iar prin intermediul celeilalte să crească peruși.

Într-o bună zi a fost prins ieșind din dormitorul fiicei directorului școlii, motiv pentru care Branson a fost exmatriculat. Acest lucru l-a devastat și a scris chiar un bilet suicidal în care spunea că nu mai poate merge mai departe. Când biletul a fost descoperit, a fost iertat. Însă din cauză că nu și-a luat examenele, Branson a părăsit școala la vârsta de 16 ani. A abandonat liceul timpuriu.

Richard Branson și tatăl său

Virgin Records în viața lui Richard Branson

După ce a renunțat la școală, Richard Branson s-a mutat la Londra unde a pus pe picioare primul lui business ce îi va aduce succesul mult visat. A deschis o revistă ce aborda tema culturii în rândul tinerilor și care se numea „The Student”. Revista era produsă de studenți pentru studenți și a fost lansată în 1966. Branson a reușit să atragă investiții semnificative în publicitate, din partea firmelor ce doreau să targeteze piața studențească. Acest lucru i-a permis lui Branson să distribuie gratis primele 50 de mii de exemplare.

Tânărul Richard Branson în redacția The Student

Anii ’60 în Londra au fost cunoscuți sub denumirea de „swinging sixties”, iar Branson a recunoscut că a dus o viață de hipiot într-o casă din Londra, o casă pe care o împărțea cu mai mulți tineri și în care era înconjurat de muzica și drogurile vremii respective.

Cu toate acestea, deși era un mare hipiot, avea un simț foarte fin al afacerilor, motiv pentru care a înființat un business cu discuri ce puteau fi comandate prin poștă, pentru a veni în completarea revistei sale, casă de discuri pe care a denumit-o Virgin. Numele i-a fost sugerat de unul dintre angajații săi care a făcut legătura dintre cuvântul „virgin” și faptul că erau noi pe piață . Mai târziu, Branson a spus că a intrat în afaceri dintr-un accident, nu din dorința de a face bani, ci din frustrarea că lucrurile nu merg mai bine.

Richard Branson în casa de discuri Virgin Records

„Am devenit antreprenor din greșeală. Încă de la început am intrat în business nu pentru a face bani, ci pentru că aveam convingerea că pot să fac lucrurile mai bine decât s-au făcut în oricare altă parte. Și, adesea, doar din frustrarea personală legată de felul în care s-au făcut lucrurile de către alți oameni”, declara Richard Branson într-un interviu despre succes, în 1997.

Cu un profit modest provenit din revistă și cu multe comenzi venite prin poștă, a reușit să deschidă primul magazin de discuri pe Oxford Street, în inima Londrei.

Cu acest magazin a reușit să-i lase în urmă pe ceilalți retaileri și să cunoască o creștere frumoasă. Cu toate acestea, la un moment dat, din cauza unei taxe neplătite, mama lui Branson a fost nevoită să-și ipotecheze casa ca să-l ajute pe Branson să rămână pe linia de plutire.

Magazinul de discuri al lui Richard Branson

Pe măsură ce afacerea cu discuri creștea, Branson a creat propriul brand alături de Nik Powell, ce se numea Virgin Music, în 1972. În mai puțin de un an, Branson a avut extrem de mult noroc. Primul lui artist, Mike Oldfield, a înregistrat albumul „Tubular Bells” care s-a dovedit un hit zdrobitor ce a rămas în topuri următorii patru ani. Această reclamă și câștigurile obținute l-au ajutat pe Branson să semneze cu unii dintre cei mai cunoscuți artiști ai vremii, printre care Culture Club, Rolling Stones, Genesis sau controversații Sex Pistols.

În 1984, Richard Branson s-a lansat în cea mai mare aventură a sa formând Virgin Atlantic Airways, devenind concurentul marilor companii aeriene naționale precum British Airways.

Uneori, această rivalitate a fost atât de mare încât Virgin îi acuza pe British Airways de trucuri murdare în scopul racolării clienților. Pe măsură ce aceste neînțelegeri și rivalități au ajuns în instanță, British Airways a acceptat să lase garda jos.

În 1992, Branson a fost nevoit să vândă Virgin Records lui EMI pentru suma de 500 de milioane de lire, doar pentru a putea menține pe linia de plutire Virgin Atlantic.

Inaugurarea primului zbor transatlantic

O altă aventură de mari proporții a grupului Virgin a a fost Virgin Mobile în 1999 și intrarea în domeniul căilor ferate britanice prin Virgin Trains în 1993.

În 2007, Richard Branson a creat Virgin Money. Dar au fost și afaceri care au eșuat precum Virgin Cola sau Virgin Vodka, ca să nu mai vorbim că nu a reușit să semneze contractul cu Loteria Națională pe care se oferise să o conducă fără nici un profit.

„Filosofia mea este aceea că atunci când am bani, îi investesc în noi idei, nu îi strâng”, spunea Richard Branson într-un interviu din 2000 acordat revistei Sunday Times.

Tot timpul Richard Branson a căutat să găsească o abordare diferită pentru orice business. El spune că etosul afacerilor sale este să construiască de jos în sus – ținând cont de feedback-ul primit de la tot personalul și nu doar de ierarhia de sus în jos.

„Oricât de mult ai nevoie de o personalitate puternică pentru a-ți construi o afacere de la zero, trebuie să înțelegi și arta delegării. Trebuie să fiu bun, să ajut oamenii să conducă afacerile individuale și trebuie să fiu dispus să fac pasul înapoi. Compania trebuie înființată, astfel încât să poată continua fără mine”. Acesta este unul dintre motto-urile Virgin.

De asemenea, și-a arătat disponibilitatea de a risca, aventurându-se în planuri de afaceri neconvenționale. În autobiografia lui, mai spune că distracția este un element important al abordării vieții și business-ului.

„Distracția este esența modului în care îmi place să fac afaceri și a fost cheia pentru tot ce am făcut de la bun început. Mai mult decât oricare alt element, distracția este secretul succesului Virgin”

Branson este, de asemenea, un fan al îmbrăcămintei neconvenționale și consideră că purtarea unei cravate este un obicei greșit. De aceea își încurajează directorii executivi să renunțe la cravată.

Viața lui Richard Branson și preocuparea pentru mediul înconjurător

Branson afirmă că după ce l-a cunoscut pe Al Gore, a devenit extrem de îngrijorat din cauza problemei încălzirii globale. A fondat Virgin Fuels pentru a găsi o alternativă la combustibilii fosili. De asemenea a promis că va folosi profiturile obținute din transport pentru a dezvolta resurse de combustibil prietenoase cu mediul.

În 2007 a organizat Virgin Earth Challange, o competiție prin care oferea 25 de milioane de dolari celui mai bun design comercial viabil pentru eliminarea gazelor cu efect de seră din atmosferă.

Viața lui Richard Branson în recorduri mondiale

Richard Branson a avut multe încercări de a stabili recorduri mondiale de anduranță. El a reușit să stabilească recordul pentru cea mai rapidă cursă de navigație transatlantică în 1986. De asemenea, a avut și alte încercări de a stabili recorduri cu ajutorul baloanelor cu aer cald. În 1998, a încercat să facă înconjurul lumii într-un astfel de balon și a eșuat la limită.

Acțiunile caritabile din viața lui Richard Branson

Împreună cu Nelson Mandela și Peter Gabriel, Branson a fondat un nou grup, „The Elders” care încearcă să găsească rezoluții pașnice de lungă durată pentru conflictele și problemele globale. Printre membrii acestui grup se mai numără și Desmond Tutu, Kofi Annan, Jimmy Carter și Mohammed Yunus. Branson mai este implicat în numeroase acte de caritate și în proiecte precum educația în Kenia, „Soldați pentru Pace” și a sprijinit comisia globală de politică anti drog.

Richard Branson și soția lui

Averea lui Richard Branson

Sunday Times estimează că averea lui Richard Branson se ridică la 3,065 de milioane de lire sterline, lucru care îl clasează pe locul al patrulea în topul celor mai bogați oameni din UK. O mare parte din acești bani se află în paradisuri off-shore, motiv pentru care a fost criticat că evită plata taxelor britanice. Răspunsul lui a fost că preferă să locuiască pe Necker Island, o insulă de 30 de hectare deținută în totalitate de Branson în arhipelagul Insulelor Virgine Britanice, din motive de sănătate.

În 1972 s-a căsătorit cu Kristen Tomassi, însă a divorțat cinci ani mai târziu. În 1989 s-a căsătorit a doua oară cu Joan Templeman și împreună au trei copii.

În anul 2000, a fost făcut cavaler din ordinul reginei Marii Britanii, iar astăzi este cunoscut sub titlul Sir Richard Branson.

Richard Branson și cei trei copii ai lui
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora