Cine sunt cei 5 juraţi de la Imperiul Leilor, oamenii care au ridicat imperii din nimic
Ultimii ani au deschis apetitul românilor pentru antreprenoriat, aşa că nu e de mirare că aproximativ 1,2 milioane de oameni se uită în fiecare miercuri seară la emisiunea Imperiul Leilor. Sunt prezentate idei noi, posibilităţi de negociere, dar şi greşeli de business sau de comunicare, aşa că cei interesaţi să intre în afaceri nu ratează ocazia de a-i urmări pe lei în acţiune. Evident, a crescut şi apetitul pentru a afla cine sunt cei 5 juraţi de la Imperiul Leilor şi care sunt afacerile cu care s-au îmbogăţit.
Dan Şucu, fondatorul Mobexpert
Dan Şucu a respectat traseul multora dintre antreprenorii de azi de succes. Imediat după revoluţie a decis că e momentul să deschidă o afacere mică, menită să îi asigure un nivel de trai decent lui şi familiei. A început să importe lucruri din ţările vecine şi, într-adevăr, câştiga bine, dar nu destul pentru ce visa el. A încercat să-şi dea seama ce le lipsea românilor şi, mai ales, ce lipsea încă de pe piaţa pe care consumatorii acum o devorau. Şi a decis că vrea să deschidă un magazin cu mobilă. A plecat în Franţa, la un târg de profil, a văzut ce se poartă şi s-a întors în România decis să facă bani. Vindea mai mult şi mai repede decât îşi imaginase, aşa că cea mai mare provocare a fost să înveţe să delege din atribuţii. Acum grupul Mobexpert deţine 9 fabrici de mobilă, 26 de magazine şi are mii de angajaţi.
Cristina Bâtlan, fondatoarea Musette
Singura leoaică dintre lei a intrat în afaceri la 19 ani, când a realizat că Facultatea de Drept pe care abia o începuse nu e potrivită pentru ea şi dorinţele ei. Cristina Bâtlan a renunţat la studii şi s-a apucat de afaceri în aceiaşi ani ce au urmat revoluţiei, când trebuia să ai doar fler şi curaj ca să porneşti un business. A început cu materiale textile, colorate, vesele, care se vindeau ca pâinea caldă într-o Românie încă plină de cenuşiu. Dar tânăra ştia că poate mai mult de atât. A deschis un magazin pe Calea Victoriei, dar ştia că nici asta nu era suficient. A început să producă genţi, apoi pantofi. În prezent are 2 fabrici şi 28 de magazine Musette în ţară şi peste hotare.
Citește toate articolele despre Imperiul Leilor!
Mohammad Murad, fondatorul Phoenicia Group
Proprietarul celui mai mare lanţ hotelier din România, Phoenicia Group, a venit în ţara noastră în 1982 cu gândul să facă medicină. A făcut şi nu orice. S-a specializat în neurologie, iar revoluţia l-a prins profesând la Spitalul Colentina din capitală. Salariul nu era dintre cele mai ofertante, aşa că medicul s-a gândit că n-ar fi rău să deschidă şi o mică afacere. În 1990 a deschis o terasă în Regie, dar tot mobilierul i-a fost aruncat în Dâmboviţa. A deschis o altă firmă, de această dată de import, iar partenerul său a dispărut cu tot cu acte şi bani. A deschis apoi câteva magazine într-un alt parteneriat care s-a sfârşit la fel ca primul: cu Murad rămas fără nimic din afacere.
A început să cumpere case şi apartamente pe care le-a vândut apoi la preţuri de zeci de ori mai mari. A deschis primul restaurant Springtime, în Piaţa Victoriei, pe care l-a transformat în lanţ de restaurante. În turism a intrat în 1998, când a cumpărat pachetul majoritar al hotelurilor Perla şi Majestic din Mamaia. A cumpărat apoi şi a construit hoteluri în Olimp, Neptun, Jupiter şi Năvodari, iar în paralel dezvoltă proiecte imobiliare. Fabrica de pateuri Mandy a intrat și ea pe lista de achiziţii a libanezului stabilit în România în 1999.
Dragoş Petrescu, fondatorul City Grill
Cel de-al patrulea leu a început să-şi clădească afacerile şi să facă avere în aceeaşi perioadă cu ceilalţi, după revoluţie. Nu avea însă nici de unde să împrumute bani, nici ce să vândă ca să pornească ceva pe cont propriu, aşa că a început cu vânzarea de ziare. Cu banii strânşi din asta a deschis o tarabă, apoi 2, apoi 6. Vindea orice, de la săpun la ciocolată. A vrut să ia o franciză McDonald`s, dar a fost refuzat. A luat una Shell în schimb şi deşi câştiga mai mult ca oricând, când i s-a oferit ocazia să intre în programul de francizare al lanţului de fast-food-uri, nu a ezitat. Munca din acel an l-a învăţat pe Dragoş Petrescu cele mai importante lecţii despre cum să devină proprietarul de mai târziu al uneia dintre cele mai cunoscute reţele de restaurante din România, City Grill.
Bogdan Micu, cel mai tânăr dintre cei 5 juraţi de la Imperiul Leilor
Bogdan Micu este cel mai tânăr dintre cei 5 lei şi, în mod evident, cu cel mai diferit parcurs. Fost consilier în Guvernul Cioloş şi activist de mediu, braşoveanul a învăţat de mic copil să facă bani. Sume substanţiale a început să câştige însă după ce s-a apucat de imobiliare. Când asta nu doar că nu a mai mers, dar i-a şi adus pierderi serioase, a căutat alte domenii care să-i aducă profit. Contractele din domeniul energiei verzi sunt cele care l-au adus în rândul oamenilor de afaceri de succes, dar apoi a prins gustul şi altor zone, aşa că a început să investească în domenii care mai de care mai diverse: IT, comerţ, banking.