Diferența dintre vegan, vegetarian, pescetarian și flexitarian - LIFE.ro
Mergi la conținut

Diferența dintre vegan, vegetarian, pescetarian și flexitarian

Mai nou se vorbește și despre dieta microbiotică. Care este totuși diferența între vegan, vegetarian, pescetarian și flexitarian
Share this article

O modă sau nu, toată lumea pare că vorbește despre diferența dintre vegan, vegetarian, pescetarian și flexitarian. Însă, mai nou se vorbește și despre dieta microbiotică. Care este totuși diferența între ele?

Ce presupune a fi vegan?

Veganismul este un tip de dietă vegetariană care exclude carnea, ouăle, produsele lactate și toate celelalte ingrediente derivate din animale. De asemenea, mulți vegani nu mănâncă alimente prelucrate folosind produse de origine animală, cum ar fi zahărul alb rafinat și unele vinuri. Termenul „vegan” se referă fie la o persoană care urmează acest mod de a mânca, fie la dieta în sine.

Veganii nu mănâncă carne de niciun fel și, de asemenea, nu mănâncă ouă, produse lactate sau alimente procesate care conțin aceste ingrediente sau alte ingrediente derivate de la animale, cum ar fi gelatina (spre deosebire de vegetarienii care consumă de obicei lactate și ouă). Există unele dezbateri dacă anumite alimente, cum ar fi mierea, se încadrează într-o dietă vegană.

În plus, veganii nu folosesc nici alte produse non alimentare, al căror materii prime sau procese de fabricare inplică animalele. Nu o să vezi niciodată un vegan adevărat purtând pantofi sau curele de piele. În schimb, poate purta un pulover de lână deoarece, conform credinței lor, oaia nu trebuie sacrificată pentru a i se putea folosi blana.

vegan vegetarian pescetarian flexitarian
Dieta vegană. Foto: Shuttesrtock

Citește și: Diete vegane ușor de urmat: cum poți slăbi cu ajutorul plantelor

Ce este un flexitarian? Poți fi vegetarian și uneori să consumi carne?

Dacă ai auzit termenul de flexitarian și te întrebi ce înseamnă, ai putea să te gândești că poate ești flexitarian și nici măcar nu știai asta despre tine.

Nu trebuie să fii vegetarian și să iubești doar mâncarea vegetală.

„Flexitarian” este un termen inventat recent pentru a-i descrie pe cei care mănâncă o dietă preponderent vegetariană, dar ocazional mănâncă carne. Mulți oameni care se numesc „flexitarieni” sau „semi-vegetarieni” au renunțat la carnea roșie din motive de sănătate, în timp ce alții, din motive de mediu, mănâncă numai animale și produse de origine animală ce cresc libere sau în mod organic.

vegan vegetarian pescetarian flexitarian
Dieta flexitariană. Foto: Schutterstock

Care e diferența dintre vegan, vegetarian, pescetarian și flexitarian?

Ce înseamnă să fii vegetarian?

Când majoritatea oamenilor se gândesc la vegetarieni, se gândesc la lacto-ovo-vegetarieni: persoanele care nu mănâncă carne de vită, carne de porc, păsări, pești, crustacee, insecte sau carne de animal de orice fel, dar mănâncă ouă și produse lactate sunt lacto-ovoase vegetariene („lacto” provine din latinesc pentru lapte și „ovo” pentru ou). Acesta este cel mai comun tip de vegetarian din lume.

Cu alte cuvinte, vegetarian este cineva care nu mănâncă niciun fel de carne. Un vegetarian nu mănâncă pui, hamburgeri, friptură, pește, creveți, homar sau alte fructe de mare. Cuvântul în sine poate fi folosit fie ca substantiv, ca în „Acea persoană este vegetariană”, fie ca adjectiv folosit pentru a descrie dieta sau modul de a mânca, ca în „Acea persoană urmează o dietă vegetariană”.

Lacto-vegetarianul este uneori folosit pentru a descrie un vegetarian care nu mănâncă ouă, dar mănâncă produse lactate.

vegan vegetarian pescetarian flexitarian
Dieta vegetariană. Foto: Schutterstock

Citește și: Cristina Corpaci, ziarist: ”De la la 65 la 47 de kg. Dieta vegană mi-a schimbat viața”

Ce mănâncă un pescetarian?

Cuvântul „pescetarian” este folosit ocazional pentru a-i descrie pe cei care se abțin să mănânce carnea de animal, cu excepția peștilor. Deși cuvântul nu este folosit în mod obișnuit, tot mai mulți oameni adoptă acest tip de dietă, de obicei din motive de sănătate sau ca o piatră de temelie către o dietă complet vegetariană.

Care sunt motivele pentru adoptarea unei diete pescetariene? Susținătorii citează aproximativ aceleași motive ca vegetarienii și chiar veganii: pierderea în greutate și longevitatea, amprenta de carbon redusă și preocupările legate de cruzimea asupra animalelor.

Pescetarienii cred adesea că un consum moderat de pește sau uleiuri de pește, care sunt bogate în acizi grași Omega-3, este necesar pentru o sănătate optimă, deși sunt disponibile alternative vegetariene, cum ar fi uleiul de semințe de in.

Deci, este un pescetarian vegetarian? Un pescetarian nu este vegetarian. Există o mare confuzie aici, dar nicio definiție a termenului vegetarian nu include pește sau fructe de mare. Pentru a fi foarte clar, o dietă vegetariană exclude toate animalele; iar peștii sunt animale. Prin urmare, o dietă care include pește sau o persoană care consumă pește nu poate fi numită vegetariană.

Este un pescetarian la fel ca un semi-vegetarian sau un flexitarian?

Nu chiar, dar cam așa. Un „semi-vegetarian” sau un „flexitarian” este cineva care mănâncă o dietă preponderent vegetariană, suplimentată ocazional cu carne, deși nu există o definiție reală asupra frecvenței cu care se poate mânca carne. Pescetarienii nu sunt limitați asupra consumului de pește și pot mânca oricât și oricând.

vegan vegetarian pescetarian flexitarian
Dieta pescetariană. Foto: Shutterstock

Dieta raw vegană

O dietă raw vegană constă în alimente vegane neprelucrate care nu au fost încălzite la peste 46 de grade Celsius. „Raw veganiștii” cred că alimentele gătite peste această temperatură și-au pierdut o cantitate semnificativă din valoarea nutrițională și sunt dăunătoare organismului.

Dieta macrobiotică

Dieta macrobiotică, venerată de unii pentru calitățile sale sănătoase și vindecătoare, include alimente vegane neprelucrate, precum cereale integrale, fructe și legume și permite consumul ocazional de pește. Zahărul și uleiurile rafinate sunt evitate. Poate că cel mai important calificativ al dietei macrobiotice este faptul că pune accentul pe consumul de legume asiatice, cum ar fi daikon, și plante de mare, cum ar fi algele.

vegan vegetarian pescetarian flexitarian
Dieta probiotică. Foto: Shutterstock

Citește și: Dieta japoneză: ce mănâncă japonezii, poporul cu cea mai mică rată a obezității din lume

Dieta macrobiotică își are rădăcinile în mâncarea tradițională japoneză, care a câștigat popularitate în vest la sfârșitul secolului al XX-lea, începând cu anii 1960. Alimentația macrobiotică a atins apogeul popularității în anii 1980 și rămâne coloana vertebrală a multor alte diete care au apărut de atunci.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora