Weekendul evenimentelor culturale la Bucureşti - LIFE.ro
Sari la conținut

Sfârşitul de săptămână aduce în capitală evenimente precum Noaptea Muzeelor, Festivalul Turcesc, Romanian Design Week, Festivalul Sound & Vision, premiere de teatru şi cinematografice, dar şi Festivalul Internaţional de Poezie.

Vineri, în Piaţa Amzei din Capitală s-a dat startul Romanian Design Week. Expoziţia centrală aduce în atenţia publicului cele mai bune proiecte de design din ultimul an în arhitectură, urbanism, ilustraţie şi vestimentaţie. Harta evenimentului cuprinde conferinţe, expoziţii, proiecţii şi ateliere, care se vor derula pe parcursul a 17 zile. Acestea se vor desfăşura în diverse spaţii din oraş – galerii de artă, studiouri de design, showroom-uri.

De vineri până duminică, la Gara Regală Băneasa, are loc Festivalul Sound & Vision. Printre artiştii care vor concerta aici se numără Yellow, Golan, Grimus, Alternosfera şi Şuie Paparude. Accesul publicul este permis începând cu ora 16.00.

Cea de-a şaptea ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti (FIPB), eveniment ce include peste 20 de manifestări, la care au fost invitaţi peste 100 de poeţi din 23 de ţări, se desfăşoară până duminică.

La Naţionalul bucureştean sunt programate, pentru astăzi, spectacolele „(D)efectul Placebo” (Sala Mică), în coregrafia lui Ştefan Lupu, „Recviem” (Sala Studio), în regia lui Alexandru Dabija, „Cinci femei de tranziţie” (Sala Atelier), de Rodica Popescu Bitănescu, şi „Carte de vizită” (Sala Media), regizat de Eugen Cristea, de la ora 20.00.

Duminică seara, la TNB pot fi văzute spectacolele „Micul Infern” (Sala Studio), în regia lui Mircea Cornişteanu, de la ora 19.30, „Don Quijote” (Sala Mare), regizat de Dan Puric, şi „ActOrchestra” (Sala Mică), în regia lui Horia Suru, de la ora 20.00.

Teatrul Odeon propune două producţii noi – „Kafka. 5 vise”, în regia lui Dragoş Galgoţiu, la Sala Studio, sâmbătă şi duminică, de la ora 19.30, şi „Refugiul”, regizat de Horia Suru, la Sala Majestic, duminică, de la ora 19.00.

Astăzi, echipa Teatrului Masca participă la Noaptea Muzeelor, la Palatul Suţu, cu spectacolele „Chiriţa”, „Tango” şi „Îngerul căzut”, la Muzeul Theodor Aman, cu „Regina Maria” şi „Îngerul din Rama”, şi la Casa Filipescu-Cesianu, cu „Menuet”, „Baroc” şi „Zidul”.

La cea de-a 12-a ediţie a evenimentului Noaptea Muzeelor, 27 de instituţii din Bucureşti îşi vor deschide porţile. Între momentele inedite ale serii se numără un traseu ce concentrează unele dintre cele mai importante creaţii ale sculptorilor din familia Storck şi lectura piesei „Jurnalul lui Adam şi al Evei”, de Mark Twain, la Cimitirul Bellu. În plus, Şcoala Centrală din Bucureşti şi ARCEN (Asociaţia Română pentru Cultură, Educaţie şi Normalitate) vor deschide una din cele mai frumoase grădini ale Bucureştiului, prilej cu care ARCEN va demara campania pentru restaurarea grădinii interioare. Casa Artmark invită la opt expoziţii, care pot fi vizitate în intervalul orar 19.00 – 02.00.

Astăzi, de la ora 18.30, va avea loc un flashmob pe strada Lipscani, cu ocazia deschiderii celei de-a XIV-a ediţii a Festivalului Comediei Româneşti, festCO 2016, care se va desfăşura până pe 29 mai. Ca în fiecare an, la festCO vor putea fi vizionate producţii de comedie românească din ţară, alături de lansări de carte şi o serie de dialoguri la care vor participa unii dintre cei mai importanţi regizori români ai momentului, precum Andrei Şerban, Horaţiu Mălăele şi Alexandru Darie.

De vineri până duminică, între orele 10.00 şi 20.00, se va desfăşura în parcul „Alexandru Ioan Cuza” – Titan, Festivalul Turcesc, organizat de Fundaţia Tuna, care va aduce în centrul atenţiei atât meşteşugurile, dansurile şi cântecele Anatoliei, cât şi renumita bucătărie turcească, „ilustrată” printr-o expoziţie culinară care cuprinde peste 65 standuri cu bunătăţi de toate felurile. Ceaiul şi cafeaua turcească vor fi şi ele prezente la standurile cu produse de gastronomie.

Evenimentul va cuprinde, pe lângă preparate culinare tradiţionale şi mai multe ateliere de creaţie artistică specifică culturii Imperiului Otoman. Vizitatorii sunt invitaţi să înveţe de la artişti plastici veniţi din Turcia, special pentru acest eveniment, secretele artelor orientale în cadrul atelierelor de caligrafie şi de ebru (renumita artă turcească a picturii pe apă, urmată de marmorarea hârtiei).

Cinefilii vor putea viziona, în cinematografele din Bucureşti, în premieră, filmele „Bacalaureat” (2016), de Cristian Mungiu, „Regina Kristina/ The Girl King” (2015), de Mika Kaurismäki,  ”X-Men: Apocalypse” (2016), de Bryan Singer, „Noapte bună, mami!/ Ich seh, Ich seh” (2014), de Severn Fiala şi Veronika Franz, ”Vecini de coşmar 2/ Neighbors 2: Sorority Rising” (2016), de Nicholas Stoller.

Nu este un weekend de stat acasă!

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora