Amenajările cu grădini verticale, soluția perfectă ca să aduci natura în interior - LIFE.ro
Mergi la conținut

Amenajările cu grădini verticale, soluția perfectă ca să aduci natura în interior

Grădinile Verticale se pretează pentru orice tip de spațiu interior. Speciile de plante care intră în alcătuirea unei astfel de amenajări sunt selecționate astfel încât să ofere un maximum de beneficii fără să necesite condiții speciale de întreținere.
Share this article

Grădinile verticale sunt din ce în ce mai apreciate în România, atât în spațiile exterioare, dar mai ales în interior. Un perete “viu” de plante poate transforma un birou anost într-un spațiu plin de viață, relaxant. Un tablou din licheni urbani sau mușchi stabilizați poate să schimbe radical chiar și înfățișarea unui apartament micuț, care poate deveni un spațiu verde și cochet, mai aproape de natură. Aceste grădini verticale pot fi însă plasate oriunde, pentru că specialiștii le pot adapta în funcție de mediu.

Silviu Corpodeanu este cel care aduce o oază de verdeață în casele și birourile românilor. În 2011, a pus bazele alături de prietenul lui, Andrei, proiectului “Grădini Verticale”, îmbinând pasiunile lor comune: interior landscaping și design biofilic.

Nu oricine poate realiza aceste grădini verticale, așa că în echipa lor și-au unit eforturile ingineri horticoli, ingineri constructori, arhitecți peisagiști, dar și artiști spoken word.

sursa foto: Gradini Verticale / https://gr-v.com/

Ce plante se folosesc pentru a crea grădini verticale

Pentru grădinile lor, Silviu și Andrei aduc lichenii urbani (Cladonia stellaris) și mușchii stabilizați din țările scandinave, unde aceștia cresc în mod natural și sunt recoltați în mod sustenabil. Pentru Pereții Vegetali cei doi tineri aleg specii de plante epifite din Olanda, care să ofere un maximum de beneficii fără să necesite condiții speciale de întreținere.

Timpul de realizare a unui tablou sau obiect decorativ cu licheni urbani sau mușchi stabilizați depinde de dimensiunile acestuia și de nivelul de complexitate al modelului ales și poate varia între 2 – 15 zile.

“În cazul lichenilor se poate alege din peste 15 culori și nuanțe diferite, se pot crea diverse modele, figuri și forme și pot, de asemenea, să fie aplicați pe o multitudine de suprafețe. În cazul mușchilor stabilizați se pot crea diverse modele, folosindu-te de volumetria mușchilor înalți și de aspectul luxuriant al mușchilor plăți”, specifică Silviu Corpodeanu.

sursa foto: Gradini Verticale / https://gr-v.com/

Unde pot fi amenajate grădinile verticale

Fondatorul “Grădini verticale” spune că lucrările lor sunt foarte variate: de la simple obiecte de decor, amenajări convenționale cu jardiniere și ghivece, la lucrări de amploare, precum Pereți Vegetali sau suprafețe extinse care vin învelite în licheni urbani sau mușchi stabilizați.

“Sunt clienți care apelează la noi pentru a da o notă verde spațiului și optează pentru tablouri sau logo-uri cu plante stabilizate, dar sunt și clienți care apelează la noi pentru soluții complete de interior landscaping”.

sursa foto: Gradini Verticale / https://gr-v.com/

Silviu Corpodeanu spune că cei care comandă “grădini verticale provin cel mai adesea din mediul corporate, însă sunt și destui clienți din zona residential. “Speram ca pe viitor să aducem astfel de amenajări și în spațiile comerciale (mall-uri, magazine, buticuri), urmând tendințele din alte țări, unde retailerii doresc să ofere clienților mai mult decât un decor plăcut, vor să le ofere o experiență inedită”.

Grădinile Verticale se pretează pentru orice tip de spațiu interior. Speciile de plante care intră în alcătuirea unei astfel de amenajări sunt selecționate astfel încât să ofere un maximum de beneficii fără să necesite condiții speciale de întreținere. “În general alegem specii de plante epifite, pentru capabilitatea lor de a se dezvolta pe suprafețe verticale. Astfel de plante se regăsesc în mod natural în pădurile tropicale”, explică Silviu Corpodeanu.

“Cel mai amplu și complex proiect realizat până acum a fost un Perete Vegetal cu suprafața totală de 62mp, care se extinde pe patru niveluri și însumează aproximativ 2,170 de exemplare de plante. Acesta a fost realizat în 2017 pentru noul sediu al unei companii de IT din Cluj-Napoca. Pe lângă spectacolul vizual pe care îl oferă o astfel de amenajare, Peretele Vegetal a devenit punctul principal de întâlnire și de recreere al persoanelor care lucrează în acea clădire de birouri”, mai spune fondatorul “Grădini verticale”.

sursa foto: Gradini Verticale / https://gr-v.com/

Cum se întrețin grădinile verticale

Condițiile de întreținere variază în funcție de abordarea aleasă: licheni urbani, mușchi stabilizați sau Perete Vegetal cu plante vii.

“Primele două variante nu necesită întreținere. În cazul mușchilor se recomandă aspirarea ocazională de praf, iar în cazul lichenilor urbani, dacă umiditatea atmosferică din încăpere scade sub pragul de 40%, aceștia trebuie pulverizați ușor cu apă. Peretele Vegetal beneficiază de sistem de irigare și dozare a nutrienților automatizate, limitând astfel necesitatea intervenției umane pentru întreținerea grădinii”.

Pentru lucrările mari, ale căror beneficiari sunt firme sau companii, sau unde nu există o persoană desemnată care să se ocupe de buna funcționare a grădinii, compania lui Silviu Corpodeanu oferă și servicii de mentenanță.

Silviu Corpodeanu spune că un Perete Vegetal este întotdeauna construit la fața locului, începând de la structura de suport, pâslă, montarea sistemului de irigație și a computerului de dozare a nutrienților, iar la final, plantarea.

Dacă este vorba despre o amenajare de mari dimensiuni cu licheni urbani sau mușchi stabilizați, panourile sunt pregătite înainte în atelierul lor și sunt montate apoi la locația beneficiarului.

sursa foto: Gradini Verticale / https://gr-v.com/

Beneficiile pe care le aduce un Perete Vegetal

Pereții Vegetali au un important rol funcțional, pe lângă cel estetic. “Vă amintim beneficiile psihologice care decurg din legătura inerentă dintre om și natură, concept denumit biofilie. În ultimii ani se pune tot mai mult accent pe designul biofilic în mediile urbane poluate și interior landscaping pentru efectele benefice pe care le are asupra stării de bine și a productivității umane. Studiile ne arată că optarea pentru o astfel de amenajare la locul de muncă poate îmbunătăți randamentul și productivitatea angajaților cu aproximativ 15%. De asemenea, angajații care beneficiază de un Perete Vegetal la birou au raportat o satisfacție crescută față de mediul de lucru”, spune Silviu Corpodeanu.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora