Ornellaia, istoria unui „super toscan” - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ornellaia, istoria unui „super toscan”

Dorinţa de a demonstra că orice fel de barieră în calea inovaţiei în domeniul vinului poate fi doborâtă a fost principalul argument ce a stat la baza apariţiei numelui Ornellaia. Considerat unul dintre exponenţii “Renaşterii” vinului italian, Marchizul Lodovico Antinori, cu sprijinul oenologului maghiar Tibor Gal, a fondat această proprietate în 1981, inspirat de renumitele vinuri ale vărului său, Nicolo Incisa della Rochetta (Sassicaia) şi ale fratelui său, Piero Antinori (Solaia).
Share this article

Dorinţa de a demonstra că orice fel de barieră în calea inovaţiei în domeniul vinului poate fi doborâtă a fost principalul argument ce a stat la baza apariţiei numelui Ornellaia. Considerat unul dintre exponenţii “Renaşterii” vinului italian, Marchizul Lodovico Antinori, cu sprijinul oenologului maghiar Tibor Gal, a fondat această proprietate în 1981, inspirat de renumitele vinuri ale vărului său, Nicolo Incisa della Rochetta (Sassicaia) şi ale fratelui său, Piero Antinori (Solaia).

Prima recoltă Ornellaia a fost posibilă în 1985, iar crama modernă a fost ridicată în 1987, când proprietăţii originale i s-a adăugat şi via din Bellaria, la nord de celebra “Alee cu Chiparoşi”, care a devenit emblematică pentru Bolgheri.

Esenţa Ornellaia s-a format în creuzetul unui microclimat cu soluri combinate (marin, aluvionar şi vulcanic), cu vânturi şi temperaturi moderate, însorit şi uscat, adiacent litoralului toscan de la Marea Tireniană şi protejat de un lanţ deluros de cealaltă parte. Situată în nordul regiunii Maremma, între Livorno şi insula Elba, în apropiere de localitatea Bolgheri, proprietatea numără aproximativ 97 hectare, grupate în două vii distincte (cca. 40 hectare în jurul cramei, restul mai la nord, în micro-terroirul Bellaria).

În 1999, compania Robert Mondavi Winery a devenit acţionar al cramei Ornellaia, însă, după o perioadă, a început o serie de negocieri cu o altă familie istorică din Toscana, Frescobaldi, pentru o asociere. În 2005, familia Frescobaldi devine unic proprietar al Ornellaia. Întreaga saga a fondării şi preluării acestui domeniu de top este subiectul a numeroase articole şi interpretări, devenind chiar şi subiect de film (Mondovino).

Dacă maghiarul Tibor Gal a fost cel care l-a asistat pe Marchizul Lodovico Antinori la înfiinţarea domeniului viticol, astăzi oenolog este Axl Heinz, împreună cu consultantul Michel Rolland, implicat şi el încă de la începuturi în această întreprindere viticolă.

Cele cca. 90 hectare deţinute de Ornellaia sunt împărţite în 50 de parcele plantate cu patru varietăţi de struguri roşii – Cabernet Sauvignon şi Merlot (cea mai mare parte a plantaţiei), la care se adaugă Cabernet Franc şi Petit Verdot – şi trei varietăţi albe (Sauvignon Blanc, Viognier şi Petit Manseng).

Vinul emblematic al cramei, Ornellaia Bolgheri DOC Superiore, un asamblaj de Cabernet şi Merlot, a apărut, pentru prima dată, în 1985, devenind rapid un favorit al colecţionarilor, astfel că, de multă vreme, toate sticlele se vând înainte ca vinul să fie produs. Pentru Ornellaia, fiecare ciorchine cu struguri este verificat individual de două ori: prima dată pe mesele de sortare, după recoltare şi a doua oară înainte de a fi trimis la presă. Strugurii de pe fiecare parcelă sunt fermentaţi separat, considerându-se că fiecare “vin bază” reprezintă specificul respectivei parcele (de la sol la expunerea către soare şi, desigur, soiul de strugure). Abia după un an de învechire în barrique “vinurile bază” sunt asamblate, respectându-se două criterii esenţiale: să exprime stilul şi spiritul elegant dorit pentru Ornellaia şi, totodată, să exprime caracteristicile anului.

Deoarece toţi strugurii sunt trataţi ca şi când ar urma să facă parte din asamblajul Ornellaia, chiar dacă în amestecul final nu se pot regăsi toate vinurile bază, acestea ajung să constituie materialul, de cea mai bună calitate posibilă, pentru al doilea vin, Le Serre Nuove dell’Ornellaia. Acesta a început să fie produs din 1997, ca urmare a deciziei de selecţionare şi mai exigentă a vinurilor pentru Ornellaia, în condiţiile unei recolte cotate cu 5 stele (din 5 posibile). Din 1986, strugurii de pe câteva parcele, însumând 7 hectare de Merlot, sunt vinificaţi monovarietal, în primul an sub numele simplu de “Merlot”, iar de la a doua recoltă sub numele care a devenit deja sinonim cu cel mai scump vin al Italiei – Masseto.

Din 1991 a apărut şi al treilea vin roşu al cramei, Le Volte – un amestec de 50% Sangiovese cu Merlot şi Cabernet Sauvignon. A fost creat cu scopul de a oferi consumatorilor o satisfacţie izvorâtă din amestecul expresivităţii celor mai bune terroir-uri toscane, împreună cu structura complexă şi bogată a strugurilor din zona litorală.

Regiunea în cadrul căreia Ornellaia creează vinuri are o istorie viticolă recentă, prin comparaţie cu zonele tradiţionale consacrate ale Italiei. În 1974 şi-a câştigat vizibilitatea internaţională, în urma unei degustări organizată de revista Decanter, în care un aşa-numit “super toscan” de 6 ani a cucerit sufragiile degustătorilor, întrecând Bordeaux-uri mult mai cunoscute. Au mai trecut 20 de de ani până a fost stabilită Denumirea de Origine Controlată “Bolgheri”. Spre deosebire de majoritatea Denumirilor de Origine din Toscana, unde Sangiovese este varietatea de struguri de bază, în Bolgheri Rosso şi Bolgheri Rose, Sangiovese poate fi utilizat în proporţie de maximum 70% în asamblaj, în caz contrar fiind clasificat ca vin cu Indicaţie Geografică Tipică. Cabernet Sauvignonul poate fi utilizat în proporţii cuprinse între 10 şi 80%, Merlot-ul până la 80% iar celelalte varietăţi locale roşii până la 30%.

Vinurile roşii cu DOC “Bolgheri” trebuie învechite cel puţin 2 ani. În ceea ce priveşte vinurile albe din această Denumire de Origine Controlată, sunt autorizate în asamblaje Trebbiano (10-70%), Vermentino (10-70%) sau alte varietăţi locale, în proporţie de până la 30% (sunt permise doar 2 monovarietale albe – Sauvignon Blanc şi Vermentino – care trebuie să fie în proporţie de cel puţin 85% în cupaj pentru a putea purta pe etichetă numele soiului).

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora