Ana Wagner la AUTOR 2016: „Bijuteriile mele se poartă cu bucurie”
Remarcabile prin delicateţea porţelanului şi surprinzătoare prin forţa designului şi a temelor ales, cele mai noi bijuterii ale Anei Wagner pot fi admirate în acest week-end la a cincisprezecea ediţie a târgului internaţional de bijuterie contemporană AUTOR, unde life.ro este partener media. Despre jocul cu materialităţi diferite pe care se bazează creaţiile sale, dar şi despre tendinţele în bijuteria contemporană ne-a povestit chiar Ana Wagner.
Eşti cunoscută pentru delicatele obiecte din porţelan pe care le creezi. De ce ai simţit nevoia să treci şi spre bijuterie, care a fost motorul acestei alegeri?
Explorez universul porţelanului de mai bine de cincisprezece ani. Era inevitabil ca, în această fascinantă călătorie, să nu întâlnesc şi bijuteria din porţelan. Sigur că, după ce am studiat cât mai amănunţit acest segment, lângă porţelanul bijuteriilor s-au alăturat şi pietrele sau metalele preţioase. Este o aventură foarte frumoasă. Jocul cu materialităţi diferite, asocierea culorilor de pe porţelan cu pietrele preţioase şi semipreţioase sau alternarea strălucirii aurului de pe porţelan cu strălucirea argintului. Este, de fapt, o nevoie de joc, de creaţie, ce provoacă bucurie, bucurie ce sper să se transmită odată cu bijuteriile pe care le creez. Mă aflu într-o zonă a bijuteriei solare, plină de culoare, ce sper să insufle optimism şi poftă de viaţă.
Care sunt temele pe care le preferi când vine vorba de bijuterie? Ce te inspiră?
Natura mă inspiră. Grădinile, peisajele pe care le văd atunci când călătoresc. În grădini sau în parcuri obişnuiesc să mă uit în detaliu la plante şi în mod special primăvara, atunci când totul renaşte. Urmăresc „construcţia” unei tulpini. Legi ale arhitecturii sau ale designului le găsim în natură, printre florile de sunătoare sau de cimbrişor, printre frunzele de mentă sau de zmeură. Aceste armonii încerc să le aduc, prin pictură, pe suprafaţa porţelanului. De asemenea, mai nou mă atrage şi o zona de maximă simplitate a bijuteriei, în care doar liniile simple, geometrii bazice din argint, intră în dialog cu aceleaşi geometrii bazice din porţelan în stare pură, alb sau îmbăiat total în aur sau platină. Un joc pur, unul doar al proporţiilor, al materialităţilor şi al strălucirilor diverse, care, de altfel şi inevitabil, îşi are sursa de inspiraţie tot în natură.
Şi anul acesta eşti o prezenţă activă în cadrul târgului de bijuterie contemporană Autor. Ce înseamnă pentru tine participarea la acest târg?
Târgul Autor, care anul acesta are loc pe 16 şi 17 aprilie, la Grand Hotel du Boulevard, din Bucureşti, se adresează unui public din ce în ce mai elevat şi cultivat în sensul bijuteriei semnate de creator. Şi aici ţin să felicit organizatorii acestui eveniment, care creşte frumos de la an la an. Este o deschidere către oameni frumoşi, ce privesc lumea cu optimism şi creativitate. Persoanele care caută şi poartă bijuterie de autor sunt oameni ai prezentului şi viitorului. Sunt oameni care iubesc viaţa şi, poate, vor să arate lumii asta şi prin bijuteria contemporană de autor pe care o poartă cu mândrie şi bucurie. Bijuteria de autor poate fi o dovadă a aprecierii de sine sau un cod de comunicare al oamenilor cu o filozofie de viaţă sănătoasă, ce se bazează pe cultivarea frumosului, în general.
Care este, în opinia ta, cea mai importată tendinţă în bijuterie anul acesta? Dar care este cea care te-a influenţat cel mai tare în crearea colecţiei pe care o prezinţi la Autor?
Nu urmăresc în mod aparte tendinţele. Nu fac un studiu în sensul ăsta. Dar observ că elementele de forţă propuse acum într-o colecţie, de pildă, urmează să le văd mai apoi pe podiumuri sau la mari mărci de renume mondial. Ideile circulă, pe nesimţite, n-ai ce-i face.
De ultimă oră, în colecţia mea pentru Autor sunt accentele puternice ale strălucirii aurului în toată puterea lui. Aici putem vorbi şi despre tendinţele din lumea modei, în care aurul, paietele aurii şi tot ce aduce strălucire ca aceea a aurului, este foarte pe val.
Care este piesa ta favorită din colecţia pe care o putem admira la Autor şi de ce? Cum ai descrie-o pe cea care urmează să o poarte?
Colecţia mea pentru Autor conţine un segment al cerceilor „mai mulţi într-unul”, să-i spunem. Un soi de cercei care permit plasarea mai multor piese mobile, aşa zise pandantive, în mod succesiv, pe partea fixă a cercelului. E foarte simpatic pentru că poţi să îţi creezi o mic colecţie de pandante, de forme, cu decoruri diferite, pe care să le pui pe cercelul fix după cum pofteşti, după ţinuta la care vrei să asortezi cerceii, după starea în care te afli şi, mai mult decât atât, după cât chef de joacă ai. Permutările pot fi nenumărate. Aceste mini-tablouri din porţelan ce pot fi purtate în ureche aduc culorile şi temele primăverii în prim-plan. Cea care ar purta acest tip de cercei ar fi o persoana veselă, stăpână pe sine şi cu chef de viaţă. Nu în ultimul rând, o persoană care apreciază lucrările de pictură miniaturală, care are capacitatea de a descoperi infinitul universului miniaturii.
Dacă te-ar întreba cineva cum se poartă bijuteriile Wagner, ce-ai răspunde?
Cu bucurie.
Ce colecţie pregăteşti pentru anul acesta? Ce planuri ai pentru viitorul apropiat?
Am caietul de schiţe plin. Abia aştept să le pun în practică. Pregătesc o serie de bijuterii ce vor îmbina pietre de mari dimensiuni, argintul şi porţelanul pictat manual. Acestea vor deveni un soi de bijuterie statement, piese de bijuterie puternice, de dimensiuni mai mare, pe care le vom prezenta la un târg de la Paris din toamnă, sperăm.