Aerul planetei nu a fost niciodată atât de poluat cu dioxid de carbon (CO2), principalul gaz cu efect de seră, ca în 2015. Concentraţie medie din atmosferă a CO2 se va situa în 2016, la nivel global, peste pragul istoric de 400 ppm (părţi per milion), potrivit experţilor de la Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), informează goodplanet.info, citat de News.ro.
Pragul de 400 ppm în ceea ce priveşte CO2 a fost deja atins în trecut, în anumite zone de pe Terra şi în anumite luni ale anului, dar nu fusese niciodată atins la scară globală şi pe durata unui an întreg”, a precizat OMM, luni, în buletinul său anual referitor la gazele cu efect de seră.
Potrivit acestei agenţii din cadrul ONU, CO2 a devenit „problema numărul unu”, deoarece acest gaz „rămâne timp de mii de ani în atmosferă şi încă şi mai mult timp în oceane”.
Secretarul general al OMM, finlandezul Petteri Taalas, lupta împotriva încălzirii globale include „lupta împotriva CO2”. În prezent, „lumea se îndreaptă într-o direcţie greşită”, a adăugat Petteri Taalas într-o conferinţă de presă organizată la Geneva, referindu-se la creşterile permanente ale concentraţiei de CO2 din aerul planetei.
Problema de fond, afirmă el, „este voinţa politică”, deoarece există soluţii pentru a reduce emisiile de CO2 şi „se poate acţiona” în această privinţă. Petteri Taalas a citat, mai ales, exemplul Germaniei, ţară în care energiile regenerabile au doborât în acest an recordul de producţie.
În 2015, emisiile de CO2 au înregistrat un maxim în special din cauza fenomenului climatic El Nino, care apare la fiecare 4-5 ani şi care generează un efect de încălzire a climei planetare.
„Accelerarea creşterii CO2 a fost favorizată de episodul El Nino (…), un fenomen care a declanşat secete în regiunile tropicale şi a redus capacitatea de absorbţie a CO2 de către păduri şi oceane”, precizează buletinul OMM.
„El Nino a dispărut, dar încălzirea climei este încă prezentă”, a avertizat Petteri Taalas.
Acest buletin al OMM a fost publicat înainte de negocierile referitoare la încălzirea globală, care se vor derula din 7 până pe 18 noiembrie în oraşul marocan Marrakech. Publicarea raportului are scopul „de a furniza elementele ştiinţifice factorilor de decizie, pe care aceştia vor putea să se sprijine”.
În ceea ce priveşte CO2, concentraţia medie din atmosferă măsurată în 2015 a fost de 399,4 ppm, în creştere cu 2,2 ppm în raport cu 2014, potrivit raportului ”State of climate”, la a cărui redactare au participat 450 de oameni de ştiinţă din lumea întreagă.
Această tendinţă de creştere se va continua şi în 2016, estimează OMM, pe baza informaţiilor furnizate de cea mai veche staţie de supraveghere a gazelor cu efect de seră, amplasată în Mauna Loa, în Hawaii.
Potrivit acestei staţii de cercetări meteorologice, concentraţia de CO2 „va rămâne superioară valorii de 400 pppm pe durata întregului an 2016 şi nu va coborî sub acest prag timp de multe generaţii”.
„Prin semnarea Acordului de la Paris pentru climă, anul 2015 a marcat apariţia unei noi ere, marcată de optimism şi de acţiuni în privinţa protejării climei terestre, dar este, de asemenea, anul în care concentraţia gazelor cu efect de seră anunţă intrarea într-o nouă realitate climatică”, a adăugat preşedintele OMM.