Căutare

Share this article

Britanicii se pricep destul de bine la băut. Fiind o naţie cu oarece pragmatism, au admis destul de timpuriu că au o problemă, dar, în loc să abordeze varianta nerealistă a renunţării definitive la băutură, au decis că e mai înţelept să ofere, oricărui cetăţean care ţine cât de cât la sănătatea lui, un instrument simplu de măsură a consumului de alcool.

Prin urmare, încă din 1987, englezii au introdus noţiunea de „unitate de alcool” care este egală cu 10 ml de alcool pur. În acelaşi timp, producătorii care vând băuturi pe piaţa din UK au primit recomandarea (deci nu obligaţia) de a trece pe etichetele sticlelor numărul de unităţi de alcool conţinute. Limita maximă recomandată consumatorilor de către „UK Department of Health”, indiferent de tipul de băutură, e de 14 unităţi de alcool pe săptămână. Vorbim, deci, despre un mecanism de autoevaluare şi autolimitare voluntară a consumului de alcool.

Dar, cu ce ne ajută, pe noi românii, povestea cu unităţile englezeşti de alcool, ca să găsim un răspuns la întrebarea din titlu? O să aflaţi, dacă urmăriţi calculele de mai jos.

Foto: wine.net

În mod curent, dintr-o sticlă standard de vin (750 ml) putem umple, mai mult sau mai puţin, 5 sau 6 pahare – totul depinde de „generozitatea” celui care toarnă, de forma şi mărimea paharelor, dar şi de „stilul de consum”. Cum o sticlă de vin cu 13-14% alcool conţine circa 10 unităţi de alcool, un pahar va conţine cam 1.5 spre 2 unităţi de alcool.

În cazul vinului, e nevoie de aproximativ 3 ore pentru ca organismul să proceseze integral alcoolul conţinut într-un pahar „generos” (de 150 ml, cu 2 unităţi de alcool). Regula (în măsura în care se poate stabili o regulă) ar fi că organismul nostru elimină o unitate de alcool cam într-o oră şi jumătate. Totul este însă aproximativ, deoarece în calcul intervin diverşi factori: greutatea băutorului, sexul, vârsta, metabolismul, nivelul de stres, dacă a mâncat ceva în prealabil, tipul de băutură ingerată, cam cât de obosit e ficatul „pacientului” etc.

Concluzia: în România, ca să fiţi „on the safe side”, dacă aţi băut (doar) 1 pahar de vin, nu vă urcaţi la volan înainte de 4 ore. Cafeaua şi duşurile reci nu ajută la nimic. Remediul clasic, în acesta situaţie, este tot un taxi/uber/taxify.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO