De la 112, la Fuori Mondo - LIFE.ro
Mergi la conținut

De la 112, la Fuori Mondo

Olivier Paul-Morandini este unul dintre acei oameni care se aventurează către necunoscut, doar din dorinţa de a demonstra că o pot face. Din pasiune pentru Italia şi pentru vinurile acesteia, Olivier Paul-Morandini şi-a reprioritizat viaţa, transformându-se, peste noapte, în “ucenic vinificator” pentru crama al cărei proprietar este, Fuori Mondo.
Share this article

Olivier Paul-Morandini este unul dintre acei oameni care se aventurează către necunoscut, doar din dorinţa de a demonstra că o pot face. Din pasiune pentru Italia şi pentru vinurile acesteia, Olivier Paul-Morandini şi-a reprioritizat viaţa, transformându-se, peste noapte, în “ucenic vinificator” pentru crama al cărei proprietar este, Fuori Mondo.

Nepotul unui imigrant italian în Belgia, Olivier Paul-Morandini a avut ocazia să viziteze Italia în copilărie, fiind educat într-o atmosferă destul de patriotică, ghidată de dictonul “orice scuză folosită pentru a te întoarce la locul de baştină este perfect justificată”. A primit o educaţie aleasă, fiind cursant al Institutului de Înalte Studii pentru Comunicaţii Sociale din Bruxelles. S-a implicat activ în mai multe proiecte sociale, participând la diverse mitinguri, organizând expoziţii şi alte activităţi, o foarte importantă amprentă în evoluţia sa lăsând-o vizitele făcute în Tibet. După absolvire, se implică în activităţi ce au ca obiectiv promovarea micilor producători agricoli din diverse regiuni ale Europei, proiecte în care sunt incluşi şi producători din Sicilia. Unul dintre aceste proiecte presupunea promovarea micilor producători agricoli pe piaţa nord-americană, iar după o vizită la Montreal, Olivier Paul-Morandini revine în Europa cu intenţia de a demara un nou proiect: serviciul 112.

După un efort susţinut de mai mulţi ani, timp în care are nenumărate vizite şi întâlniri cu instituţii ale statului şi companii private, întrevederi cu oficialităţi din cadrul Comisiei Europene, Olivier reuşeşte implementeze serviciul de siguranţă în Europa şi în mai multe ţări extracomunitare, deschizând astfel o nouă epocă în ceea ce înseamnă serviciul de urgenţă civil. Astăzi, organizaţia creată de Olivier în 1999, www.eena.org, are peste o mie de membri din 80 de ţări, în acest proiect fiind implicaţi reprezentanţi guvernamentali şi ai Uniunii Europene, dar şi mari jucători precum Siemens, Microsoft, Nokia sau EADS.

Fuori Mondo şi pasiunea pentru mirajul toscan

Standardizarea şi ritmul de viaţă precis impus de implementarea serviciului 112 au trezit în Olivier Paul-Morandini un fel de sentiment de rebeliune, care mai apoi se va reflecta în aventura sa numită Fuori Mondo. De-a lungul numeroaselor sale vizite şi drumuri în Italia, Olivier a poposit la un moment dat şi într-un restaurant din micuţa localitate Suvereto, aflat în inima regiuni toscane Maremma, unde a degustat recolta 1999 a unui vin produs de crama Volpaiole. Acest vin l-a impresionat atât de tare, încât, în perioada imediat următoare, Olivier a hotărât să viziteze această cramă. Aici, i-a găsit pe Armin şi Liliana, un cuplu din Zurich, proprietarii micului domeniu viticol de 1.2 hectare, plantate cu Sangiovese, Cabernet Sauvignon, Merlot şi Ciliegiolo. Din acest moment, viaţa lui Olivier a luat o turnură neaşteptată, totul culminând cu momentul decembrie 2008, când cei doi proprietari Volpaiole i-au oferit lui Paul-Morandini posibilitatea de a cumpăra crama. Acceptul de a deveni proprietarul micii crame toscane, l-a metamorfozat pe Paul-Morandini în uncenic-enolog, acesta devenind elevul lui Armin.

Pentru a marca noul început, Olivier a redenumit domeniul “Fuori Mondo”, făcând trimitere la poziţionarea acestuia într-o zonă greu accesibilă, iar ca logo a folosit unul dintre simbolurile egiptene descoperite în ruinele din apropierea cramei, o pictogramă ce evocă un cap de vulpe, ca ilustraţie la fostul nume Volpaiole.

Imediat după preluarea cramei, Paul-Morandini a schimbat în totalitate abordarea în ceea ce priveşte partea viticolă, trecând la practici bio-organice în cultură. Prima recoltă realizată în totalitate de către Olivier a fost 2010, stilul de vinificare dorit de acesta fiind cel impus de Le Macchiole şi Fattoria Le Pupille, crame ce poartă amprenta vinificatorului Luca D’Atoma. În 2012, din dorinţa de a face vinuri cu o personalitate unică şi mai puternică, proprietarul Fuori Mondo renunţă la serviciile şi indicaţiile lui Luca D’Atoma şi începe să creeze vinuri biodinamice, consiliat de Adriano Zago, consultant al proiectelor Foradori, Ampelaia, Avignonesi sau Fonterenza. La sfârşitul lui 2014, Paul-Morandini hotărăşte să achiziţioneze încă trei hectare de viţă de vie, aflate în apropierea domeniului, care îi permit să creeze vinuri mono varietale “în Purezza” din Sangiovese (Lino), Ciliegiolo (Libero) şi Alicante Nera (d’Acco).

Abordare biodinamică

Domeniul Fuori Mondo este situat pe dealurile de lângă comună Campiglia Marittima, în sudul Toscanei, la baza podişului Maremma, locul de naştere a multor crame inovatoare. Climatul este atât mediteraneean, cât şi influenţat de apropierea munţilor, cu veri moderate din punct de vedere climateric şi ierni mai călduroase, cu o activitate eoliană intensă. Solurile plantaţiilor Fuori Mondo sunt de la cele de tip argilo-calcaros până la soluri nisipoase, diversitate ce i-a permis lui Olivier Paul-Morandini să adapteze soiurile plantate anumitor tipuri de terroir.

Parcelele aflate la o altitudine medie de 150-200 de metri sunt lucrate manual, tratamentele făcute respectând reglementările biodinamice, care impun folosirea ceaiurilor de plante şi alge, a cuprului şi sulfului (în doze mici) pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor. În funcţie de anul de recoltă, cantitatea la hectar este reglementată între 20 şi 26 de hl.

Vinurile Fuori Mondo sunt realizate cu minimă intervenţie umană, încercându-se, atât cât permite crama, transferul gravitaţional al acestora. Vinurile din Cabernet Sauvignon, Merlot şi Sangiovese au o perioadă de maturare, în lemn de stejar, cuprinsă între 8 şi 12 luni, în funcţie de anul de recoltă, în timp ce Alicante şi Ciliegiolo stau în lemn doar 6 luni. Începând cu 2012, Olivier Paul-Morandini a scăzut cantitatea de sulfiţi din vinuri la mai puţin de jumătate, în cazul unora dintre vinuri renunţând şi la filtrare. În 2014, Fuori Mondo a produs în total 10.000 de sticle de vin.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora